Σε τροχιά κερδοφορίας επέστρεψε το 2023 η ΕΥΑΘ, χάρη και στη σημαντική υποχώρηση που σημείωσε το ενεργειακό κόστος. Οι κινήσεις της διοίκησης της εταιρείας για την προμήθεια πράσινης ενέργειας σε χαμηλές τιμές, σε συνδυασμό με την επικείμενη αύξηση των τιμολογίων για πρώτη φορά μετά από πέντε έτη, αναμένεται να βελτιώσουν περαιτέρω τα κέρδη κατά τη φετινή χρονιά.
Το ενεργειακό κόστος είναι μια σημαντική παράμετρος στη διαμόρφωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας, καθώς αποτελούν το 1/3 περίπουτ (30,9%) των λειτουργικών δαπανών. Πέρυσι, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησε κατά 25,4% σε 23,034 εκατ. ευρώ, από 30,885 εκατ. ευρώ το 2022. Σε μέση μηνιαία βάση, έπεσε στα 2 εκατ. ευρώ, από 2,6 εκατ. ευρώ το 2022.
Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Μαρτίου υπεγράφη η διμερή σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (PPA) με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η ΕΥΑΘ είναι η πρώτη εταιρεία από τον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα που υπέγραψε PPA. Η σύμβαση έχει διάρκεια 8+4 έτη (προαίρεση) και αφορά στην προμήθεια πράσινης ενέργειας από ένα αιολικό πάρκο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ισχύος 32,9 MW και ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 20 MW, που θα τεθεί σε λειτουργία σε δύο χρόνια. Το άμεσος όφελος για την ΕΥΑΘ σήμερα είναι τουλάχιστον 2,4 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ όταν ξεκινήσει η λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου θα ανέλθει σε τουλάχιστον 3,4 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2023 στους αναλυτές, την Παρασκευή, η διοίκηση της ΕΥΑΘ αναφέρθηκε στα οφέλη από τοι PPA. Η εξομάλυνση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος από τον Μάρτιο και εφεξής, τα αδιαμφισβήτητα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της εγχώριας παραγόμενης καθαρής ενέργειας, τα οποία και θα απολαμβάνουμε μέσω των PPAs για μια 8ετία, προσδοκούμε να μας εξασφαλίσουν ακόμη καλύτερη πορεία, Πέραν του οικονομικού οφέλους που θα εξασφαλίσουμε από τις ‘πράσινες’ διμερείς συμβάσεις, θα επιτύχουμε περιορισμό του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, με θετική επίπτωση και στην αποτίμηση της εταιρείας, καθώς συμμετέχουμε στον Δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας,, Άνθιμος Αμανατίδης.
Το PPA δεν είναι η μοναδική κίνηση που κάνει η διοίκηση της ΕΥΑΘ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Στα μέσα Φεβρουαρίου εγκαινιάστηκε το εκ βάθρων ανακαινισμένου κτιρίου της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι πλέον σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (ενεργειακή κλάση Α+), με LED φωτισμούς, σύγχρονα συστήματα αυτοματισμού/ελέγχου και κλιματισμό με VRF.
Αύξηση 4,2% στα τιμολόγια, επενδύσεις 208 εκατ. ευρώ ως το 2008
Σημαντική συμβολή στη βελτίωση της κερδοφορίας θα έχει και η αναπροσαρμογή των τιμολογίων, στην οποία τον τελικό λόγο έχει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Η εταιρεία προτείνει κλιμακωτές αυξήσεις, των τιμολόγων, που θα ποικίλουν ανάλογα με την κατανάλωση και θα είναι στο ύψος που διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός το 2023, δηλαδή στο 4,2%, Σημειώνεται ότι τα τιμολόγια έχουν παραμείνει αμετάβλητα τα πέντε τελευταία χρόνια.
«Υπάρχει πλέον ο νόμος που λέει ότι τα τιμολόγια εκδίδονται από την ΡΑΑΕΥ και εμείς ως οφείλαμε, υποβάλαμε την πρόταση μας στην Αρχή και στο αρμόδιο υπουργείο και περιμένουμε», είπε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Άγις Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι η εταιρεία επιζητεί νομίμως και την ανάκτηση κόστους (Υ.Α. 2017), που κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης σκαρφάλωσε σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΑΘ για την περίοδο 2023 – 2028 ανέρχεται σε 207,8 εκατ. ευρώ (συνυπολογίζεται το PPA), ενώ ο προϋπολογισμός των έργων σε συμβασιοποίηση προσεγγίζει τα 72 εκατ. ευρώ. Η ΕΥΑΘ είναι έτοιμη να απορροφήσει τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) του νομού Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του κοινωνικού της ρόλου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν χρέη. Η απορρόφηση των ΔΕΥΑ θα ενισχύσει τα έσοδα της εταιρείας, αλλά σε πρώτη φάση θα χρειαστούν επενδύσεις για την αντικατάσταση δικτύων και την αναβάθμιση των υποδομών.