Στο 30% από 7,3% σήμερα, αυξάνει η ιταλική Snam το ποσοστό της στην εταιρεία διαχείρισης του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) Adriatic που λειτουργεί στις ακτές της περιφέρειας Veneto στην Ιταλία. Η Snam, εκ των βασικών μετόχων του ΔΕΣΦΑ που διαχειρίζεται το δίκτυο κορμού στο φυσικό αέριο στη χώρα μας, αποφάσισε να αυξήσει το ποσοστό της μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας στον τερματικό σταθμό Adriatic. Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε γνωστό πως η ολλανδική εταιρεία διαχείρισης τερματικών VTTI και η γερμανική επενδυτική εταιρεία IKAV απέκτησαν πλειοψηφικό πακέτο στο Adriatic. Μετά τη συμφωνία, με τη Snam θα ελέγχουν το 70%. Πωλητές είναι ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός ExxonMobil που κατείχε το 70,7% και η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Κατάρ, η QatarEnergy που είχε το 22,7%.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για τον έλεγχο του Adriatic αναμένεται προς το τέλος του 2024. Η ετήσια δυναμικότητα αεριοποίησης του τερματικού σταθμού LNG φτάνει τα 9,6 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) και καλύπτει γύρω στο 14% της ιταλικής αγοράς φυσικού αερίου.

Η Snam ελέγχει πλέον ποσοστά σε όλους τους τερματικούς σταθμούς φυσικού αερίου της Ιταλίας και συγκεκριμένα στο Panigaglie, το FSRU Toscana και το FSRU Golar Tundra με συνολική δυναμικότητα αεριοποίησης τα 23 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Η εταιρεία απέκτησε και το FSRU BW Singapore που θα αρχίσει να λειτουργεί στις αρχές του 2025 στη Ραβέννα ανεβάζοντας τη συνολική δυναμικότητα αεριοποίησης στην Ιταλίας στα 28 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.