Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ηλεκτριστεί το μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ που διαθέτει στην Ελλάδα, η Principia, η εταιρεία κοινών συμφερόντων που προέκυψε από την πώληση του 50% της Enel Green Power Hellas στη Macquarie Asset Management.
Το έργο υπό τον τίτλο «Πέρασμα», συνολικής ισχύος 95 MW, ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2023 κοντά στο χωριό Μαυροδένδρι, δυτικά της Κοζάνης και αποτελείται από μια συστοιχία φωτοβολταϊκών πάρκων εγκατεστημένων σε υψόμετρο 750 μέτρων. Από το έργο θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 36.000 νοικοκυριών σε ετήσια βάση και θα συμβάλει στην αποφυγή εκπομπών 72.500 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.
Σε πρώτη φάση, ως τα τέλη Απριλίου θα ηλεκτριστούν 84 MW, ενώ τα υπόλοιπα 11 MW αναμένεται να ηλεκτριστούν έως τα τέλη του έτους. Με την ολοκλήρωση του έργου «Πέρασμα» η συνολική ισχύς των έργων (φωτοβολταϊκά, αιολικά και υδροηλεκτρικά) ανέρχεται στα 577 MW, και εκτιμάται ότι μπορεί να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες σε ρεύμα 300.000 νοικοκυριών.
Η εταιρεία δίνει μεγάλη έμφαση στο ρόλο της αποθήκευσης για την ομαλή ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Όπως έχει τονίσει ο διευθύνων σύμβουλος της Principia (και πρόεδρος της Solar Power Europe), Αριστοτέλης Χαντάβας, τα έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, είτε είναι αυτόνομα, είτε σε συνδυασμό με μονάδες ΑΠΕ (υβριδικά), αποτελούν μονόδρομο, Η εταιρεία – ως Enel Green Power Hellas- ήταν από τις πρώτες στην ελληνική αγορά, πριν από 5 έτη περίπου, που ξεκίνησε να αναπτύσσει έργα ΑΠΕ σε συνδυασμό με αποθήκευση.
Αυτό το μήνυμα έστειλε ο κ. Χαντάβας και κατά την ομιλία του την περασμένη εβδομάδα στο Φόρουμ των Δελφών, όπου επισήμανε ότι οι νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ θα πρέπει να γίνονται σε συνδυασμό με επενδύσεις στην αποθήκευση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια των δικτύων και να αποφεύγεται η απώλεια της πράσινης ενέργειας που παράγεται. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι απαιτείται άμεσα η διαμόρφωση του κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου ώστε να μετατραπεί το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον σε πραγματικές «πράσινες» επενδύσεις.