Η enaon (πρώην ΔΕΠΑ Υποδομών, που ανήκει στον όμιλο Italgas) συνέβαλε πέρι τα 30,5 εκατομμύρια ευρώ στα προσαρμοσμένα EBITDA της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας. Τα έσοδα που έφερε η enaon αυξήθηκαν 1,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2023 (44,0 εκατ. ευρώ). Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, η Italgas τοποθέτησε 98 χιλιόμετρα δικτύου αγωγών στην Ελλάδα σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το του α’ τριμήνου του 2024. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας 8.019 χλμ είναι το μήκος του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ενώ στους 145 ανέρχεται ο αριθμός των δήμων που εξυπηρετούνται. Επιπλέον, υπήρξε μείωση 25,1% στις διαρροές φυσικού αερίου ανά ελεγχόμενο χιλιόμετρο στην Ελλάδα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύων της enaon προβλέπεται για την περίοδο 2024-2028 επέκταση και αναβάθμιση -μέσω ψηφιοποίησης- του δικτύου διανομής φυσικού αερίου της χώρας. Στη βάση του προγράμματος αυτού, προβλέπεται να κατασκευαστούν περίπου 2.600 χιλιόμετρα νέων δικτύων χαμηλής και μέσης πίεσης και να συνδεθούν στο δίκτυο φυσικού αερίου περί τους 110.000 νέοι καταναλωτές, οικιακοί, εμπορικοί και βιομηχανικοί. Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης καλύπτει 9 Περιφέρειες (Αττική, Θεσσαλία, Αν. Μακεδονία – Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο, Δυτική Ελλάδα και Κρήτη) καθώς και τη Μητροπολιτική Ενότητα της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της enaon, εντός της περιόδου αναφοράς το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου θα επεκταθεί και στη νησιωτική χώρα, αρχής γενομένης από τις Σποράδες (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος). Προβλέπεται στη συνέχεια έλευση του φυσικού αερίου και στην Κρήτη, καθώς στο τέλος της περιόδου αναφοράς (2028) προβλέπεται να ξεκινήσει η κατασκευή απομακρυσμένου δικτύου στα Χανιά και το Ηράκλειο.
Σε συζητήσεις για την απόκτηση της 2i Rete Gas
Σημειώνεται πως η Italgas βρίσκεται σε αποκλειστικές συνομιλίες για την απόκτηση του 100% της ανταγωνίστριας 2i Rete Gas. Το στρατηγικό σκεπτικό πίσω από αυτή την εξαγορά είναι να ενισχυθεί η θέση της Italgas ως ο κορυφαίος παίκτης διανομής φυσικού αερίου στην Ευρώπη. H εταιρεία με βάση και το στρατηγικό της πλάνο θα συνεχίσει να επιδιώκει τους στόχους που συνδέονται με την ενίσχυση, την καθιέρωση και την ψηφιακή μετάβαση των περιουσιακών στοιχείων διανομής αερίου σε Ιταλία και Ελλάδα.
Στην Ιταλία, συνεχίζεται η επαναχρησιμοποίηση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δικτύου φυσικού αερίου, που αποτελεί τον κύριο παράγοντα της οικολογικής μετάβασης, ενώ στην Ελλάδα, συνεχίζεται η ανάπτυξη του δικτύου διανομής- έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την ενσωμάτωση των εταιρειών ύδρευσης που αποκτήθηκαν πρόσφατα από τον Όμιλο. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 πραγματοποιήθηκαν τεχνικές επενδύσεις ποσού 160,9 εκατ. ευρώ και τοποθετήθηκαν 175 χλμ αγωγών διανομής φυσικού αερίου (εκ των οποίων 104 λειτουργούν και 98 στην Ελλάδα). Επιπλέον, ο Φεβρουάριος του 2024 είδε επίσης περίπου 900 km αγωγών να εισέρχονται στην περιοχή ενοποίησης σε σχέση με τον Belluno ATEM. O διευθύνων σύμβουλος της, Italgas Πάολο Γκάλο, στην Ελλάδα, δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της 31ης Μαρτίου 2024 ότι θα χρειαστεί ακόμη λίγος χρόνος για να φτάσουμε στο επίπεδο της ιταλικής ανάπτυξης, αλλά προχωράμε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν και ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2025 οι εταιρείες μας να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τις ιταλικές.
Διαβάστε ακόμη