Ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός της ExxonMobil, δρομολογεί νέα διαδικασία υποβολής προσφορών για τα υπεράκτια στοιχεία του τεράστιου έργου Rovuma LNG στη Μοζαμβίκη, σύμφωνα με το upstreamonline.

Το Rovuma LNG είναι μια σχεδιαζόμενη εγκατάσταση 18 εκατομμυρίων τόνων ετησίως που πρόκειται να κατασκευαστεί στη βόρεια επαρχία Cabo Delgado. Θα τροφοδοτείται από το φυσικό αέριο που παράγεται από την άδεια Area 4 στην υπεράκτια λεκάνη Rovuma.

Η ExxonMobil στοχεύει το 2025 να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση για το έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο είχε ανασταλεί πριν από τέσσερα χρόνια λόγω των θανατηφόρων επιθέσεων ισλαμιστών ανταρτών στην πόλη Πάλμα στην επαρχία Κάμπο Ντελγκάδο.

Η TotalEnergies θέλει να επαναλάβει την εξόρυξη στην Μοζαμβίκη

Στο μεταξύ και η γαλλική πολυεθνική TotalEnergies θέλει να επαναλάβει την εξόρυξη φυσικού αερίου στη Μοζαμβίκη. Η πρόθεσή της κινδυνεύει να έρθει σε σύγκρουση με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη δέουσα επιμέλεια για την εταιρική βιωσιμότητα, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Euronews.

Μετά την τρομοκρατική επίθεση του 2021 που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους στη βόρεια Μοζαμβίκη, η TotalEnergies διέκοψε τις δραστηριότητές της στην περιοχή Cabo Delgado. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των ετήσιων αποτελεσμάτων της εταιρείας για το 2023 τον Φεβρουάριο, ο διευθύνων σύμβουλος Πατρίκ Πουγιάν δήλωσε ότι η εταιρεία σκόπευε να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στη χώρα αργότερα φέτος.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Climate Action Network (CAN) Europe, την οποία επικαλείται το Euronews, υποστηρίζει ότι η πρόθεση της TotalEnergies να αγνοήσει το γεγονός ότι η περιοχή είναι ευάλωτη σε συγκρούσεις και βία προκειμένου να επανεκκινήσει τα έργα φυσικού αερίου στη Μοζαμβίκη είναι «ανησυχητική», δεδομένης της οδηγίας για τη δέουσα επιμέλεια της εταιρικής βιωσιμότητας (CSDDD) – ενός προτεινόμενου νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαιτεί από τις εταιρείες να λαμβάνουν μέτρα για την αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον στις ίδιες τις δραστηριότητές τους και στις αλυσίδες αξίας τους.