«Η πράσινη μετάβαση είναι μονόδρομος και θα γίνει», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy, Ανδρέας Σιάμισιης στο φόρουμ των Δελφών. «Το κομμάτι της μετάβασης ο κόσμος το παρεξηγεί. Δεν είναι μία στατική διαδικασία. Στον τομέα της ενέργειας έγινε μία άκρως μονοδιάστατη προσέγγιση που προβάλλει ότι θα φύγουμε από τον λιγνίτη για να πάμε κατευθείαν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». Αυτό που ως Helleniq Energy σημειώνει και θέτει ως αμφισβήτηση είναι το πόσο ρεαλιστικό είναι το πλάνο. «Η ενέργεια βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με το κόστος/ τις τιμές, την ασφάλεια εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια. Το σύστημα δεν είναι ώριμο για να εξαρτηθεί ακόμα στις ΑΠΕ. Όμως, θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης», συμπλήρωσε.

Στις ΑΠΕ, σημείωσε ότι ο στόχος είναι 1 GW χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα, στη Ρουμανία 200 + 500 MW ενώ στην Κύπρο σύντομα θα ανακοινωθεί η έναρξη εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας. «Ο στόχος μας είναι τα 2 GW. Μόλις υλοποιηθούν θα περιμένουμε λίγο». Ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι οι ΑΠΕ έχουν σοβαρές προκλήσεις, όπως το θέμα του ηλεκτρικού χώρου, και τόνισε ότι είναι σημαντική η ανάπτυξη της αποθήκευσης στην οποία δραστηριοποιείται η εταιρεία, όχι για τις μεγάλες αποδόσεις αλλά γιατί είναι απαραίτητη. «Ο τρόπος που κινούνται οι διαδικασίες και ο τρόπος κατανομής του ηλεκτρικού χώρου δεν μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα. Χρειάζεται ρεαλισμός», τόνισε.

Μιλώντας για τις έρευνες υδρογονανθράκων, ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι ακούγονται πολλά σχετικά με το θέμα, διότι ο κόσμος αρέσκεται σε αυτές τις ειδήσεις. Ωστόσο, πρόκειται για μια διαδικασία μεγάλη σε χρονικό ορίζοντα. «Για πρώτη φορά σαν εταιρεία έχουμε προσπαθήσει να την κάνουμε όσο πιο μεθοδικά μπορούμε. Αφήσαμε πίσω πάνω από τις μισές περιοχές και εστιάσαμε σε δύο μεγάλες ζώνες. Έχουμε ολοκληρώσει τα σεισμικά και τα επεξεργαζόμαστε, προσπαθούμε να τα καταλάβουμε. Είμαστε περίπου στους 12-18 μήνες από την απόφαση για ερευνητική γεώτρηση. Χρειάζονται σίγουρα πιο χαμηλοί τόνοι στο δημόσιο διάλογο». Ο όμιλος στοχεύει σε μια μελλοντική πορεία που καθιστά τους υδρογονάνθρακες πιο καθαρούς, καθώς και είσοδο σε νέες τεχνολογίες σαν το υδρογόνο και τα βιοκαύσιμα.

Δύο μεγάλες επενδύσεις

Ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq επανέλαβε ότι ο όμιλος σχεδιάζει δύο μεγάλες επενδύσεις αρχικού προϋπολογισμού 3-4 δισ. ευρώ, για την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, που θα ολοκληρωθούν την επόμενη δεκαετία.

Οι επενδύσεις περιλαμβάνουν:

  • Η πρώτη επένδυση θα γίνει στα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης: «Το πρώτο μεγάλο έργο πρόκειται για ένα hub στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για έναν συνδυασμό ανάπτυξης φωτοβολταϊκού πάρκου 600 MW που θα συνδέεται απευθείας με τα διυλιστήρια. Θα περιλαμβάνει συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες. Θα παράγεται από την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια υδρογόνο. Στο hub θα παράγεται και αμμωνία, ενώ θα περιλαμβάνεται και μικρό έργο αποθήκευσης υδρογόνου», περιέγραψε ο κ. Σιάμισιης.
  • Και στο νότο γίνεται προσπάθεια για δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα σε συνδυασμό με παραγωγή μπλε και πράσινου υδρογόνου για παραγωγή συνθετικών καυσίμων τα οποία έχουν το πλεονέκτημα ότι έχουν χαμηλότερο αποτύπωμα ακόμα και από τις ανανεώσιμες πηγές, ώστε να συνεχιστούν οι κινητήρες εσωτερικής καύσης στους τομείς όπου δεν μπορούν να αντικατασταθούν.

Ο κ. Σιάμισιης  χαρακτήρισε «επιτυχημένη τη διάθεση του 11%» που έγινε πριν το τέλος του 2023. Όπως υπογράμμισε «για να υλοποιηθούν επενδύσεις 3 με 4 δισ. ευρώ, όπως σας περιέγραψα νωρίτερα, απαιτείται καλύτερη πρόσβαση στη μετοχή», κατέληξε.