Η Oman LNG και η TotalEnergies, ένας από τους μετόχους της εταιρείας, υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια 800.000 τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ετησίως για δέκα χρόνια, ξεκινώντας από το 2025. Η συμφωνία αυτή οριστικοποιεί την επέκταση των συμβάσεων προμήθειας που ανακοινώθηκαν τον Οκτώβριο του 2023, ώστε η Oman LNG να συνεχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο στους μετόχους της και μετά το 2024, σύμφωνα με το Reuters.

Η Oman LNG, που ιδρύθηκε το 1994, ανήκει κατά πλειοψηφία στην ομανική κυβέρνηση (51%), με σημαντικά μερίδια να κατέχουν η Shell (30%), η Korea LNG (5%), η Mitsubishi Corporation και η Mitsui & Co (2,77% η καθεμία), η PTTEP (2%) και η Itochu Corporation (0,92%). Η εταιρεία έχει δυναμικότητα παραγωγής 10,4 εκατομμυρίων τόνων LNG ετησίως.

Εκτός από τη σύμβαση προμήθειας, η TotalEnergies ανακοίνωσε επίσης την τελική επενδυτική απόφαση (FID) για το έργο Marsa LNG στο Ομάν. Το έργο αυτό αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ της TotalEnergies (με ποσοστό ιδιοκτησίας 80%) και της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Ομάν, OQ (20% ιδιοκτησία).

Το έργο Marsa LNG θα αποτελείται από διάφορα τμήματα. Πρώτον, θα αξιοποιήσει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Mabrouk North-East, στο οποίο η κοινοπραξία κατέχει μερίδιο 33,19%. Το κοίτασμα αυτό ξεκίνησε την παραγωγή του τον Ιανουάριο του 2023 και έχει φτάσει σε σταθερά επίπεδα παραγωγής. Στη συνέχεια, το αέριο θα υποστεί επεξεργασία σε μια νέα μονάδα υγροποίησης LNG που θα κατασκευαστεί στο λιμάνι Sohar, με δυναμικότητα 1 εκατομμύριο τόνους ετησίως. Η παραγωγή στο εργοστάσιο αναμένεται να ξεκινήσει έως το πρώτο τρίμηνο του 2028, με κύριο προσανατολισμό τον εφοδιασμό καυσίμων για θαλάσσια σκάφη.

Το έργο Marsa LNG ενσωματώνει επίσης δέσμευση για τη βιωσιμότητα. Θα κατασκευαστεί ένας ηλιακός σταθμός 300 MW για την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια της μονάδας υγροποίησης LNG. Η TotalEnergies και η OQ βρίσκονται επίσης σε συζητήσεις για την από κοινού ανάπτυξη ενός ευρύτερου χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το οποίο θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 800 MW ισχύος.