Ισχυρό ενδιαφέρον εκδηλώνεται από την αγορά για το project αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) της Energean στον Πρίνο, το οποίο στην πλήρη ανάπτυξη του θα έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης έως 3 εκατ. τόνους CO2 ετησίως για περίοδο 25 ετών.

Όπως ανακοίνωσε χθες η εταιρεία, στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, εντός του Ιουνίου θα υποβάλει την αίτηση προς την ΕΔΕΥΕΠ για την απόκτηση της άδειας αποθήκευσης. Υπενθυμίζεται ότι η Energean απέκτησε την άδεια έρευνας τον Σεπτέμβριο του 2022.

Το ερχόμενο φθινόπωρο αναμένεται να «τρέξει» η Μελέτη Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ) και να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση. Προς το τέλους του έτους θα πραγματοποιηθεί το δεσμευτικό market test, ώστε αν υπάρξει έμπρακτο ενδιαφέρον της αγοράς, αρχές του 2025 να υπογραφούν τα πρώτα συμβόλαια με τις ενδιαφερόμενες βιομηχανίες. Στη συνέχεια αναμένεται να ακολουθήσει η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης (FID).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον για αποθήκευση CO2 στον Πρίνο έχουν εκδηλώσει μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις από τη χώρα μας, τη Βουλγαρία, την Κροατία και την Ιταλία. Ήδη, έχουν υπογραφεί εννέα μη δεσμευτικά συμβόλαια (MoUs), τα οποία υπερκαλύπτουν τη δυναμικότητα αποθήκευσης CO2 του Πρίνου στην πλήρη ανάπτυξη του έργου (β΄ φάση – 3 εκατ. τόνοι ετησίως). Σημειώνεται ότι μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις άλλων, η ΤΙΤΑΝ, η Holcim (ΑΓΕΤ Ηρακλής και η Motor Oil, που έχουν σε εξέλιξη σημαντικά projects δέσμευσης CO2, με χρηματοδοτική ενίσχυση και από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ.

Το project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο αποτελείται από τέσσερις άξονες:

  1. Το θεσμικό πλαίσιο, στο οποίο υπάρχουν ακόμα αρκετά κενά, όπως για παράδειγμα ο κανονισμός λειτουργίας της αποθήκης.
  2.  Το χρηματοδοτικό, για το οποίο όπως είναι γνωστό η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp) εξετάζει το αίτημα ενίσχυσης με 150 εκατ. ευρώ για την πρώτη φάση του έργου, που περιλαμβάνεται στην προκοινοποίηση που είχε στείλει η ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2023.
  3.  Η ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών από την Energean ώστε έως το πρώτο τρίμηνο του 2025 το έργο να είναι λειτουργικό και
  4.  το ενδιαφέρον των βιομηχανικών επιχειρήσεων για αποθήκευση CO2.

Οι υποδομές του project θα αναπτυχθούν σε δύο φάσεις:

  • Η πρώτη φάση ανάπτυξης επικεντρώνεται στη δημιουργία νέων χρήσεων για τις υφιστάμενες υποδομές και στην ταχεία επίτευξη δυναμικότητας ύψους 1 εκατ. τόνων CO2 ετησίως (το 10% περίπου των εκπομπών CO2 της ελληνικής βιομηχανίας σε ετήσια βάση). Στην εγκατάσταση θα μπορεί να αποθηκευθεί CO2 σε συμπιεσμένη μορφή στα τέλη του 2025 και σε υγρή μορφή από τα μέσα του 2027.
  • Στη δεύτερη φάση, η δυναμικότητα αποθήκευσης μπορεί να ανέλθει εγκατάσταση σε 3 εκατ. τόνους CO2 σε υγρή μορφή για 25 έτη.

Διαβάστε ακόμη