Η Tesla. θα ζητήσει από τους μετόχους της να ψηφίσουν εκ νέου για το πακέτο αποζημίωσης του Έλον Μασκ, αφού δικαστήριο του Ντελαγουέρ πριν από σχεδόν τρεις μήνες, ακύρωσε την αμοιβή ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε κανονιστεί για τον διευθύνοντα σύμβουλο το 2018.

Την Τετάρτη, η Tesla ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τους μετόχους να ψηφίσουν ξανά για το ίδιο πακέτο αμοιβών, το οποίο πλέον αποτιμάται σε περίπου 47 δισεκατομμύρια δολάρια, στην ετήσια συνέλευσή της στις 13 Ιουνίου. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ζητά ουσιαστικά από τους μετόχους, οπλισμένους πλέον με όλες τις πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο δικαστήριο, να καταστήσουν την απόφαση του δικαστηρίου άκυρη, αναφέρουν οι New York Times.

Η ψηφοφορία είναι πιθανό να πυροδοτήσει μια μάχη μεταξύ των επενδυτών και των εμπειρογνωμόνων σε θέματα διακυβέρνησης σχετικά με το αν οι μέτοχοι θα πρέπει να παράσχουν στον Μασκ το πλουσιότερο πακέτο αμοιβών στην αμερικανική εταιρική ιστορία. Σημειώνεται ότι η Tesla αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις, ιδίως την πτώση των πωλήσεων που έχουν διαγράψει δισεκατομμύρια από την αγοραία αξία της τους τελευταίους μήνες.

Τι είχε γίνει το 2018

Το 2018, η Tesla κατέληξε σε ένα πακέτο που θα έδινε στον Μασκ το δικαίωμα να αγοράσει έως και 304 εκατομμύρια μετοχές σε προκαθορισμένη τιμή 23,34 δολαρίων – εάν πληρούσε μια σειρά από ολοένα και πιο δύσκολα επιτεύξιμα οικονομικά ορόσημα. Αν δεν τα πετύχαινε, δεν θα έπαιρνε τίποτα. Εκείνη την εποχή, η εταιρεία άξιζε 59 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Μασκ κατάφερε να ξεπεράσει αυτά τα υψηλά εμπόδια. Αλλά τον Ιανουάριο, ένας δικαστής του Ντελαγουέρακύρωσε το σχέδιο, συμφωνώντας με τους μετόχους που είχαν ασκήσει αγωγή για να εμποδίσουν τις πληρωμές επειδή, όπως είπαν, δημιουργήθηκε με τη βοήθεια υπερβολικά υποχωρητικών διευθυντών της Tesla.

Η εταιρεία θα ζητήσει από τους μετόχους της να ψηφίσουν ξανά ναι ή όχι για το πακέτο αμοιβών. Ακολουθεί το σκεπτικό, όπως περιγράφεται στην έκθεση μιας ειδικής επιτροπής του διοικητικού συμβουλίου που περιλαμβάνεται στην κατάθεσή της για την παροχή πληρεξουσιότητας:

Προτείνουμε απλώς να υποβληθεί το αρχικό πακέτο του 2018 σε νέα ψηφοφορία των μετόχων, συνοδευόμενη από εκτεταμένη γνωστοποίηση σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων που εξετάστηκαν τότε.

Με άλλα λόγια, εάν η ένσταση του δικαστή του Ντελαγουέργια το σχέδιο ήταν ότι οι μέτοχοι δεν γνώριζαν όλες τις συνθήκες πίσω από τη δημιουργία του το 2018, θα τις γνώριζαν εάν ψήφιζαν αυτή τη φορά. Ενώ η Tesla εξακολουθεί να ασκεί έφεση κατά της εν λόγω απόφασης, μια νέα ψηφοφορία των μετόχων για το σχέδιο θα ξεκαθάριζε το θέμα.

Η επιτροπή πρόσθεσε ότι τέσσερις από τους 10 μεγαλύτερους θεσμικούς μετόχους της Tesla, συμπεριλαμβανομένου του γίγαντα διαχείρισης κεφαλαίων T. Rowe Price, ζήτησαν από το διοικητικό συμβούλιο της αυτοκινητοβιομηχανίας νέα ψηφοφορία και ανέφεραν ότι θα ψηφίσουν ξανά υπέρ του σχεδίου.

Η Tesla κάνει επίσης πράξη την απειλή του Μασκ να μεταφέρει την εταιρεία από το Ντελαγουέαρ, αφήνοντας τους μετόχους να ψηφίσουν για τη μεταφορά της ίδρυσής της στο Τέξας. Η Tesla υποστηρίζει ότι το σχέδιο έχει επιχειρηματικό νόημα, δεδομένου του μεγέθους των δραστηριοτήτων της στην πολιτεία Lone Star και ότι οι μέτοχοι θα έχουν εκεί μεγαλύτερο λόγο.