Στην ίδρυση της Nala Renewables Greece ΑΕ προχώρησε πριν από λίγες ημέρες η Nala Renewables, η κοινή εταιρεία που δημιούργησε ο παγκόσμιος κολοσσός των πρώτων υλών Trafigura με την αυστραλιανή IFM Investors. Αν και η Nala Renewables δημιουργήθηκε προ τετραετίας με φιλόδοξους στόχους μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να διαθέτει σε λειτουργία αξιόλογο χαρτοφυλάκιο. Κυρίως επειδή προ μηνών αποφάσισε να μεταβιβάσει στους δύο βασικούς της μετόχους τη δραστηριότητα που είχε αναπτύξει στις ΗΠΑ μέσω της Swift Current Energy.

Πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, ανακοινώθηκε η αποχώρηση της διευθύνουσας συμβούλου της εταιρείας Jasandra Nyker. Επί των ημερών της Nyker η Nala Renewables ανέπτυξε χαρτοφυλάκιο περίπου 3 GW σε Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Ασία και ΗΠΑ. Όμως σήμερα δεν έχει υπό ανάπτυξη σημαντικές μονάδες ΑΠΕ αν και κατά τη σύστασή της είχε ανακοινωθεί πως η Trafigura θα συνεισφέρει υπό ανάπτυξη έργα συνολικής ισχύος 500 MW με πολυετείς συμβάσεις προμήθειας της πράσινης ενέργειας που θα παράγεται.

Η ελβετική Trafigura απασχολεί σήμερα 12.000 ανθρώπους σε 156 χώρες και εκτός από την Nala Renewables επενδύει στις ΑΠΕ και μέσω της H2 Energy Europe. Στον όμιλο της Trafigura περιλαμβάνονται ο παραγωγός μετάλλων Nyrstar, η εταιρεία αποθήκευσης και διανομής καυσίμων Puma Energyκαι η Impala Terminals με 45 τερματικούς σταθμούς ανά τον κόσμο (επίσης με συνέταιρο την IFMInvestors). Η IFM Investors ελέγχεται από 17 αυστραλιανά συνταξιοδοτικά ταμεία.

Η νέα διοίκηση της NalaRenewables μάλλον πρέπει να τρέξει περισσότερο προκειμένου να φτάσει πιο κοντά στο στόχο για 4 GW μονάδων ΑΠΕ σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή στο τελικό στάδιο αδειοδότησης μέχρι το 2025. Σήμερα, λειτουργεί μια από τις μεγαλύτερες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας στο Βέλγιο, στη μονάδα επεξεργασίας ψευδαργύρου της Nyrstar στο Balen.