Νέες εξαγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ ώστε να αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) προωθεί η Masdar, η εταιρεία πράσινης ενέργειας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Ο επικεφαλής λειτουργιών (Chief Operating Officer) της Masdar, Abdulaziz Alobaidli, δηλώνει στο Forbes πως «έχουμε έναν παγκόσμιο στόχο δυναμικότητας χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 100GW έως το 2030. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αυξήσουμε την τρέχουσα ικανότητά μας κατά πέντε φορές».

Μεταξύ των πρόσφατων κινήσεών της είναι η εμπορική έναρξη του Al Dhafra Solar Farm, μιας μονάδας παραγωγής ενέργειας 2GW στο εμιράτο του Άμπου Ντάμπι, το 2023. Το φωτοβολταϊκό πάρκο είναι το τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο, κατασκευασμένο σε συνεργασία με την TAQA, τη γαλλική EDF και την κινεζική Jinko Power. «Το έργο είναι ένα παράδειγμα αναβάθμισης των φιλοδοξιών μας, της δέσμευσής μας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και της δύναμης των παγκόσμιων συνεργασιών μας στην ευρύτερη ενεργειακή κοινότητα» τονίζει ο COO της Masdar.

Ο όμιλος είναι ήδη κορυφαίος επενδυτής στο έργο Dogger Bank του Ηνωμένου Βασιλείου – που θεωρείται το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο. Επιδιώκει ταυτόχρονα την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στα ΗΑΕ με αξιοποίηση τεχνολογίας χαμηλότερων σε ύψος ανεμογεννητριών. Τον Μάρτιο, η Masdar απέκτησε μερίδιο 50% της Terra-Gen Power, ενός από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας στις ΗΠΑ, από την Energy Capital Partners, με την επιφύλαξη ρυθμιστικών εγκρίσεων στην πολιτεία.

Και ο Alobaidli λέει ότι ο ενεργειακός τομέας θα πρέπει να αναμένει περαιτέρω συναλλαγές φέτος από την εταιρεία του με την «ίδια λογική», ειδικά στην Ευρώπη και την Ασία.

Διαβάστε ακόμη