Τον δρόμο για την εγκατάσταση μονάδων υδρογόνου στην Ελλάδα ανοίγει η γαλλική HDF Energy με την ίδρυση θυγατρικής στη χώρα μας. Η εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας της HDF Energy Greece έγινε προ ημερών στη γαλλική πρεσβεία. Το ενδιαφέρον της HDF Energy για δραστηριοποίηση στην Ελλάδα είναι μία απόδειξη πως η αγορά έχει ανοίξει, ενώ στη χώρα μας είναι υπό διαμόρφωση το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο παρουσιάζονται ζυμώσεις μεταξύ εγχώριων παραγωγών ενέργειας και ξένων επενδυτών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, «η έναρξη λειτουργίας της HDF Greece υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας να επενδύσουμε και να αναπτύξουμε τους σταθμούς μας σε όλη την Ελλάδα, συμβάλλοντας στους φιλόδοξους στόχους της χώρας για την ενεργειακή μετάβαση». Σημειώνεται πως η Hydrogene De France SA είναι μια εταιρεία με έδρα τη Γαλλία που δραστηριοποιείται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως της ενέργειας υδρογόνου. Το φιλόδοξο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνει έργα αξίας άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία βρίσκονται υπό ανάπτυξη σε περισσότερες από 30 χώρες σε 5 ηπείρους. Μέχρι το 2030, η εταιρεία στοχεύει να επιτύχει ετήσια παραγωγική ικανότητα 1 GW κυψελών καυσίμου πολλών μεγαβάτ, ενισχύοντας τη δέσμευσή της να προωθήσει την παγκόσμια μετάβαση προς βιώσιμες ενεργειακές λύσεις.

Η εταιρεία αναπτύσσει και λειτουργεί υποδομές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υδρογόνο για την παροχή σταθερής ή κατά παραγγελία ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολική ή ηλιακή), σε συνδυασμό με κυψέλες καυσίμου υψηλής ισχύος πολλών μεγαβάτ. Οι ανανεώσιμες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της HDF Energy παρέχουν σταθερή, σταθερή και εγγυημένη ηλεκτρική ενέργεια σε δίκτυα και φορείς εκμετάλλευσης μικροδικτύων. Οι κυψέλες καυσίμου παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από υδρογόνο, προωθώντας τις προσπάθειες απαλλαγής από τον άνθρακα στους τομείς της ηλεκτροπαραγωγής, της βαριάς ναυτιλίας και της σιδηροδρομικής κινητικότητας. Η εταιρεία δήλωσε ότι πρόκειται να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή το 2025 στις εγκαταστάσεις της HDF Energy κοντά στο Μπορντό.

Με τη στήριξη μιας ομάδας άνω των 100 εμπειρογνωμόνων, η HDF Energy αναπτύσσει επί του παρόντος ένα χαρτοφυλάκιο έργων αξίας άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η HDF Energy είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας καινοτόμων ενεργειακών λύσεων με βάση το υδρογόνο και έχει σημαντική παρουσία στις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας, με μεγάλο χαρτοφυλάκιο έργων στη Νότια Αμερική, την Αυστραλία, τη Γαλλική Γουινέα, τη Μαρτινίκα και αλλού, ενώ από το 2022 δραστηριοποιείται και στην Κύπρο.

Οι υβριδικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής Renewstable®

Σε πολλά μέρη του κόσμου όπως και στην Ελλάδα τα αδύναμα ή απομονωμένα ηλεκτρικά δίκτυα αγωνίζονται να καλύψουν τις υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις. Ενώ η αιολική και η ηλιακή ενέργεια παράγουν πράσινη ενέργεια, η στοχαστικότητα τους προκαλεί αστάθεια στο δίκτυο. Οι διαχειριστές δικτύων αναζητούν σταθερή παροχή ενέργειας, ενώ οι τοπικές κυβερνήσεις και οι τελικοί χρήστες επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε καθαρή, φθηνή τοπικής προέλευσης ηλεκτρική ενέργεια, χωρίς εκπομπές ρύπων.

Η HDF Energy αφουγκραζόμενη αυτές τις ανάγκες κατασκευάζει τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας Renewstable®. Αυτές οι εγκαταστάσεις πολλών MW ενσωματώνουν αποτελεσματικά διακοπτόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με σημαντική αποθήκευση ενέργειας επί τόπου με τη μορφή πράσινου υδρογόνου. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση εξασφαλίζει τη συνεχή παραγωγή πράσινης, βασικής ενέργειας 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, ή εξομάλυνση αιχμής, διασφαλίζοντας παράλληλα τη βέλτιστη χωρητικότητα. Σκοπός της σκοπός της εταιρείας HDF Energy Greece είναι σύμφωνα με το ΓΕΜΗ η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μετατροπή αιολικής ενέργειας, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μετατροπή ηλιακής ενέργειας, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικούς σταθμούς, υπηρεσίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, κατασκευαστικές εργασίες κοινωφελών έργων ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, υπηρεσίες μηχανικών για ενεργειακά έργα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας με αυτόν τον τρόπο «επιταχύνεται η αποστολή μας να αναπτύξουμε υβριδικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής Renewstable® στην Ελλάδα, ενσωματώνοντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αποθήκευση υδρογόνου για σταθερή και βιώσιμη ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα.

Διαβάστε ακόμη