Η Enagas, ο μεγαλύτερος διαχειριστής τερματικών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη, σχεδιάζει να εισέλθει στην αγορά επεξεργασίας αμμωνίας και CO2. Αυτή η στροφή αποσκοπεί στη διαφοροποίηση των πηγών εσόδων της, καθώς ο τομέας της ενέργειας απομακρύνεται από το φυσικό αέριο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η εταιρεία σκοπεύει να αξιοποιήσει την υπάρχουσα υποδομή φυσικού αερίου για τις νέες επιχειρηματικές της δραστηριότητες. Πιστεύουν ότι η τεχνογνωσία και οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις τους τους τοποθετούν σε ανταγωνιστική θέση για τη μεταφορά CO2 προς αποθήκευση και αμμωνίας, η οποία χρησιμοποιείται για τη μεταφορά υδρογόνου.

Η Enagas βλέπει αυτό ως μια ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση για λύσεις καθαρής ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται τα κέρδη της από τη διανομή φυσικού αερίου. Η ανάγκη για δέσμευση και αποθήκευση CO2 για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και η χρήση αμμωνίας στη μεταφορά υδρογόνου αποτελούν τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από αυτήν την στρατηγική κίνηση.

Ένα παράδειγμα αυτής της μετατόπισης βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με τον πρώτο χερσαίο τερματικό σταθμό εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου της Γερμανίας, τον οποίο θα λειτουργήσει η Enagas. Η μακροπρόθεσμη συμφωνία για αυτήν την εγκατάσταση περιλαμβάνει την επιλογή χειρισμού αμμωνίας.

Ενώ το φυσικό αέριο παραμένει η προτεραιότητα της Enagas, βλέπουν δυνατότητες στη χρήση εφεδρικής δυναμικότητας ή στην κατασκευή νέας δυναμικότητας στις υπάρχουσες μονάδες για αυτές τις νέες επιχειρήσεις. Είναι πεπεισμένοι ότι οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις LNG μπορούν να προσαρμοστούν για να χειριστούν αυτά τα νέα μόρια αποδοτικά.

Η συμμετοχή της Enagas στην Tallgrass Energy Partners, μια αμερικανική εταιρεία μεταφοράς φυσικού αερίου που μετατρέπει το σύστημα αγωγών της για τη μεταφορά CO2, παρέχει πολύτιμη εμπειρία στην αγορά CO2.

Για να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό της πλάνο για υποδομές υδρογόνου, η Enagas μείωσε το ετήσιο μέρισμά της. Δεν σκοπεύουν να πουλήσουν τη συμμετοχή τους στην Tallgrass σύντομα και αναμένουν η επένδυση τους σε υποδομές υδρογόνου να ξεπεράσει την επένδυση τους σε υποδομές φυσικού αερίου έως το 2030.

Συνολικά, η Enagas μετασχηματίζει στρατηγικά την επιχείρησή της για να προσαρμοστεί στο μεταβαλλόμενο ενεργειακό τοπίο. Αξιοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή και τεχνογνωσία της, αποσκοπεί να γίνει ηγέτης στην επεξεργασία αμμωνίας και CO2, ενώ παράλληλα θα παραμείνει βασικός παράγοντας στον τομέα του φυσικού αερίου για το προβλεπόμενο μέλλον.