Με προσοχή μεν, αλλά ταχείς ρυθμούς και τάσεις εξωστρέφειας δε, αναπτύσσει το πράσινο χαρτοφυλάκιό του ο όμιλος της Helleniq Energy: Όπως δήλωσε η διοίκηση του Ομίλου στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων α’ τριμήνου, η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων ΑΠΕ αναμένεται να προσεγγίσει τα 600 MW, από 381 σήμερα. Στοιχείο που παραπέμπει σε ταχεία ωρίμανση, με το βλέμμα στον στόχο τα έργα ΑΠΕ σε λειτουργία να φτάσουν το 1 GW το 2025 και η ισχύς αυτή να διπλασιαστεί έως το τέλος της δεκαετίας, με τα «πράσινα» EBITDA να προσεγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ το 2025 (από 42 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023) και τα 200 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2030.

Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης, παρά τα προβλήματα διαθεσιμότητας ηλεκτρικού χώρου στα δίκτυα αλλά και στις τεχνολογίες αποθήκευσης «που εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα», ο πράσινος μετασχηματισμός του Ομίλου προχωρά σύμφωνα με το σχεδιασμό που προβλέπει επιτάχυνση της ανάπτυξης των project από τo συνολικό χαρτοφυλάκιο των 4,3 GW που ήδη διαθέτει, εκ των οποίων έργα ισχύος 370 MW είναι υπό κατασκευή και σε φάση άμεσης έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών – Ready to build (230 και 140 MW αντίστοιχα) και άλλα 320 MW είναι σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος κατά 12% σε ετήσια βάση στο τέλος Μαρτίου 2023, η πράσινη ηλεκτροπαραγωγή μειώθηκε κατά 2%, κάτι που αποδόθηκε αφενός στις καιρικές συνθήκες, αφετέρου στις αυξημένες περικοπές.

Ο κ. Σιάμισιης εξάλλου, προανήγγειλε σημαντικές συμφωνίες το αμέσως επόμενο διάστημα για την διεύρυνση του διεθνούς χαρτοφυλακίου – που αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει «πράσινα» έργα σε Ρουμανία και Κύπρο-, καθώς η ενίσχυση του αποτυπώματος της Helleniq Energy εκτός συνόρων αποτελεί προτεραιότητα της διοίκησης που δεν παρέλειψε να αναφερθεί -μεταξύ άλλων- και στην αύξηση των εξαγωγών πετρελαιοειδών που ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

Δίνοντας τη «μεγάλη εικόνα» για την πορεία των οικονομικών μεγεθών, ο επικεφαλής της Helleniq Energy τόνισε ότι τα αποτελέσματα της περιόδου Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024 προϊδεάζουν για ένα ακόμα έτος ισχυρής κερδοφορίας που πάντως θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με αυτά που επιτεύχθηκαν κατά την διετία 2022-2023 κατά την οποία τα μεγέθη επηρεάστηκαν από τις ειδικές συνθήκες της ενεργειακής κρίσης. Ανέδειξε επίσης την συνεχιζόμενη πρόοδο στην ψηφιοποίηση του Ομίλου, την επέκταση στο εξωτερικό, την βελτίωση της αποδοτικότητας και την στροφή σε πιο καθαρές πηγές ενέργειας που αποτελούν τους βασικούς άξονες του στρατηγικού σχεδίου Vision 2025.

Κατά την τηλεδιάσκεψη εκτενής αναφορά έγινε στη συμφωνία αναχρηματοδότησης δανείων συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ που λήγουν το 2025 με ιδιαίτερα ανταγωνιστικά επιτόκια και όρους που έχει «κλείσει» επί της αρχής και θα ολοκληρωθεί επισήμως τις επόμενες εβδομάδες. Συμφωνία που θωρακίζει το χρηματοοικονομικό προφίλ της Helleniq Energy, καθώς μειώνει το επιτοκιακό περιθώριο, «κλειδώνει» το 50% του δανεισμού της εταιρείας σε σταθερά επιτόκια και επεκτείνει τις λήξεις του 2025 στην περίοδο 2027-2029, προσθέτοντας ένα χρόνο στο προφίλ ωρίμανσης του δανεισμού. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία εξετάζει τις διαθέσιμες επιλογές για ευρω-ομόλογο ύψους 600 εκατ. Ευρώ που λήγει τον Οκτώβριο του 2024 με τις αποφάσεις να λαμβάνονται μέσα στους επόμενους μήνες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών για το πώς επηρέασε η ΔΕΠΑ Εμπορίας τα αποτελέσματα τριμήνου –καθώς δεν υπήρχε ξεχωριστή αναφορά για τις επιδόσεις της επιχείρησης στην οποία η Helleniq Energy κατέχει ποσοστό 35% όπως συνέβαινε μέχρι τώρα-, ο κ. Σιάμισιης απάντησε ότι τα μεγέθη της είναι ελαφρά αρνητικά, αλλά επελέγη να μην υπάρχει αναλυτική παρουσίαση των επιδόσεων της ΔΕΠΑ εξαιτίας της υψηλής αβεβαιότητας αναφορικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Gazprom. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, «η συνεισφορά των κοινοπραξιών και συγγενών επιχειρήσεων που ενοποιούνται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης στον κλάδο ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου ήταν αρνητική και διαμορφώθηκε σε -4 εκατ. ευρώ έναντι 31 εκατ. ευρώ αντίστοιχου τριμήνου το 2023».

Τέλος, ο ίδιος Σιάμισιης εξέφρασε την προσδοκία να αρθεί τους επόμενους μήνες το πλαφόν στα εμπορικά περιθώρια που επιβλήθηκε λόγω της ενεργειακής κρίσης και επεσήμανε ότι η διάθεση του 11% των μετοχών συνέβαλε στην άνοδο της τιμής της μετοχής της Helleniq Energy, διατηρώντας ζωντανή την φημολογία περί νέου placement μετοχών τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε ακόμη: