Στα 48,50 ευρώ ανεβάζει τον πήχη για την τιμή-στόχο για τη μετοχή της MYTILINEOS η Piraeus Securities, τιμή που αφενός υποδεικνύει περιθώρια ανόδου 25% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα διαπραγμάτευσης, αφετέρου διευρύνει την ομάδα των αναλυτών που δίνουν στην εταιρεία τιμή-στόχο άνω των 45 ευρώ που περιλαμβάνει τις Morgan Stanley, Citi, NBG, Eurobank, EUROXX, Optima, EDISON και Pantelakis.

Η μέση τιμή-στόχος της MYTILINEOS πλέον διαμορφώνεται από το σύνολο των αναλυτών που καλύπτουν την Εταιρεία στα 47 ευρώ (μεταξύ 46 και 50 ευρώ). Το γεγονός ότι, σε ένα το εύρος της Τιμής-Στόχου περιορίζεται μόλις στα 4 ευρώ σε έννα μεγάλο αριθμό αναλυτών υποδηλώνει τόσο ότι το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας προσβλέπει σε σημαντικό upside το επόμενο διάστημα και αντανακλά την εμπιστοσύνη της αγοράς στα ισχυρά θεμελιώδη της MYTILINEOS που διαχρονικά έχουν δημιουργήσει σημαντικές υπεραξίες για τους μετόχους.

Για το 2024 ο αναλυτής της Piraeus Sec προβλέπει καθαρά κέρδη 671 εκατ. ευρώ και EBITDA 1,098 εκατ. ευρώ, μεγέθη τα οποία εκτιμά ότι θα αυξηθούν σημαντικά στα 787 εκατ. ευρώ  και στα 1,3 δις. ευρώ αντίστοιχα το 2026, προσβλέποντας σε μία σταθερή ανάπτυξη της κερδοφορίας της εταιρείας από εδώ και στο εξής, της τάξης άνω του 7% ετησίως.

Βασική κινητήρια δύναμη της αυξημένης κερδοφορίας της εταιρείας θα είναι το βραχίονας των ΑΠΕ. Είναι ενδεικτικό ότι η Piraeus Securities αποτιμά την αξία του χαρτοφυλακίου της M Renewables πάνω από τα 3,5 δισ. ευρώ, σε συνέχεια της συμφωνίας με τη ΔΕΗ για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών ισχύος 2 GW σε διάφορες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για λογαριασμό της τελευταίας. Χάρη στο deal αυτό σε συνδυασμό με επερχόμενες αντίστοιχες συμφωνίες (Καναδάς, Χιλή, Αυστραλία, κλπ), η MYTILINEOS προσφέρει υψηλή ορατότητα (σε βάθος 6-7 ετών τουλάχιστον) της κερδοφορίας του Asset Rotation Model της, σύμφωνα με το οποίο τα έσοδα από έργα ΑΠΕ, τα οποία η εταιρεία αναπτύσσει και είτε λειτουργεί για λογαριασμό της, είτε πωλεί σε τρίτους χρηματοδοτούν την περαιτέρω ανάπτυξη του «πράσινου» χαρτοφυλακίου της.

Ο χρηματιστηριακός οίκος αναθεωρεί προς τα πάνω (κατά 25%) και τις εκτιμήσεις της για την αποτίμηση της Αλουμίνιον της Ελλάδος στα 2,4 δις. ευρώ, τονίζοντας ότι πρόκειται ότι για μια από τις αποδοτικές μονάδες αλουμινίου διεθνώς, ενώ ανοδικά αναθεωρείται και η αποτίμηση της καθετοποιημένης δραστηριότητας ηλεκτρισμού της MYTILINEOS (που διαμορφώνεται στο 1 δις. ευρώ) με φόντο τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στην αγορά λιανικής.

Σημειώνεται τέλος ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές αναμένεται να είναι φέτος ελαφρά αρνητικές εξαιτίας των υψηλών επενδυτικών δαπανών για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ που εκτιμώνται στα 800 εκατ. ευρώ. Για τα επόμενα έτη, αν και οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αναμένεται ότι θα παραμείνουν αυξημένες, οι εισπράξεις από το Asset Rotation και οι ισχυρές ταμειακές ροές από άλλες δρασστηριότητες θα έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή ισχυρών ταμειακών ροών της τάξης των 400 εκατ. ευρώ το 2025 και την περαιτέρω αύξησή τους και διατήρησή τους στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Ως αποτέλεσμα, προβλέπεται μείωση του λόγου καθαρού χρέους προς EBITDA από τα ήδη «άνετα» επίπεδα του 2,2 φέτος στο 2 το 2025 και περαιτέρω υποχώρησή του στα επίπεδα του 1,5 την περίοδο 2027-2028.

Διαβάστε ακόμη