Οι τρέχουσες χαμηλές τιμές στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχουν μακροπρόθεσμη προοπτική, εκτιμούν οι ειδικοί της Aurora Energy Research.

Οι βασικές τάσεις στην αγορά, σύμφωνα με τους αναλυτές της Aurora Energy Research οι εξής:

  • Τον Απρίλιο σημειώθηκε η υψηλότερη παραγωγή ΑΠΕ σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ιστορικά δεδομένα τα προηγούμενα έτη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εγκατεστημένη ισχύς είναι πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
  • Οι τιμές, κυρίως του φυσικού αερίου, έχουν καταγράψει σημαντική πτώση, οδηγώντας σε σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους των σταθμών παραγωγής συνδυασμένου κύκλου και, συνεπώς, των χονδρικών τιμών.
  • Η ζήτηση παραμένει σε παρόμοια επίπεδα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αλλά δεν έχει ανακάμψει πλήρως στα «φυσιολογικά» επίπεδα για τους ιστορικούς μήνες Απριλίου.

Αναφορικά με τις τάσεις στην αγορά στο σύνολο του 2024, οι αναλυτές της Aurora εκτιμούν ότι σε μέσα επίπεδα οι τιμές θα παραμείνουν χαμηλότερα από τα 90 ευρώ/μεγαβατώρα. Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους, η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 73,37 ευρώ/μεγαβατώρα.

Σήμερα, Τετάρτη, η χονδρική τιμή είναι στα 35,31 ευρώ/μεγαβατώρα, χαμηλότερα κατά 39,7% έναντι της Τρίτης. Την τελευταία εβδομάδα, οι τιμές σημειώνουν έντονες μεταβολές και έχουν κινηθεί στο εύρος των 26,53 – 83 ευρώ.

Τον Μάιο, οι τιμές ίσως κινηθούν ελαφρά υψηλότερα, λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών φυσικού αερίου (TTF). Υπενθυμίζεται ότι η επίπτωση των διεθνών τιμών φυσικού αερίου γίνεται αισθητή ένα μήνα αργότερα στη χώρα μας, λόγω του μοντέλου λειτουργίας της ελληνικής αγοράς.

Μετά τον Μάιο η πορεία των τιμών θα εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων, από την περίοδο που θα επιλέξουν οι εταιρείες για την πλήρωση των ευρωπαϊκών αποθηκών φυσικού αερίου, δηλαδή αν θα ξεκινήσουν εντός του καλοκαιριού ή αργότερα εντός του φθινοπώρου.

Την Τρίτη, η τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά ενισχύθηκε πάνω από 3% και ανήλθε έως τα 29,40 ευρώ/θερμική μεγαβατώρα. Από τις αρχές του έτους η πτώση έχει περιοριστεί στο 3,4% περίπου, καθώς μετά το χαμηλό της φετινής χρονιάς (23,40 ευρώ) που σημειώθηκε στις 23 Φεβρουαρίου, οι τιμές έχουν ανακάμψει σημαντικά.

Μεσοπρόθεσμα, σε βάθος 2-3 ετών, οι αναλυτές της Aurora αναμένουν ότι οι χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας θα κινηθούν υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, το οποίο σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι το οικονομικό περιβάλλον θα συνεχίσει να είναι ευνοϊκό για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ.