Την έγκριση ενός νέου προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών θα προτείνει η διοίκηση της ΔΕΗ στην προσεχή τακτική γενική συνέλευση όπως είπε χθες στους αναλυτές ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Γιώργος Στάσσης. Σήμερα η ΔΕΗ κατέχει ίδιες μετοχές που αντιστοιχούν στο 5,6% του μετοχικού κεφαλαίου και με το νέο πρόγραμμα θα επιδιώξει να αυξήσει αυτό το ποσοστό στο 10%. Ο κ. Στάσσης εξήγησε πως το 1/3 απ’ αυτές τις ίδιες μετοχές θα διατεθεί για μελλοντικές εξαγορές, το 1/3 πιθανώς θα ακυρωθούν και το υπόλοιπο 1/3 θα αξιοποιηθεί στο πρόγραμμα παροχής κινήτρων προς τα στελέχη. Το σημερινό πρόγραμμα επαναγοράς της ΔΕΗ λήγει τον Αύγουστο.

Κατά την τηλεδιάσκεψη αναλύθηκαν οι προοπτικές του Ομίλου σε συνέχεια των πολύ θετικών αποτελεσμάτων α’ τριμήνου 2024, στα οποία διακρίνεται ξεκάθαρα το ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα της εξαγοράς της Enel Romania και ώθησαν τη διοίκηση να ανεβάσει τον πήχη για τα επαναλαμβανόμενα EBITDA του συνόλου της χρήσης στα 1,8 δισ. ευρώ. Ο κ. Στάσσης περιέγραψε τις κινήσεις μέσα από τις οποίες η ΔΕΗ αναδεικνύεται σταδιακά σε πρωταθλητή της καθαρής ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και της υψηλής τεχνολογίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: Κινήσεις που περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων της Enel Romania που εξελίσσεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό, την επιτάχυνση της ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό μέσα από οργανική ανάπτυξη αλλά και συμμαχίες που σωρεύουν ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο πράσινων έργων συνολικής ισχύος 20 GW, την επέκταση στις τηλεπικοινωνίες, την «απορρόφηση» της «Κωτσόβολος» που έχει ξεκινήσει και τα πρώτα βήματα που γίνονται στον κλάδο των Data Centers και των υποδομών τεχνητής νοημοσύνης.  Αναφορικά με την αύξηση της «πράσινης» εγκατεστημένης ισχύος, ειδική μνεία έγινε στη συμφωνία με τη MYTILINEOS για επέκταση της δεξαμενής έργων κατά 2 GW με ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία και Ιταλία.

Απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή, ο κ. Στάσσης τόνισε ότι η συμφωνία εξυπηρετεί τα σχέδια περιφερειακής επέκτασης της επιχείρησης και δη στην αγορά τις Ιταλίας όπου οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι υψηλές και διαθέτει διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ είπε πως η εσωτερική απόδοση (IRR) της συμφωνίας κινείται κοντά στο 9% χωρίς να υπολογίζονται τα πρόσθετα οφέλη από τη ΔΕΗ επειδή είναι καθετοποιημένος παίκτης. Εξήγησε, επίσης, πως η συμφωνία προβλέπει ότι η ΔΕΗ αγοράζει το κάθε φωτοβολταϊκό πάρκο που εντάσσεται σε αυτήν όταν ηλεκτριστεί και με τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας που κινείται εντός του πλαισίου που έχει προκαθοριστεί από τα δύο μέρη (ΔΕΗ και MYTILINEOS).

Εξειδικεύοντας το σχεδιασμό για τον πράσινο μετασχηματισμό της ΔΕΗ, ο κ. Στάσσης τόνισε ότι τα έργα που θα οδηγήσουν τον Όμιλο στο στόχο για «καθαρή» εγκατεστημένη ισχύ της τάξης των 8,9 GW το 2026 (από 4,7 GW σήμερα) θα προέλθουν από την «οργανική» δεξαμενή των έργων ΑΠΕ 11,3 GW και τα έργα ισχύος 8,9 GW που εντάσσονται στις στρατηγικές συμμαχίες που έχει συνάψει ο όμιλος, με RWE, Intrakat, MotorOilκαι MYTILINEOS. Καθώς η πλάστιγγα των πράσινων έργων «γέρνει» προς τα φωτοβολταϊκά, τονίστηκε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες ενίσχυσης του αιολικού χαρτοφυλακίου, για λόγους διαφοροποίησης και εξισορρόπησης.

Η ΔΕΗ διαθέτει αυτή τη στιγμή αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε λειτουργία συνολικής ισχύος 1,5 GW (η πράσινη εγκατεστημένη ισχύς των 4,7 GW περιλαμβάνει και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά), έχοντας προσθέσει το τελευταίο δωδεκάμηνο 1,2 νέας ισχύος ΑΠΕ, εκ των οποίων τα 500 GWαφορούν σε νέα έργα στην Ελλάδα που «μπήκαν στην πρίζα» και τα υπόλοιπα 700 GW το χαρτοφυλάκιο της Enel Romania. Έργα ισχύος 1,75 GW βρίσκονται υπό κατασκευή, και άλλο 1 GW είναι Ready to Build, δηλαδή η κατασκευή θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα. Έργα ισχύος 710 MW βρίσκονται στη φάση των διαγωνισμών για την ανάδειξη αναδόχου και άλλα 560 MW σε ώριμη αδειοδοτική φάση.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, ειδική αναφορά έγινε επίσης στην απομείωση του ρίσκου του χαρτοφυλακίου της ηλεκτροπαραγωγής που συνεπάγεται η ταχεία μείωση της λιγνιτικής παραγωγής (-27% σε ετήσια βάση) που έχει ευεργετικές επιπτώσεις τόσο από οικονομικής όσο και περιβαλλοντικής πλευράς, ενώ επισημάνθηκε ότι η αύξηση των επενδύσεων τόσο στις ΑΠΕ όσο και στην αναβάθμιση του Δικτύου Διανομής σε Ελλάδα και Ρουμανία συνδυάστηκε με τη διατήρηση ισχυρής χρηματοοικονομικής θέσης, με τον δείκτη καθαρού χρέους προς EBITDA να παραμένει στο 2. Τονίστηκε τέλος ότι η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην προμήθεια ηλεκτρισμού οφείλεται στον εξορθολογισμό της πελατειακής βάσης σε Ελλάδα και Ρουμανία κι ότι η ψηφιοποίηση των δραστηριοτήτων Διανομής ηλεκτρισμού (μέσω της επιτάχυνσης της διείσδυσης των έξυπνων μετρητών, ιδίως στην Ελλάδα) και η βελτίωση των δεικτών απόδοσης είναι ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων της διοίκησης.

Διαβάστε ακόμη