Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται για μία ακόμη φορά η αιολική ενέργεια με τον κολοσσό Moreld Ocean Wind AS και την ελληνική εταιρεία Λυκομήτρος Steel SA να υπογράφουν μνημόνιο συνεργασίας στην Αθήνα, με στόχο να κερδίσουν από κοινού πλωτά υπεράκτια αιολικά έργα στην Ευρώπη.
Η νορβηγική εταιρεία συμφώνησε με τη Λυκομήτρος, η οποία προμηθεύει ήδη πλωτήρες για θαλάσια αιολικά σε Σκωτία, Γαλλία και Γερμανία, να «φέρουν σε πέρας από κοινού τα πρώτα πλωτά ευρωπαικά projects», όπως αναφέρει στην κοινή ανακοίνωση ο CEO, Wolfgang Wandl. Η συμφωνία υπεγράφη το βράδυ της Δευτέρας στη νορβηγική πρεσβεία,, παρουσία της υφυπουργού Εξωτερικών της χώρας, Maria Varteressian, η οποία βρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο του 9ο «Our Ocean Conference», που φιλοξενεί η Ελλάδα και δείχνει ένα όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για διμερείς συνεργασίες.
Η Moreld Ocean Wind AS είναι ένας κορυφαίος ανεξάρτητος πάροχος τεχνολογίας που ειδικεύεται σε λύσεις πλωτής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Η Lykomitros Steel SA είναι ένας παγκόσμιος κατασκευαστής χάλυβα στον κλάδο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, που σκοπεύει να γίνει ένας σημαντικός, παγκόσμιος παίκτης μεταξύ των κατασκευαστών για πλωτά και σταθερά στο βυθό αιολικά έργα. Η συμφωνία ανάμεσα στη μεταλλουργία, Λυκομήτρος Steel με τη νορβηγική Moreld Ocean Wind, αποδεικνύει τις ευκαιρίες που ανοίγονται στο εν λόγω πεδίο. Το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές αφορά τη κατασκευή στις εγκαταστάσεις της ελληνικής εταιρείας, λίγο έξω από το Βόλο, παρτίδων από πλωτήρες για offshore floating αιολικά πάρκα, τα οποία προορίζονται για πελάτες της νορβηγικής εταιρείας ανά την Ευρώπη, που ετοιμάζονται να μπουν στη ραγδαία αναπτυσσόμενη, ακριβή τεχνολογία.
Σε ενημερωτικό σημείωμα της Norwegian Offshore Wind προς τα μέλη της αναφέρονταν οι λόγοι για την επιλογή της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η χώρα «σχεδιάζει να αναπτύξει υπεράκτια αιολικά πάρκα κλίμακας 1,9 GW έως το 2030 και 17,3 GW έως το 2050, με στόχο την ενίσχυση του εγχώριου ΑΕΠ της». Μεταξύ άλλων η NOW επισημαίνει ότι «οι προβλέψεις δείχνουν ετήσιο οικονομικό αντίκτυπο έως και 1,9 δισ. ευρώ από το 2024 έως το 2050, δημιουργώντας περίπου 44.400 θέσεις εργασίας ετησίως. Επιπλέον, οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να προσελκύσουν σημαντικές επενδύσεις, φθάνοντας τα 6 δισ. ευρώ έως το 2030 και τα 28 δισ. ευρώ έως το 2050».
«Ελπίζουμε ότι μαζί θα γίνουμε ένας σημαντικός παίκτης στην αγορά των υπεράκτιων πλωτών μέσων. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Moreld Ocean Wind διαθέτει μια μοναδική και κορυφαία, παγκόσμια τεχνολογία στην αγορά, η οποία θα επικρατήσει στο μέλλον», λέει ο Χρήστος Λυκομήτρος, Διευθύνων Σύμβουλος της Lykomitros Steel.
Ο Wolfgang Wandl, Διευθύνων Σύμβουλος της Moreld Ocean Wind σημειώνει «αφού εξέτασε τις σύγχρονες ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις κατασκευής με την τελευταία τεχνολογία ρομποτικής συγκόλλησης, η Λυκομήτρος είχε τις πιο υποσχόμενες λύσεις. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που συμφωνήσαμε να εκτελέσουμε μαζί τα πρώτα ευρωπαϊκά υπεράκτια πλωτά αιολικά έργα. Η τεχνολογία αιχμής για την εκβιομηχάνιση και την αποτελεσματικότητα, μαζί με το ιστορικό έγκαιρης παράδοσης και τα κάτωθεν σταθερά σχόλια των πελατών των υπεράκτιων αιολικών έργων, μας έπεισαν».
Η υπογραφή του Μνημονίου είναι άμεσο αποτέλεσμα της στρατηγικής προσέγγισης της Norwegian Offshore Wind προς την ελληνική αγορά και της συνεργασίας της με την ΕΛΕΤΑΕΝ. Στην επίσκεψη που ολοκληρώνεται σήμερα 17 Απριλίου συμμετέχουν, εκτός από το ΥΠΕΝ, εκπρόσωποι μεγάλων ελληνικών και ξένων ομίλων, μεταξύ των οποίων οι ΔΕΗ ΑΝ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, HELLENiQ Energy, MORE Energy, Intrakat, ONEX, RES Invest, Envitec, Saipem, RWE, DNV, EKI – NUTA, CRES κ.α.