Τέσσερις προτάσεις για τη χρηματοδοτική ενίσχυση από το Ταμείο Καινοτομίας (Innovation Fund) της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να υποβληθούν σήμερα Τρίτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις θα υποβληθούν από τη Mytilineos, τη Sunlight, την Helleniq Energy και τον ΔΕΣΦΑ. Κάθε επένδυση συνοδεύεται από ξεχωριστή επιστολή υποστήριξης της ελληνικής κυβέρνησης. Οι εγκεκριμένες από το Ταμείο επενδύσεις θα ανακοινωθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο.
- Η πρώτη πρόταση φέρεται να αφορά στην παραγωγή γαλλίου από τον όμιλο Mytilineos. Το περασμένο καλοκαίρι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέγγισε τον ελληνικό όμιλο παραγωγής αλουμινίου για να διερευνήσει το ενδεχόμενο παραγωγής γαλλίου, το οποίο είναι συνήθως υποπροϊόν της διαδικασίας επεξεργασίας του βωξίτη σε αλουμίνα.
Τον περασμένο Νοέμβριο, η Mytilineos φέρεται να δήλωσε ότι διαθέτει πιλοτικό έργο για την αξιολόγηση του πιο οικονομικού τρόπου εξαγωγής γαλλίου, Το έργο εκτιμάται ότι μπορεί να αναπτυχθεί σε διάστημα 18 μηνών περίπου και να παράγει ετησίως περί τους 45 μετρικούς τόνους σε ετήσια βάση, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο της υφιστάμενης ζήτησης στην Ευρώπη.
Το ύψος της επένδυσης στη νέα μονάδα αλουμίνας εκτιμάται ότι μπορεί να προσεγγίσει τα 300 εκατ. ευρώ και η ενίσχυση που ζητείται φέρεται να αντιστοιχεί στο 50% περίπου της επένδυσης.
- Η δεύτερη πρόταση φέρεται να αφορά στην επένδυση της Sunlight Group για το gigafactory παραγωγής στοιχείων λιθίου στην Κοζάνη. Η αιτούμενη ενίσχυση από το Ταμείο Καινοτομίας ανέρχεται σε 113 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ το συνολικό ύψος της επένδυσης μπορεί να προσεγγίσει τα 2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να διερευνήθηκε το ενδεχόμενο χρηματοδοτικής ενίσχυσης και από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού (Modernisation Fund) της ΕΕ, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι αυτό δεν είναι εφικτό, καθώς από το συγκεκριμένο Ταμείο δεν χρηματοδοτούνται βιομηχανικές επενδύσεις, αλλά μόνο επενδύσεις για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος (όπως ΑΠΕ κ.λπ.).
Απ’ όλες τις ελληνικές προτάσεις που θα κατατεθούν στο Ταμείο Εκσυγχρονισμού, η συγκεκριμένη πρόταση φέρεται να έχει τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.
- Η τρίτη πρόταση φέρεται να αφορά σε μονάδα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα της Helleniq Energy. Ο όμιλος αξιολογεί το ενδεχόμενο υλοποίησης επένδυσης σε τεχνολογία CCS σε υφιστάμενη μονάδα του διυλιστηρίου Ελευσίνας για την παραγωγή «μπλε» υδρογόνου. Το συνολικό ύψος της επένδυσης εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ περίπου.
- Η τέταρτη πρόταση φέρεται να αφορά στη χρηματοδότηση δικτύου μεταφοράς υγροποιημένου διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τον ΔΕΣΦΑ. Το συγκεκριμένο project εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου PCI CCUS, για τη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα από μεγάλες βιομηχανίες, κυρίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, την υγροποίηση και τη μεταφορά τους για αποθήκευση στον Πρίνο. Το ύψος της επένδυσης προσεγγίζει τα 580 εκατ. ευρώ.
Το Ταμείο Καινοτομίας (Innovation Fund) είναι ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα χρηματοδότησης παγκοσμίως για την επίδειξη καινοτόμων τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Στόχος είναι να στηριχθούν επενδύσεις σε καθαρές μορφές ενέργειας, που οδηγούν στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, στη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση του ρόλου της Ευρώπης στην τεχνολογία.
Οι επενδύσεις που ενισχύονται, από μια «δεξαμενή» κεφαλαίων ύψους 1,4 δισ. ευρώ, αφορούν μεταξύ άλλων στη δέσμευση και χρήση άνθρακα (CCU), στην κατασκευή και λειτουργία συστημάτων δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και στην αποθήκευση ενέργειας.