Έρχεται νέο placement για την Helleniq Energy ενόψει το μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη μετοχή της εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μέτοχοι της εταιρείας, το ΤΑΙΠΕΔ και η Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A. έχουν αποφασίσει να διαθέσουν ακόμη 20% των μετοχών της, μέσα στο καλοκαίρι.

Οι εξελίξεις με την ExxonMobil, οι έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης, το ενδιαφέρον της Chevron ακόμη και μετοχική συνεργασία, οι αποφάσεις για ερευνητικές γεωτρήσεις που αναμένονται στα τέλη του χρόνου και η σταθερά ανοδική πορεία των μεγεθών της Helleniq Energy, την καθιστούν πόλο έλξης επενδυτικού ενδιαφέροντος και εκτιμάται ότι η τιμή στο νέο placement θα είναι υψηλότερη από την τιμή των 8,14 ευρώ που διαπραγματεύεται σήμερα η μετοχή.

Με τη δεύτερη διάθεση ενός σημαντικού πακέτου μετοχών, καθώς η συνολική αποτίμηση θα ξεπεράσει τα 2,85 δισ. ευρώ, θα πληρούνται οι προϋποθέσεις για επάνοδο της Helleniq Energy στο ολιγομελές (μόλις 10 εισηγμένες) club του MSCI Standard Greece.

Το placement του Δεκεμβρίου

Το πρώτο placement της εταιρείας έγινε το Δεκέμβριο του 2023, στα 7 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η ζήτηση ξεπέρασε κατά 3 φορές την προσφορά των μετοχών.

Διατέθηκαν 33.619.870 υφιστάμενες κοινές μετοχές της Helleniq Energy Holdings S.A., που αντιστοιχούν στο 11% του υφιστάμενου κοινού μετοχικού κεφαλαίου της Helleniq μέσω διαδικασίας κατάρτισης επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών, για την οποία δεν απαιτείται δημοσίευση ενημερωτικού δελτίου.

Το ΤΑΙΠΕΔ διέθεσε 13.128.317 μετοχές στο πλαίσιο της συναλλαγής και, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, έχει το 31,2% του μετοχικού κεφαλαίου της Helleniq, ενώ η Paneuropean διέθεσε 20.491.553 μετοχές στο πλαίσιο της συναλλαγής και, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, κατέχει 40,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Helleniq.

Το ποσοστό υπερκάλυψης, αλλά και το προφίλ των επενδυτών που συμμετείχαν, απέδειξαν τα «θετικά σήματα» των διεθνών αγορών στον παρόν και το μέλλον της Helleniq Energy, όπως αυτό προδιαγράφεται μέσα από το στρατηγικό σχέδιο Vision 2025 που έχει θέσει σε εφαρμογή η διοίκησή της, με συνέπεια να έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του. Ταυτόχρονα, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα εποχή ανάπτυξης του ομίλου στο χώρο των υδρογονανθράκων, με τις σχετικές αποφάσεις για τις ερευνητικές γεωτρήσεις Νότια της Κρήτης να αναμένονται στο τελευταίο τρίμηνο.