Η χρηματοδότηση του υποθαλάσσιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων «East to Med data Corridor» έχει εξασφαλιστεί ενώ το σχέδιο προχωρά στο επόμενο στάδιο, όπως επισημαίνεται στη χθεσινή παρουσίαση της ΔΕΗ για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Η συμμετοχή της ΔΕΗ στο καλώδιο οπτικών ινών που θα συνδέει την Ασία με την Ευρώπη εντάσσεται στο σχεδιασμό της διοίκησης Γιώργου Στάσση για τη μετατροπή της σε περιφερειακό παίκτη στους τομείς της πράσινης ενέργειας και της τεχνολογίας. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν και τα πρώτα βήματα για ενίσχυση της παρουσίας της ΔΕΗ στον τομέα των κέντρων δεδομένων (data centers) και των άλλων υποδομών που συνδέονται με την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI). Ο κ. Στάσσης είπε χθες στους αναλυτές πως η επιχείρηση θα επενδύσει στα data centers ενώ έχει κάνει τα πρώτα βήματα για την ανάπτυξη λύσεων «AI as a Service».
Το «East to Med data Corridor» θα αναπτυχθεί από το MENA HUB που ανήκει στην STC της Σαουδικής Αραβίας και στην ελληνική TTSA ενώ συμμετέχουν μετοχικά η ΔΕΗ και ο κρατικός οργανισμός τηλεπικοινωνιών της Κύπρου (CYTA). Το μνημόνιο είχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 2022 στην Αθήνα παρουσία του πρίγκιπα Mohammed bin Salman bin Abdulaziz, διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τότε είχε ανακοινωθεί πως «το Joint Venture μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ελλάδας θα οδηγήσει στην εγκατάσταση ενός καλωδίου μεταφοράς δεδομένων μεταξύ της Ελλάδας ως Ανατολική Πύλη Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Σαουδικής Αραβίας ως τον Περιφερειακό Ψηφιακό Κόμβο μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Ασίας. Το «MENA Hub», ο βραχίονας διεθνούς συνδεσιμότητας και Κέντρων Δεδομένων της STC της Σαουδικής Αραβίας, θα κατασκευάσει την καλωδιακή υποδομή σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και δορυφορικών εφαρμογών TTSA».
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονταν πως το καλώδιο «έχει σχεδιαστεί εξ αρχής ώστε να υλοποιήσει το Σχέδιο «Vision 2030» του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», μετατρέποντας το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας σε «Περιφερειακό Ψηφιακό Κόμβο» και καθιστώντας την Ελλάδα και την Κύπρο «Ανατολική Πύλη Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας».
Διαβάστε ακόμη