Σε μία σημαντική αλλαγή σε ό,τι αφορά το ύψος της χρηματοδότησης για την υπαγωγή έργων στο πρόγραμμα «Ερευνώ – Καινοτομώ», προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης.

Στην προδημοσίευση του Οδηγού του προγράμματος, ύψους 300 εκατ. ευρώ, αναφερόταν ότι «το σύνολο του προϋπολογισμού των προτάσεων μιας επιχείρησης – δυνητικού δικαιούχου, δεν δύναται να υπερβαίνει το πενταπλάσιο (500%) του υψηλότερου κύκλου εργασιών που επετεύχθη σε μία από τις τρεις (ή λιγότερες εφόσον η επιχείρηση δεν διαθέτει τρεις) διαχειριστικές περιόδους, του έτους που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης».

Ωστόσο, σε ανακοίνωση της 13ης Μαρτίου η διατύπωση της εν λόγω ρύθμισης είχε αλλάξει ως εξής: «Ο προϋπολογισμός μιας επιχείρησης – δυνητικού δικαιούχου στην αίτηση χρηματοδότησης δεν δύναται να υπερβαίνει το υποπενταπλάσιο (20%) του υψηλότερου κύκλου εργασιών της επιχείρησης που επετεύχθη σε μία από τις τρεις (ή λιγότερες εφόσον η επιχείρηση δεν διαθέτει τρεις) διαχειριστικές περιόδους, του έτους που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης θα προβλέπει ότι το σύνολο του προϋπολογισμού των προτάσεων θα μπορεί να ανέρχεται έως το 60% του υψηλότερου κύκλου εργασιών της επιχείρησης που επιτεύχθηκε σε μία από τις τρεις τελευταίες διαχειριστικές χρήσεις ή λιγότερες εφόσον η επιχείρηση δεν διαθέτει τρεις.

Η αλλαγή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς η πλειονότητα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην έρευνα έχουν χαμηλό κύκλο εργασιών λόγω του αντικειμένου τους. Το ίδιο ζήτημα αντιμετωπίζουν γενικότερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο χώρο των καινοτόμων εφαρμογών που θέλουν να υλοποιήσουν ένα ερευνητικό πρόγραμμα.