Η μεγαλύτερη ιαπωνική εταιρεία ενέργειας JERA Co. δημιούργησε μια παγκόσμια επιχείρηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με έδρα το Λονδίνο, καθώς επιδιώκει να αυξήσει τις επενδύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα για την επίτευξη των στόχων απαλλαγής από τον άνθρακα, δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής της νέας μονάδας.

Με την ονομασία JERA Nex, η μονάδα θα αναπτύσσει, θα επενδύει, θα κατέχει και θα λειτουργεί έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η χερσαία και υπεράκτια αιολική ενέργεια, η ηλιακή ενέργεια και η αποθήκευση μπαταριών.

Ξεκινώντας με ένα χαρτοφυλάκιο 3 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στοχεύει να αναπτύξει 20 γιγαβάτ (GW) δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2035 και εξετάζει επενδύσεις σε όλο τον κόσμο καθώς και στην εγχώρια αγορά της Ιαπωνίας, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος Νάταλι Όστερλινκ.

Η ίδια δήλωσε ότι η μονάδα θα επικεντρωθεί στην προσθήκη δυναμικότητας μέσω επιλεγμένων εξαγορών και συνεργασιών, καθώς και στην ανάπτυξη έργων μόνη της.

Η JERA είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της Tokyo Electric Power Company Holdings και της Chubu Electric Power Co Inc. Στόχος της είναι να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050. Πέρυσι, αγόρασε την Parkwind, τη μεγαλύτερη υπεράκτια αιολική πλατφόρμα του Βελγίου.

Μια κοινοπραξία αποτελούμενη από την Parkwind και τον ιδιοκτήτη του καταστήματος ΙΚΕΑ Ingka κέρδισε τον περασμένο μήνα την πρώτη νορβηγική δημοπρασία για την ανάπτυξη ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου 1,5 GW στη νότια Νορβηγική Βόρεια Θάλασσα.

Στο δεύτερο γύρο των διαγωνισμών υπεράκτιων αιολικών πάρκων της Ιαπωνίας στα τέλη του περασμένου έτους, η JERA κέρδισε επίσης τα δικαιώματα για την ανάπτυξη ενός αιολικού πάρκου 315 μεγαβάτ ως μέρος μιας κοινοπραξίας με τις εταιρείες Electric Power Development, Itochu , και Tohoku Electric Power.