Η ΡΑΑΕΥ σε συνέχεια της από 29 Απριλίου πρόσκλησης για συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση επί της εισήγησης της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. για την τροποποίηση του Κώδικα Διαχείρισης ΕΔΔΗΕ κατ’ εφαρμογή του άρθρου 98 ν. 4951/2022, καθώς και για μεθοδολογία υπολογισμού του κόστους έργων σύνδεσης των παραγωγών που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου αυτού, δημοσιοποιεί τον ακόλουθο κατάλογο των συμμετεχόντων στη διαβούλευση καθώς και το περιεχόμενο των επιστολών που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο αυτής, πλην αυτών που αιτήθηκαν τη μη δημοσιοποίηση της ταυτότητας και των απόψεών τους.

Το μοναδικό σχόλιο που κατατέθηκε ήταν της ΠΟΣΠΗΕΦ, η οποία αναφέρει τα εξής:

«Πριν μπει σε ισχύ η νέα μεθοδολογία υπολογισμού των ποσών επιστροφής του κόστους σύνδεσης που θα επιστρέφεται στον παραγωγό, ζητάμε την εξαίρεση δύο έργων που έχουν ήδη γίνει με ιδιώτη εργολάβο.

Πιο συγκεκριμένα ζητάμε η επιστροφή να γίνει με βάση το πραγματικό κόστος του δικτύου όπως αυτό αποτυπώνεται στα τιμολόγια του εργολάβου και όχι όπως αποτυπώνεται στην προμελέτη του ΔΕΔΔΗΕ. Στις δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις υπήρξε μεγάλη απόκλιση του τελικού κόστους κατασκευής από το αρχικό προϋπολογισθέν κόστος από τον ΔΕΔΔΗΕ, λόγω της πολύ μεγάλης ανατίμησης των υλικών που παρατηρήθηκε μέσα στο έτος 2022.

Άλλωστε, και ο ΔΕΔΔΗΕ, ανεξαρτήτως αρχικού προϋπολογισμού, επανακαθορίζει το πραγματικό κόστος δικτύου απολογιστικά, μετά τη σύνδεση του ΦΒ Σταθμού και ο επενδυτής καλείται να πληρώσει τυχόν υπερβάσεις.

Συνεπώς, στην ίδια λογική ζητούμε η επιστροφή να γίνεται με βάση το πραγματικό κόστος του δικτύου και όχι με το προϋπολογισθέν».

Διαβάστε ακόμη