Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, το 10ο Aurora Spring Forum, στην Οξφόρδη, εδραιώνοντας τη θέση του ως το κορυφαίο γεγονός για τους ηγέτες και τους εμπειρογνώμονες του ενεργειακού κλάδου. Με περισσότερους από 400 συμμετέχοντες, το Φόρουμ λειτούργησε ως πλατφόρμα για έντονες συζητήσεις σχετικά με κρίσιμα θέματα, όπως η δυναμική ζήτησης-προσφοράς ενέργειας, οι προκλήσεις σύνδεσης στο δίκτυο, οι στρατηγικές ανθεκτικότητας του τομέα, το επενδυτικό δυναμικό, και όχι μόνο. Ακολουθούν οι βασικές ιδέες που αποστάχθηκαν από την εκδήλωση.
Η ζήτηση ενέργειας αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2050
Η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας είναι σημαντική, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για διπλασιασμό μέχρι το 2050. Ταυτόχρονα, η νέα αιολική και ηλιακή ισχύς θα διασκορπιστεί σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κεντρικός ομιλητής Τζον Πέτιγκριου, Διευθύνων Σύμβουλος της National Grid, υποστήριξε την αναγκαιότητα ενός “υπερ-υπερδικτύου” υπερυψηλής τάσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων αναγκών του Ηνωμένου Βασιλείου σε ηλεκτρική ενέργεια.
Οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές παραμένουν ανθεκτικές
Στο πλαίσιο των γεωπολιτικών αλλαγών, η ανθεκτικότητα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών ενεργειακών αγορών είναι αξιοσημείωτη. Στρατηγικές όπως οι αυξημένες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έχουν συμβάλει στον μετριασμό των διαταραχών, υπογραμμίζοντας τη σημασία των προσαρμοστικών αλυσίδων εφοδιασμού για την πλοήγηση στις ταραχώδεις παγκόσμιες δυναμικές. Η προσοχή στράφηκε επίσης στον ρόλο της Κίνας στην αλυσίδα εφοδιασμού, τονίζοντας την ανάγκη για στρατηγικές διαφοροποίησης και ανθεκτικότητας ενόψει της εξελισσόμενης γεωπολιτικής δυναμικής.
Τεράστια αύξηση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Η Ευρώπη έχει γίνει μάρτυρας μιας μνημειώδους αύξησης των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ μόνο το 2023. Στην ομιλία του, ο Ρίτσαρντ Χάουαρντ, Global Research Director της Aurora Energy Research, μίλησε για τον ολοένα και πιο παγκόσμιο χαρακτήρα αυτών των επενδύσεων, τονίζοντας την ανάγκη για ανταγωνιστικές και διαφανείς αγορές για την προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό. Παρά τις πρόσφατες αυξήσεις του CAPEX, οι μακροπρόθεσμες τάσεις δείχνουν αξιοσημείωτη μείωση του κόστους για τις τεχνολογίες φωτοβολταϊκών (PV) και μπαταριών.
Όσον αφορά την αποφυγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι χρηματοδότες αναζητούν όλο και περισσότερο την ποσοτικοποίηση, καθώς η Ευρώπη προχωρά προς τους στόχους της για την απαλλαγή από τον άνθρακα. Ο οριακά αποφευγόμενος άνθρακας (MAC) των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προβλέπεται να μειωθεί στο μισό μέχρι το 2030 στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας αποσυμφορείται από τον άνθρακα. Οι ειδικοί παράγοντες της τοποθεσίας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιρροή της MAC, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να τοποθετούνται ιδανικά σε περιοχές που δεν συσχετίζονται με τους υφιστάμενους στόλους, ώστε να μεγιστοποιείται η εξοικονόμηση διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια αναδεικνύεται σε πρωτοπόρο στην MAC σε σύγκριση με την αιολική ενέργεια, με την τοποθεσία να επηρεάζει περαιτέρω τα ποσοστά MAC.
Οι προκλήσεις του δικτύου παραμένουν
Στο πλαίσιο των προκλήσεων του δικτύου στην επιδίωξη της Ευρώπης για Net Zero, κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας της η Άνα Ιζαμπέλ Μπαρίλλας, Managing Director, Iberia & LATAM, Aurora Energy Research, αποκάλυψε ότι απαιτούνται 850 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των δικτύων προκειμένου να ενσωματωθεί η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τώρα έως το 2030. Εάν πρόκειται να επιτευχθούν οι στόχοι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, απαιτούνται επενδύσεις 142 δισ. ευρώ σε δίκτυα κάθε χρόνο, υπερδιπλάσιες από τα 66 δισ. ευρώ που επενδύθηκαν το 2022.
Το 2023, 30 TWh παραγωγής θα χαθούν σε 6 χώρες της Ευρώπης λόγω περικοπών στα δίκτυα, με κόστος άνω των 9 δισ. ευρώ. Ο αριθμός αυτός θα ήταν σημαντικά υψηλότερος εάν οι πληροφορίες ήταν άμεσα διαθέσιμες για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Επιπλέον, περίπου 900 GW δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει κολλήσει στην ουρά σύνδεσης με το δίκτυο σε όλη την Ευρώπη, το οποίο είναι περισσότερο από τα 751 GW νέας δυναμικότητας που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων δυναμικότητας της ΕΕ. Μόνο στη Μεγάλη Βρετανία, η ουρά σύνδεσης στο δίκτυο αυξάνεται κατά 1 GW ημερησίως, προστίθεται σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σε πάνελ με θέμα την επίλυση του προβλήματος συμφόρησης του ευρωπαϊκού δικτύου.
Καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνεχίζουν να αποκτούν ανταγωνιστικότητα, η διαχείριση της ζήτησης και η άμβλυνση της συμφόρησης αναδεικνύονται σε κρίσιμες επιταγές για τη βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση. Οι συστάσεις της ΕΕ για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων περιλαμβάνουν: την αποθάρρυνση των κερδοσκοπικών εφαρμογών δικτύου, τη διασφάλιση ότι οι διαχειριστές συστημάτων αξιολογούν ολιστικά τις ανάγκες του ενεργειακού συστήματος και τη διακοπή της προσφοράς μη σταθερών συνδέσεων από τους ΔΣΜ.
Ο ρόλος του υδρογόνου είναι καθοριστικός
Το 2024, το υδρογόνο αναδεικνύεται σε κεντρικό ενεργειακό πόρο. Η πρωταρχική πρόκληση έγκειται στην αβεβαιότητα όσον αφορά τους παραλήπτες, με την ικανότητα να υπερτερεί της προθυμίας. Η επέκταση των εφαρμογών υδρογόνου ενισχύει τη ζήτηση, αν και η μεταφορά παραμένει βασικό εμπόδιο, ιδίως σε συγκεκριμένες τοποθεσίες. Για την αντιμετώπιση του κινδύνου, προτείνεται η στροφή προς βιώσιμες, μακροπρόθεσμες προσπάθειες, αξιοποιώντας ποσοστώσεις ανά τομέα για την προώθηση της φιλοδοξίας. Αποδεχόμενος τον κίνδυνο ως σύμφυτο με την ανάπτυξη, ο κλάδος αγκαλιάζει το εξελισσόμενο τοπίο του.
Συνολικά, το φόρουμ τόνισε την ανάγκη για έναν σαφέστερο οδικό χάρτη στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις μελλοντικές δημοπρασίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παρά τα εμπόδια, όπως το υψηλό κόστος κεφαλαίου και η πολυπλοκότητα των κανονιστικών ρυθμίσεων, οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παραμένουν βιώσιμες. Ενώ η επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων δυναμικότητας για το 2030 μπορεί να παρουσιάζει προκλήσεις, η συλλογική φιλοδοξία του κλάδου σηματοδοτεί ελπιδοφόρα πρόοδο προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
Η Άνα Ιζαμπέλ Μπαρίλλας, διευθύνουσα σύμβουλος, Iberia & LATAM, Aurora Energy Research, σχολίασε:
«Όπως πάντα, το Εαρινό Φόρουμ Aurora έδωσε τη δυνατότητα σε σημαντικά στελέχη και ηγέτες της ενεργειακής βιομηχανίας να συζητήσουν και να αντιπαρατεθούν για τα βασικά ζητήματα που επηρεάζουν την ενεργειακή μετάβαση. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι τα δίκτυα έχουν καταστεί τόσο κεντρικό θέμα της συζήτησης και το πόσο μεγάλη συμφωνία υπάρχει για την κλίμακα της πρόκλησης και την ανάγκη για άμεση και συνολική μεταρρύθμιση του τρόπου με τον οποίο σκεφτόμαστε για τις επενδύσεις τόσο στα δίκτυα διανομής όσο και στα δίκτυα μεταφοράς σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και για τη διαχείριση των ουρών σύνδεσης στο δίκτυο σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Προκλήσεις όπως οι περιορισμοί της αλυσίδας εφοδιασμού, η διαθεσιμότητα και το κόστος του κεφαλαίου και ο ρυθμός αδειοδότησης και ανάπτυξης αποτελούν κοινά εμπόδια τόσο για το δίκτυο όσο και για τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, είναι τα συμβατικά ρυθμιστικά πλαίσια που διέπουν την ανάπτυξη του δικτύου που αποτελούν σημαντική πρόκληση για το μέλλον. Καθώς στρεφόμαστε προς μια εποχή στην οποία κυριαρχούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα πλαίσια αυτά πρέπει να εξελιχθούν ώστε να προβλέψουν και να φιλοξενήσουν τη σημαντική εισροή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων Net Zero στην Ευρώπη.»