Τις προτάσεις των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης για την επίτευξη των στόχων για τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα έως το 2030 παρουσίασε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης που βρέθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες με την ιδιότητά του ως αντιπρόεδρος του ΔΣ της Eurelectric, του συνδέσμου των ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, και συμμετείχε σε Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης Υψηλού Επιπέδου. «Δυο χρόνια μετά την υιοθέτηση του REPOWER ΕU η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ στο ευρωπαϊκό σύστημα προσεγγίζει τα 630 GW. Έχουμε όμως ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε τον στόχο των 1300 GW έως το 2030 και μόνο έξι χρόνια μπροστά μας», έγραψε ο κ. Στάσσης στον προσωπικό του λογαριασμό στο LinkedIn όπου αποκάλυψε την επίσκεψη. Απόλυτα ευθυγραμμισμένη με το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι άλλωστε και η στρατηγική της ΔΕΗ που προβλέπει διπλασιασμό της πράσινης εγκατεστημένης ισχύος του Ομίλου από 4,5 GW περίπου που είναι σήμερα σε 9 GW μέχρι το 2026.

Με τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου επί θύραις και με το βλέμμα στη νέα Κομισιόν (η σύνθεση της οποίας συνδέεται με το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης) εντείνονται οι ζυμώσεις στους κόλπους όλων των συνδέσμων για τη διαμόρφωση της ατζέντας της νέας νομοθετικής περιόδου. Η Eurelectric δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Στάσσης μαζί με τον Διευθυντή Πολιτικής του Συνδέσμου Cillian O’ Donoghue ανέλυσε τις τρεις βασικές προτάσεις της Eurelectric για το πώς μπορεί να κινητροδοτηθεί η παραγωγή περισσότερης πράσινης και ευέλικτης ενέργειας:

Πρώτον, Σχέδιο Δράσης για την επέκταση του εξηλεκτρισμού κατά τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της νέας Κομισιόν

Δεύτερον, ταχεία ενίσχυση της αποθήκευσης ενέργειας, στο φόντο των προβλέψεων για αύξηση των περικοπών ενέργειας από ΑΠΕ στο 30-35% σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης έως το τέλος της δεκαετίας, θέμα το οποίο έχει έρθει στο προσκήνιο και της ελληνικής ενεργειακής ατζέντας, αφού τους πρώτους 4 μήνες του 2024 οι περικοπές που έγιναν ξεπέρασαν τις περικοπές όλου του 2023 και το φαινόμενο αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ αυξάνεται, ενώ η ζήτηση παραμένει σταθερή. Σύμφωνα με τη Eurelectric, η περαιτέρω διείσδυση της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής απαιτεί τετραπλασιασμό της δυναμικότητας αποθήκευσης στα 191 GW έως το τέλος της δεκαετίας από 51 GW σήμερα και η ενεργοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων απαιτεί μια ξεχωριστή στρατηγική για την αποθήκευση.

Μαζικές επενδύσεις στα δίκτυα διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος που απαιτούνται αφενός για τη σύνδεση των νέων «πράσινων» μονάδων (και ιδίως των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων), αφετέρου για να ανταποκριθούν στην αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης για ενέργεια που προδιαγράφει ο προωθούμενος εξηλεκτρισμός κλάδων σε μεταφορές. Σύμφωνα με τη Eurelectric, θα απαιτηθούν επενδύσεις της τάξης των 67 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για την περίοδο 2025-2050 μόνο στα δίκτυα διανομής για να επιτευχθούν οι στόχοι του REPOWER EU, ενώ στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και οι απαραίτητες επενδύσεις στα συστήματα μεταφοράς.

Όλα αυτά τα θέματα θα συζητηθούν και στο ετήσιο συνέδριο της Eurelectric που θα διοργανωθεί στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα με «οικοδέσποινα» τη ΔΕΗ και στο οποίο θα δώσουν το παρών μεταξύ άλλων η Υπουργός Ενέργειας της Πορτογαλίας Μαρία Καρβάλιο, η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της DG ENER Μέχτιλντ Γουερσντόρφερ και υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων, όπως η Siemens Grids, η GE Vernova, η ΕDP, η Ε.ΟΝ, η Stattkraft, η Enedis κλπ.

Διαβάστε ακόμη