Ξεκινά σήμερα το Power Summit, η ετήσια εκδήλωση της Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Εθνικών Ενώσεων των Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (Eurelectric). Το Power Summit 2024 «Lights ON» θα φιλοξενηθεί από τη ΔΕΗ στο Grand Resort Lagonissi από τις 22 έως τις 23 Μαΐου, και κατά τη διάρκειά του οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν ποικίλα θέματα – από τους ενεργειακούς στόχους έως το 2040, μέχρι και την ασφαλή διανομή ρεύματος όπως διαμορφώνεται μέσα στο νέο γεωπολιτικό σκηνικό. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 10:00 θα μιλήσει στο συνέδριο «Power Summit 2024», που διοργανώνεται από την Eurelectric, στο Λαγονήσι.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστεί και η έρευνα «Grids for Speed» της Eurelectric, η σημαντικότερη από όσες διεξάγει ο θεσμός η οποία επικεντρώνεται στο πώς μπορούν να προετοιμαστούν οι υποδομές και τα δίκτυα, ώστε να ανταπεξέλθουν στον μαζικό εξηλεκτρισμό των μεταφορών, των νοικοκυριών και της βιομηχανίας, με στόχο να επιτευχθούν οι Ευρωπαϊκοί στόχοι για το κλίμα και την ενέργεια. Η συζήτηση για την ανάπτυξη ενός ευέλικτου δικτύου βρίσκεται ιδιαίτερα ψηλά στην πολιτική ατζέντα, ενώ συγκεντρώνει τα βλέμματα διεθνώς.

Στα δέκα πάνελ του διήμερου συνεδρίου της Eurelectric έχουν συμπεριληφθεί όλα τα μεγάλα και καυτά τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη: Η εξάρτηση από τρίτες χώρες στις πρώτες ύλες, το τρίπτυχο «ασφάλεια εφοδιασμού, λογικές τιμές και απανθρακοποίηση» και φυσικά η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας.

Σύμφωνα με την Euroelectric, μέχρι το 2040, η δυναμικότητα παραγωγής ανανεώσιμων πηγών θα πρέπει να πενταπλασιαστεί ενώ η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα τριπλασιαστεί. Στο Power Summit θα αναλυθούν τα βασικά βήματα για την επίτευξη του στόχου αυτού με κύριο σύνθημα «lights on» (αναμμένα φώτα). Η διάσκεψη θα εμβαθύνει στις δράσεις και τις προκλήσεις που σχετίζονται με την εφαρμογή του αναθεωρημένου σχεδιασμού για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

Το Power Summit 2024 θα συγκεντρώσει περί τους 60 διεθνείς ομιλητές μεταξύ των οποίων τον διευθύνοντα σύμβουλο της Γερμανικής Ε.ΟΝ Leonhard Birnbaum και επικεφαλής της Euroelectric, τον Πρόεδρο της Αυστριακής Wien Energy Michael Stebl, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Global Renewables Alliance Bruce Daglas, που εκπροσωπεί τις βιομηχανίες αιολικής, ηλιακής, γεωθερμικής, υδροηλεκτρικής, ενέργειας, της αποθήκευσης ενέργειας και του πράσινου υδρογόνου σε διεθνές επίπεδο καθώς και κορυφαίους αξιωματούχους της Κομισιόν.

Διαβάστε ακόμη