Ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ που το 2019 ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας και πολύ πίσω από την εποχή της και υπό την ηγεσία του Γιώργου Στάσση μετεξελίσσεται ταχύτατα σε leader της καθαρής ενέργειας στην περιοχή των Βαλκανίων αντανακλά τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα από «προβληματικό παιδί» της Ευρώπης αναπτύσσεται πλέον με διπλάσιους ρυθμούς σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της Eurelectric «Lights On» που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι μια από τις πρώτες προτεραιότητες που έθεσε όταν ανέλαβε καθήκοντα ως πρωθυπουργός το 2019 ήταν η πλήρης απολιγνιτοποίηση το 2019. «Είμαστε πολύ κοντά να πετύχουμε τον στόχο αυτό και πριν την προθεσμία, καθώς η λιγνιτική παραγωγή το 2023 ήταν μειωμένη κατά 87% σε σχέση με το ιστορικό υψηλό της, η δε εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ διπλασιάστηκε την τελευταία πενταετία, με αποτέλεσμα να είμαστε στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως» και μάλιστα χωρίς να έχει αξιοποιηθεί ένας πολύτιμος καθαρός πόρος, η υπεράκτια αιολική ενέργεια. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «πέσαμε θύματα της επιτυχίας μας, καθώς ένα από τα βασικά μας προβλήματα είναι πώς να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο ενδιαφέρον των επενδυτών», σε μια έμμεση αναφορά στην υπερπαραγωγή ΑΠΕ και το «αγκάθι» των περικοπών που εντείνονται. «Το 2023 διπλασιάσαμε τις επενδύσεις στα δίκτυα, επενδύουμε στην αντλησιοταμίευση και έχουμε διενεργήσει τους πρώτους διαγωνισμούς για μπαταρίες», σημείωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις δράσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση. Ο ίδιος τόνισε ότι η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα και στη συνέχεια ότι κεντρική φιλοδοξία της ενεργειακής στρατηγικής είναι να αναδειχθεί η χώρα σε καθαρό εξαγωγέα πράσινης ενέργειας. «Αυτό συμβαίνει ήδη κάποιες ώρες, σε κάποιες ημέρες, οι οποίες θα πολλαπλασιαστούν».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στον ρόλο-κλειδί που έχουν στην ενεργειακή μετάβαση οι διασυνοριακές ηλεκτρικές διασυνδέσεις και η ενίσχυση των δικτύων, θέμα που ο ίδιος έθεσε πρώτος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (τον Μάρτιο του 2023). «Είμαστε πολύ πίσω από μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και η απουσία επαρκών διασυνδέσεων, ιδίως στην περιφέρεια της Ευρώπης είναι ένας από τους λόγους. Πιστεύουμε ότι οι ισχυρές διασυνδέσεις μπορούν να ισορροπήσουν το σύστημα πιο εύκολα, ιδίως αν εξισορροπήσουμε τον ήλιο της Μεσογείου με τους ανέμους στη Βόρεια Θάλασσα. Πρέπει να σκεφτούμε με πανευρωπαϊκούς όρους και όχι με όρους εθνικών συμφερόντων και γι’ αυτό απαιτούνται και αυξημένοι ευρωπαϊκοί πόροι για την υλοποίηση των απαιτούμενων επενδύσεων και έργων. Υπάρχει ξεκάθαρη αναντιστοιχία μεταξύ των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών και των πόρων που διατίθενται για τα δίκτυα και τις διασυνδέσεις και το θέμα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί», είπε κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε ακόμη