Δύο επενδύσεις στην παραγωγή υποβρυχίων καλωδίων και η επένδυση της γερμανικής CMBlu Energy για κατασκευή μονάδας παραγωγής οργανικών μπαταριών είναι τα τρία μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια που ζητούν ενίσχυση από το πρόγραμμα «Produc-e Green» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Το πρόγραμμα, που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, αφορά στην ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων για την παραγωγή προϊόντων στον τομέα της πράσινης βιομηχανίας, με έμφαση στον παραγωγικό κλάδο και την αλυσίδα της ηλεκτροκίνησης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και των προϊόντων και αγαθών που προορίζονται για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Συνολικά κατατέθηκαν 36 αιτήσεις χρηματοδότησης για συνολική επενδυτική ενίσχυση 151 εκατ. ευρώ.

Το «Produc-e Green» χρηματοδοτεί επενδύσεις που:

  • εμπίπτουν στον τομέα της μεταποίησης
  • περιλαμβάνονται σε συγκεκριμένους ΚΑΔ του Παραρτήματος Ι της ΚΥΑ της δράσης
  • έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και
  •  αφορούν σε δημιουργία νέας μονάδας, επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας, διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα που δεν έχουν παραχθεί ποτέ ή υπηρεσίες που δεν έχουν παρασχεθεί από αυτήν ή / και θεμελιώδης αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας.

Η κυβέρνηση, όπως έχει υποστηρίξει και η ηγεσία του ΥΠΕΝ, θέλει να αξιοποιήσει το «Produc-e Green» αλλά και το σχεδιασμό για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις στη βιομηχανία που συνδέονται με τον εξοπλισμό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και τα θαλάσσια αιολικά.

Η επένδυση της γερμανικής CMBlu Energy για την κατασκευή μονάδας παραγωγής οργανικών μπαταριών, σε συνεργασία με εγχώριο συνέταιρο, αποτελεί ένα παράδειγμα. Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας Δρ. Peter Geigle, είχε τονίσει πως η επένδυση (δεν αναφέρθηκε στο ύψος της αλλά υπολογίζεται σε επίπεδα περί τα 80 εκατ. ευρώ) για την κατασκευή της μονάδας παραγωγής οργανικών μπαταριών, θα γίνει στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο κ. Geigle είχε δηλώσει εντυπωσιασμένος από το θεσμικό πλαίσιο ανάπτυξης της αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα το οποίο θεωρεί πως είναι το πλέον προχωρημένο στην ΕΕ. Γι’ αυτό και επέλεξε να δημιουργήσει το πρώτο της εργοστάσιο στη χώρα μας, ενώ θα ακολουθήσει η κατασκευή αντίστοιχης μονάδας στις ΗΠΑ. Όπως εξήγησε χθες, η τεχνολογία που έχει αναπτύξει η CMBlu επιτρέπει την ταχεία ανάπτυξη της μονάδας που σε πρώτο στάδιο θα έχει παραγωγική δυναμικότητα 4 GWh.

Τόσο στο ΥΠΕΝ, όσο και στην αγορά ενέργειας υποστηρίζουν πως χωρίς την ανάπτυξη εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας δεν πρόκειται να προχωρήσει το φιλόδοξο σχέδιο για εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων ισχύος 12,4 GW μέχρι το 2040 που παρουσιάστηκε πρόσφατα. Μια ιδέα για το τι σημαίνει εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα είχε δώσει προ μηνών ο γενικός γραμματέας Ενέργειας Αρ. Αϊβαλιώτης. Όπως είχε γράψει «θα χρειαστούν ναυπηγεία, για τα πλωτά μέρη των εγκαταστάσεων, μεταλλικές κατασκευές, ρότορες, ηλεκτρομηχανολογικά, κατάλληλα λιμάνια, ρυμουλκά, γερανοί, συστήματα μετρήσεων, ραντάρ, υποβρύχια καλώδια, θα δημιουργηθεί ένα ολόκληρο επιχειρηματικό οικοσύστημα». Μια μελέτη που παρουσίασε πρόσφατα το ΙΟΒΕ υπολογίζει πως το πρόγραμμα για τα υπεράκτια μπορεί να προσθέσει 1,9 δισ. ευρώ ετησίως στο ΑΕΠ, με 44.000 νέες θέσεις εργασίας. Οι επενδύσεις μέχρι το 2030 εκτιμώνται στα έξι δισ. ευρώ και αυξάνονται στα 28 δισ. ευρώ μέχρι το 2050.

Λόγω μεγέθους (κάθε μία πλωτή ανεμογεννήτρια ισχύος 15 MW καταλαμβάνει επιφάνεια αντίστοιχη με ένα πλοίο της ακτοπλοϊας) και άλλων τεχνικών απαιτήσεων, τα πλωτά υπεράκτια αιολικά έχουν αναγκαστικά υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία. Δεν είναι και τόσο συμφέρουσα η κατασκευή και μεταφορά του τεράστιου μεταλλικού σκελετού σε ναυπηγεία του εξωτερικού. Γι’ αυτό και θεωρείται μονόδρομος η ανάπτυξη εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας, νέες υποδομές στα λιμάνια, νέα τεχνογνωσία στα ελληνικά ναυπηγεία, ένα ολόκληρο οικοσύστημα.

Διαβάστε ακόμα: