Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας για τη Lamda Development να εστιάζουν σχεδόν αποκλειστικά στην πορεία των κτιριακών υποδομών του Ελληνικού, ωστόσο παράλληλα με αυτά ο όμιλος φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί και προς τη βιώσιμη ανάπτυξη για το σύνολο των εν λειτουργία και υπό ανάπτυξη έργων της.

Ένας από τους βασικούς στόχους της Lamda αποτελεί πλέον η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή μέσω της μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος, της επίτευξης ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα, της εξοικονόμησης ενέργειας και της χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

H Lamda Development, επίσης τηρώντας τη δέσμευσή της για την πράσινη ανάπτυξη προχώρησε στη σύσταση της Επιτροπής Βιώσιμης Ανάπτυξης. Σκοπός της Επιτροπής είναι η παροχή συνδρομής στο Δ.Σ. σε ό,τι αφορά την ενίσχυση και εποπτεία της μακροπρόθεσμης δέσμευσης της Εταιρείας και του Ομίλου για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Η εταιρεία επίσης προσπαθεί και στα υφιστάμενα εμπορικά της κέντρα αλλά και στη μαρίνα Φλοίσβου να εφαρμόζει Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης. Μέσω αυτών, παρακολουθείται η κατανάλωση ενέργειας και γίνεται προσαρμογή της λειτουργίας των εγκατεστημένων συστημάτων, με σκοπό τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, και τελικά τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Εφαρμόζονται συνολικά δηλαδή σχέδια δράσης για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, σε κάθε εμπορικό κέντρο εφαρμόζονται και συγκεκριμένα μέτρα, ανάλογα με τις ενεργειακές τους ανάγκες.

Στο Golden Hall εφαρμόζεται σύστημα αυτοματισμού για την ρύθμιση του απαιτούμενου αερισμού, βάσει κριτηρίων θερμικής άνεσης και ποιότητας του αέρα, με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για τις ανάγκες κλιματισμού και αερισμού του κτιρίου. Επιπλέον, έχουν τοποθετηθεί αντιηλιακές μεμβράνες σε υαλοπίνακες σε συγκεκριμένα σημεία του κτηρίου για τον περιορισμό των απωλειών ενέργειας.

Στο The Mall Athens, στο πλαίσιο της ενεργειακής και αισθητικής αναβάθμισης του κτιρίου, για το 2023 δρομολογήθηκε η υλοποίηση έργων, όπως η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστοιχιών στα δώματα του εμπορικού συνολικής ισχύος 390,5kW και η αντικατάσταση του υπάρχοντος συστήματος κλιματισμού κοινόχρηστων χώρων με νέου τύπου, ενεργειακά αποδοτικότερου και πλήρως ελεγχόμενου παραμετροποιήσιμου, τοποθετήθηκαν φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων και αντικαταστάθηκαν όλα τα φωτιστικά του ισογείου και των χώρων τροφοδοσίας με φωτιστικά τεχνολογίας LED. Όλα τα εμπορικά κέντρα προγραμματίζουν την προμήθεια και την τμηματική εγκατάσταση λαμπτήρων LED για την συνολική αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων και την περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας.

Η Μαρίνα Φλοίσβου, από το 2016, εκπονεί έκθεση εκτίμησης του ανθρακικού της αποτυπώματος, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 14064-1:2018. Με αυτόν τον τρόπο η μαρίνα μπορεί, με τεκμηριωμένο τρόπο, να αξιοποιεί τα αποτελέσματα των σχετικών μετρήσεων για την εφαρμογή προγράμματος μετριασμού των ρύπων που συνδέονται με το ανθρακικό της αποτύπωμα (CO2) και που παράγονται ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων της.

Τα μέτρα της Lamda Development

Πιο συγκεκριμένα, έχουν ληφθεί τα ακόλουθα μέτρα:

  • Παρακολούθηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω εγκατάστασης ενδιάμεσων μετρητών για την καταγραφή της κατανάλωσης ενέργειας σε επιμέρους δραστηριότητες, όπως είναι ο φωτισμός του περιβάλλοντος χώρου, η κατανάλωση ενέργειας στα γραφεία της διοίκησης και στα δημόσια WC.
  • Εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος τηλεμέτρησης, με στόχο τη χρήση νέων τεχνολογιών για την ακριβέστερη παρακολούθηση των καταναλώσεων, τον αποδοτικό έλεγχο και τη μείωση των απωλειών.
  • Διενέργεια ενεργειακού ελέγχου των εγκαταστάσεών της, καθώς επίσης, έλεγχο των μετασχηματιστών, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
  • Εγκατάσταση και χρήση ηλιακών συλλεκτών και ταχυθερμαντήρων για την παραγωγή ζεστού νερού στις εγκαταστάσεις της, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου.
  • Εξασφάλιση Εγγυήσεων Προέλευσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για το 2022 για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στον κύκλο εργασιών της Μαρίνας Φλοίσβου, με στόχο την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
  •  Χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων για τη μετακίνηση του προσωπικού της εντός των εγκαταστάσεων.
  • Λειτουργία 4 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
  • Αντικατάσταση όλων των συμβατικών φωτιστικών με LED, χαμηλότερης κατανάλωσης για εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Τοποθέτηση αντιηλιακών μεμβρανών στους υαλοπίνακες των γραφείων Διοίκησης για τον περιορισμό απωλειών ενέργειας.
  • Χρήση ψυχρών υλικών, όπως είναι ο κυβόλιθος, με τα οποία επιτυγχάνεται μείωση της επιφανειακής θερμοκρασίας, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ βοηθούν στην αντιμετώπιση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας

Για την ανάπτυξη του The Ellinikon, ακολουθείται ένας σχεδιασμός φιλικός προς το περιβάλλον, με στόχο τον μετριασμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

  • To Riviera Tower, ύψους 200 μέτρων, με 171 διαμερίσματα σε 50 ορόφους, το οποίο με την ολοκλήρωσή του, θα είναι το ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα και ήδη από το Ιούνιο του 2022 έχει πιστοποιηθεί LEED σε επίπεδο Gold. Για το Κτιριακό Συγκρότημα Μετεγκατάστασης Συλλόγων ΑμεΑ (Άτομα με Αναπηρία) όπου οι εργασίες κατασκευής ολοκληρώθηκαν εντός του 2023 και η τελική πιστοποίηση LEED του έργου αναμένεται το 2024.
  • Το Riviera Galleria, το δεύτερο εμπορικό κέντρο στο παραλιακό μέτωπο προ-πιστοποιήθηκε σύμφωνα με το πρότυπο βιώσιμων κτιρίων LEED σε επίπεδο Gold. Το The Ellinikon Mall το οποίο αναμένεται να αποτελέσει το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ελλάδας επίσης έχει πάρει την πιστοποίηση LEED σε επίπεδο Gold τον Απρίλιο του 2023.
  • Ο Mixed–Use Tower (MUT) μέρος του The Ellinikon Commercial District, θα αποτελέσει έναν πύργο τοπόσημο 150 μ. το οποίο θα περιέχει ξενοδοχείο με δωμάτια και condos, ενώ παράλληλα στους υψηλότερους ορόφους θα παρέχει και branded κατοικίες, συνδυάζοντας σύγχρονες τεχνολογίες, υψηλά πρότυπα βιωσιμότητας και στρατηγικές εξοικονόμησης ενέργεια.
  • To Park Rise έχει σχεδιαστεί από το διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο Bjarke Ingels Group (BIG) ως μια αλληλένδετη κοινότητα σε ένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια της Little Athens. Με ύψος περίπου 50 μέτρα και 88 κατοικίες το έργο στοχεύει σε πιστοποίηση βιώσιμης ανάπτυξης LEED σε επίπεδο Gold.
  • Το οικιστικό έργο The Cove Residences που αναπτύσσεται κοντά στην παραλιακή ζώνη και συνθέτει ένα οργανωμένο οικιστικό συγκρότημα ύψους 3 ορόφων, 115 διαμερισμάτων και διπλοκατοικιών, είναι από τα πρώτα έργα που ακολουθούν το σύστημα LEED για οικιστικά συγκροτήματα χαμηλού ύψους (BD+C Homes and Multifamily Lowrise).
  • Οι The Cove Villas αναπτύσσονται παράλληλα της παραλιακής ζώνης ύψους δυο ορόφων η κάθε μια και συνολικής έκτασης 59 περίπου στρεμμάτων. Κάποιες από τις βίλες από αυτές στοχεύουν στην σύστημα πιστοποίησης LEED (BD+C Residential BD+C: Single Family).