Ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου, Amazon, προσπαθεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακά του, αντικαθιστώντας τον στόλο των οχημάτων διανομής του με ηλεκτρικά vans. Ενώ η πρόοδος είναι σημαντική, η Amazon εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ορισμένες προκλήσεις στην επιδίωξή της για μια πιο βιώσιμη αλυσίδα εφοδιασμού, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Ο πυρήνας της στρατηγικής της Amazon έγκειται στην αντιμετώπιση των εκπομπών από τις διανομές «τελευταίου χιλιομέτρου» – τα ταξίδια μικρής απόστασης που πραγματοποιούν τα φορτηγάκια για την παράδοση πακέτων απευθείας στους πελάτες. Αυτές οι διανομές συμβάλλουν σημαντικά στο αποτύπωμα άνθρακα της εταιρείας. Η λύση της Amazon περιλαμβάνει τον εξηλεκτρισμό του στόλου διανομής της, συνεργαζόμενη με τη Rivian για τη δημιουργία προσαρμοσμένων ηλεκτρικών φορτηγών.

Η Amazon έχει αναδειχθεί ως ο πρωτοπόρος στις ιδιωτικές υποδομές φόρτισης οχημάτων ηλεκτροκίνησης. Έχουν εγκατασταθεί πάνω από 17.000 φορτιστές σε αποθήκες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποδεικνύοντας τον γρήγορο ρυθμό αυτής της πρωτοβουλίας. Ωστόσο, η εξασφάλιση επαρκούς παροχής ηλεκτρικής ενέργειας αποτέλεσε πρόκληση. Η συνεργασία με τις εταιρείες κοινής ωφέλειας ήταν ζωτικής σημασίας, αλλά οι αναβαθμίσεις του δικτύου για την αντιμετώπιση της αυξημένης ζήτησης μπορεί να χρειαστούν πολύ χρόνο.

Το κόστος της πράσινης μετάβασης

Η αρχική επένδυση σε φορτιστές και πιθανές αναβαθμίσεις του δικτύου είναι σημαντική. Αν και αναμένεται μείωση του κόστους μακροπρόθεσμα, τα αρχικά έξοδα αποτελούν σημαντικό εμπόδιο. Επιπλέον, η διαχείριση της χρήσης των φορτιστών για έναν τεράστιο στόλο αποδείχθηκε δύσκολη. Η Amazon έχει από τότε αναλάβει τον εσωτερικό έλεγχο των περιστροφών φόρτισης, βελτιστοποιώντας τη δραστηριότητα των οδηγών.

Ο εξηλεκτρισμός των φορτηγών μεγάλων αποστάσεων, που είναι ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ αποθηκών, βρίσκεται ακόμα στα αρχικά του στάδια. Αυτό περιορίζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στα προηγούμενα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού. Επιπλέον, η Amazon έχει αντιμετωπίσει καθυστερήσεις στις πρωτοβουλίες βιωσιμότητας «μεσαίων αποστάσεων», εστιάζοντας στα τμήματα μεταξύ των λιμανιών και των αποθηκών.

Ενώ οι οδηγοί εκτιμούν τα φορτηγάκια Rivian που έχουν σχεδιαστεί για τις απαιτητικές διαδρομές διανομής της Amazon, το κόστος επισκευής και η διαθεσιμότητα ανταλλακτικών θέτουν απρόβλεπτες προκλήσεις.

Η προώθηση των ηλεκτρικών φορτηγών της Amazon χρησιμεύει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα των ευκαιριών και των εμποδίων που συνεπάγεται η υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων μεγάλης κλίμακας. Ενώ η μεταφορά φορτηγών μεγάλων αποστάσεων και η βιωσιμότητα του μεσαίου μιλίου παρουσιάζουν συνεχή εμπόδια, οι προσπάθειες της Amazon αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό βήμα προς τις πιο πράσινες διανομές.