Την πρόοδο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου μέσω Αττικής (GREGY) συζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι με τον πρόεδρο του Ομίλου Κοπελούζου Δημήτρη Κοπελούζο τον οποίο συνάντησε την Κυριακή στην Αθήνα. Το «ραντεβού» έλαβε χώρα στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Σούκρι στην Ελλάδα και τις επαφές που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Γεραπετρίτη, με αντικείμενο την εξέλιξη του προγράμματος διμερούς συνεργασίας αλλά και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Η επίσκεψη του κ. Σούκρι στην Αθήνα έλαβε χώρα σε μια κομβική συγκυρία για το έργο που έχει πλέον εισέλθει σε φάση ωρίμανσης, σε συνέχεια της ένταξής του στα έργα Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PMI) (που μπορεί να «ξεκλειδώσει» χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Connecting Europe Facility) και της προκήρυξης τον Απρίλιο των πρώτων προσκλήσεων για την Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για τις βασικές μελέτες του έργου. Πιο συγκεκριμένα, οι δυο πρώτες προσκλήσεις αφορούν στις μελέτες γραφείου για την οριστικοποίηση της βέλτιστης επιλογής της όδευσης του υποθαλάσσιου καλωδίου και των σημείων προσαιγιάλωσης στις δύο χώρες, την τεχνική ανάλυση του έργου και τις μελέτες υπολογισμού δεικτών οφέλους και ανάλυση κόστους-οφέλους για το έργο διασύνδεση. Σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr ο διαγωνισμός για την επιλογή των αναδόχων θα γίνει σε δυο φάσεις. Η πρώτη φάση -για την οποία η καταληκτική προθεσμία είναι η 31η Μαΐου- είναι αυτή της προεπιλογής, με την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Ο προγραμματισμός της Elica που είναι ο φορέας υλοποίησης προβλέπει ότι εντός του Ιουνίου θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση του διαγωνισμού, όπου θα ζητηθούν οι οικονομικές προσφορές των προεπιλεγέντων εταιριών, με στόχο μέσα στο φθινόπωρο να έχουν προκηρυχθεί οι ανάδοχοι και στη συνέχεια άμεσα ξεκινήσουν οι μελέτες που θα επιτρέψουν την εξειδίκευση των τεχνικών προδιαγραφών του έργου.
Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι διεργασίες για τη διεύρυνση της μετοχικής βάσης του φορέα υλοποίησης του έργου, την Elica SA που είναι θυγατρική του Ομίλου Κοπελούζου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ολοκληρώνει την επενδυτική πρόταση για τη μετοχική συμμετοχή του στην Elica. Το Μάρτιο ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης είχε προαναγγείλει την κατάθεση της πρότασης τo αμέσως επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι το Μάρτιο του 2023 ΑΔΜΗΕ και Elica υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για την αξιολόγηση της εισόδου του Διαχειριστή στο μετοχικό κεφάλαιο της Elica και όπως είχε αναφερθεί τότε πρόθεση του ΑΔΜΗΕ είναι να αποκτήσει ποσοστό έως 33,3% της εταιρείας. Το MoU προέβλεπε επίσης την διεξαγωγή συζητήσεων με τον EETC, το Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Αιγύπτου (που ανήκει στο αιγυπτιακό Δημόσιο) ώστε να εισέλθει και αυτός στη μετοχική σύνθεση της Elica με ποσοστό επίσης 33,3%.
Το έργο GREGY αποτελεί ένα από τα θεμέλια των στενών σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου και τυγχάνει ισχυρής στήριξης από τις κυβερνήσεις των δυο χωρών. Το project με την υλοποίησή του θα ανοίξει έναν ηλεκτρικό «διάδρομο» στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, επιτρέποντας την μεταφορά 3 GW πράσινης ενέργειας από την Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.
Εξέλιξη που είναι έμμεσα θετική για το GREGY στο μέτρο που προωθεί την δημιουργία «κρίσιμης μάζας» ΑΠΕ στην Αίγυπτο -όπως αναφέρουν στο energygame αρμόδιες πηγές- είναι και η συμφωνία που υπέγραψαν η Infinity Power (κοινοπραξία της κρατικής επενδυτικής εταιρείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Masdar και της αιγυπτιακής Infinity που δραστηριοποιείται για την ανάπτυξη ΑΠΕ στη χώρα της Βορείου Αφρικής), η «μητρική» Masdar και η Hassan Allam Utilities με την κυβέρνηση της Αιγύπτου για την παραχώρηση γης για τη δημιουργία ενός εκ των μεγαλύτερων αιολικών πάρκων στον κόσμο, ισχύος 10 GW, σε ένα project η αξία του οποίου υπερβαίνει τα 10 δις. δολάρια. Η Infinity Power, η DAMCO Energy και η Elica έχουν υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας για τη δυνατότητα από κοινού ανάπτυξης έργων ΑΠΕ ισχύος 9,5 GW που θα τροφοδοτήσουν το έργο GREGY με πράσινη ενέργεια.
Διαβάστε ακόμη