Το ενδεχόμενο τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στα λατομεία της εξετάζει η Ικτίνος Ελλάς, η ελληνική εταιρεία παραγωγής μαρμάρων. Σύμφωνα με όσα δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Ιουλία Χαϊδά, η εξοικονόμηση ενέργειας και ανθρωπίνων πόρων αποτελούν βασικό πυλώνα της εταιρείας, τα οποία επιτυγχάνονται με την εφαρμογή αποδοτικότερων διαδικασιών παραγωγής, τη χρήση πιο αποδοτικών τεχνολογιών για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης με την εκμετάλλευση της νέας τεχνολογίας.

Σε αυτό το πλαίσιο πρόσφατα η Ικτίνος εφάρμοσε μια νέα τεχνολογία, το INSPIRER, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αποτελεί ένα εξελιγμένο σύστημα επιτήρησης λατομείων μαρμάρου. Μέσω των αισθητήρων που είναι εγκατεστημένοι στα μηχανήματα, η εταιρεία λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία, τη λειτουργία, τις ώρες λειτουργίας και την κατανάλωση καυσίμων. Αυτά τα δεδομένα αναλύονται για την παραγωγή στατιστικών και τη δημιουργία προβλέψεων σχετικά με την απόδοση και τη συντήρηση των μηχανημάτων. Συνολικά, το INSPIRER συνεισφέρει στη βελτίωση της απόδοσης, τη μείωση των κινδύνων και την αύξηση της ασφάλειας στον εργασιακό χώρο, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας.

Με την αύξηση των τιμών της ενέργειας η χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπως η αιολική ενέργεια αποτελεί στρατηγική επιλογή για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων. Τα αιολικά πάρκα της Ικτίνος αποτελούν ένα παράδειγμα αυτής της προσέγγισης, καθώς προσφέρουν μια σταθερή και προβλέψιμη πηγή ενέργειας με μειωμένο κόστος συγκριτικά με τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας

Σημειώνεται ότι η Ικτίνος συμμετέχει και στο δείκτη ATHEX ESG, ως μια από τις εταιρείες που υιοθετούν και προβάλουν τις πρακτικές τους σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης .

Το μέλλον των λατομείων της εταιρείας είναι συνυφασμένο με το μέλλον των τοπικών κοινωνιών που τα φιλοξενούν, γι’ αυτό και η Ικτίνος υιοθετεί και εφαρμόζει, με επιτυχία την υπόγεια εξόρυξη μαρμάρων σε κάποια λατομεία, η οποία αποτελεί την πιο σύγχρονη και πλέον φιλική μέθοδο εξόρυξης αφού δεν προκαλεί κάποια επέμβαση στο έδαφος και αφήνει μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον.