Ο επικεφαλής της πυρηνικής παραγωγής της Electricite de France SA (EDF) επιδιώκει να αυξήσει την παραγωγή ενέργειας φέτος και το επόμενο έτος, καθώς η εταιρεία προωθεί τον έλεγχο και την επισκευή των σωλήνων του αντιδραστήρα που έχουν πληγεί από ρωγμές διάβρωσης λόγω τάσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

«Ελπίζω ότι θα τα πάμε καλύτερα το 2024» από τις 320 τεραβατώρες ενέργειας που παρήχθησαν πέρυσι, δήλωσε ο Σεντρίκ Λεβαντόφσκι, υπεύθυνος της Διεύθυνσης Πυρηνικής και Θερμικής Παραγωγής της EDF, σε ακρόαση στη Γερουσία στο Παρίσι την Πέμπτη. Στόχος της EDF είναι να φτάσει τις 350 τεραβατώρες το 2025, είπε.

Ο κρατικός πυρηνικός κολοσσός ανακάμπτει από το φαινόμενο της διάβρωσης λόγω πίεσης που έστειλε την πυρηνική του παραγωγή σε χαμηλό 34 ετών, στις 279 τεραβατώρες το 2022. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανέκαμψε μόνο εν μέρει το 2023, καθώς η εταιρεία συνέχισε το εκτεταμένο πρόγραμμα αντικατάστασης σωλήνων και οι έλεγχοι των μονάδων που είναι λιγότερο επιρρεπείς στο πρόβλημα της διάβρωσης θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Η εταιρεία διαπίστωσε πρόσφατα σημάδια διάβρωσης στις μονάδες Blayais 4 και Paluel 2, δήλωσε ο Λεβαντόφσκι. «Η κρίση της διάβρωσης λόγω πίεσης είναι ακόμα εδώ και θα είναι εδώ μέχρι το τέλος του 2025», όταν θα ολοκληρωθούν οι έλεγχοι των σωλήνων στους 56 αντιδραστήρες της εταιρείας, είπε.

Η επίσημη πρόβλεψη της εταιρείας προβλέπει παραγωγή ενέργειας 315 έως 345 τεραβατώρες φέτος και 335 έως 365 τεραβατώρες για το 2025.

Η EDF μελετά τρόπους για να αυξήσει την παραγωγή των αντιδραστήρων 900 μεγαβάτ και 1.300 μεγαβάτ, οι οποίοι θα μπορούσαν να αυξήσουν την ετήσια παραγωγή της εταιρείας μακροπρόθεσμα κατά 5 τεραβατώρες και 15 τεραβατώρες αντίστοιχα, δήλωσε ο Λεβαντόφσκι.