Η αμερικανική  Exxon Mobil ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα λειτουργικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου θα μειωθούν σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο λόγω των ασθενέστερων τιμών πετρελαίου, φυσικού αερίου και μιας μεγάλης απώλειας στα παράγωγα καυσίμων, όπως προκύπτει από την κατάθεση τίτλων.

Η πτώση ακολουθεί δύο χρόνια ισχυρών τιμών πετρελαίου και καυσίμων που μετέτρεψαν τη μεγαλύτερη αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία σε μία από τις πιο κερδοφόρες ενεργειακές εταιρείες παγκοσμίως. Πέρυσι, σημείωσε κέρδη ρεκόρ για ένα πρώτο τρίμηνο στα 11,4 δισ. δολάρια.

Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος στο τελευταίο τρίμηνο προήλθε από τις αδύναμες τιμές του φυσικού αερίου και των παραγώγων καυσίμων, οι οποίες ανέστρεψαν την πορεία τους μετά την ανοδική τους πορεία πέρυσι.

Συνολικά, η εταιρεία αναμένει περίπου 6,65 δισ. δολάρια λειτουργικά κέρδη για το τρίμηνο, έναντι 11,6 δισ. δολαρίων το ίδιο τρίμηνο πριν από ένα χρόνο και 7,63 δισ. δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η εταιρεία θα καταγράψει προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ύψους 2,21 δολαρίων, έναντι 2,83 δολαρίων πέρυσι, σύμφωνα με την εκτίμηση συναίνεσης της χρηματοοικονομικής εταιρείας LSEG.

Οι τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν σε πολυετή χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Συνολικά οι ασθενέστερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου και μόνο μείωσαν τα κέρδη της Exxon κατά περίπου 600 εκατ. δολάρια σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι τα παράγωγα καυσίμων υπονόμευσαν τα κέρδη στα περιθώρια βενζίνης και ντίζελ, κοστίζοντας της περίπου 1,1 δισ. δολάρια σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο. Το κόστος συντήρησης διύλισης επίσης αυξήθηκε κατακόρυφα το περασμένο τρίμηνο, όπως προκύπτει από την κατάθεση των στοιχείων

Τα οικονομικά κέρδη του περασμένου έτους οδήγησαν την Exxon να επιδιώξει συμφωνίες για όλες τις μετοχές για την αμερικανική εταιρεία παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου Pioneer Natural Resources και την εταιρεία αποθήκευσης άνθρακα Denbury. Οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο 16,2% κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου και έκλεισαν στα 119,30 δολάρια την Τετάρτη.

Η εταιρεία διεκδικεί επίσης δικαίωμα προτίμησης επί των περιουσιακών στοιχείων της Hess Corp στη Γουιάνα, το βραβείο στην προσφορά της Chevron $53 δισ. για την Hess. Η αξίωση αυτή εξετάζεται από διεθνή επιτροπή διαιτησίας.