«Ούριος άνεμος» πνέει για την Principia, την εταιρεία κοινών συμφερόντων που προέκυψε από την πώληση του 50% της Enel Green Power Hellas στο αυστραλιανό fund Macquarie. Η Principia που συστήθηκε μόλις χθες στο κοινό, δραστηριοποιείται ήδη από το 2008 ως μέρος της Enel Green Power στην Ελλάδα και ετοιμάζει το νέο επιχειρησιακό της σχέδιο για επενδύσεις στην ελληνική αγορά. Η διοίκησή της υποστηρίζει πως υπό το νέο σχήμα, η Principia θα συνεχίσει να ηγείται των ενεργειακών εξελίξεων, να συμβάλει στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης της χώρας και να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε λύσεις, όπως η αποθήκευση και τα υβριδικά έργα. Με 59 αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά πάρκα σε λειτουργία και 7 υπό κατασκευή ηλιακά πάρκα, η Principia παράγει πράσινη ενέργεια ισχύος 577 MW, ικανής να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες 300.000 νοικοκυριών.
Ο διευθύνων σύμβουλος, Αριστοτέλης Χαντάβας σημείωσε κατά την παρουσίαση του νέου λογότυπου πως η Enel ήθελε να επιταχύνει το business plan της και τις επενδύσεις στην Ελλάδα και αναζήτησε νέους συνεργάτες. «Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε πριν ενάμιση χρόνο και είχαμε την ευτυχή κατάληξη να επιλεγεί η Macquarie. Γίνεται λοιπόν λόγος για μία σύμπραξη κολοσσών, μια μεγάλη ενεργειακή εταιρεία και το μεγαλύτερο fund του κόσμου».
Όπως σχολίασε ο καρπός αυτής της συνεργασίας αναπτύχθηκε στην Ελλάδα, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η χώρα προσελκύει επενδύσεις τέτοιου μεγέθους. «Αυτή η συνέργεια θα δημιουργήσει γέφυρες. Υπάρχει η γνώση λόγω της παρουσίας των δύο εταιρειών σε πολλά μέρη του κόσμου, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος για μεγαλύτερες ευκαιρίες πρόσβασης σε κεφάλαια, χρηματοδότηση και πλάνα τα οποία είναι υπό διαμόρφωση με σκοπό την ανάπτυξη της εταιρείας. Απώτερος σκοπός είναι να καθιερώσουμε και να πρωταγωνιστήσουμε στο ελληνικό τοπίο», σημείωσε.
Το επιστέγασμα της συζήτησης είναι πως τα έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, είτε είναι αυτόνομα, είτε σε συνδυασμό με μονάδες ΑΠΕ (υβριδικά), αποτελούν μονόδρομο. Ο κ. Χαντάβας τόνισε ότι η εταιρεία ήταν από τις πρώτες, πριν από 5 έτη περίπου, που ξεκίνησε να αναπτύσσει έργα ΑΠΕ σε συνδυασμό με αποθήκευση (μπαταρίες). «Χρειάζεται ένας πολύ σωστός ενεργειακός σχεδιασμός και να δοθεί «απόλυτη προτεραιότητα» στα έργα ΑΠΕ με αποθήκευση. Με την προώθηση της αποθήκευσης, δεν χρειάζονται επενδύσεις στα δίκτυα, καθώς απελευθερώνεται ηλεκτρικός χώρος».
Η Enel συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα και σε εύκολες και σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα. Η εταιρεία επένδυσε πάνω από 1,2 δισ. ευρώ μέσα σε 15 χρόνια, δίνοντας μέρος εξ’ αυτών σε τοπικές κοινωνίες, φόρους, εργολάβους. «Αυτό είναι σημαντικό διότι έχουμε 450 συνεργάτες στη χώρα με το 92% να είναι ελληνικές επιχειρήσεις. Πάνω από 30 εκατ. έχουν κατευθυνθεί σε δράσεις για τις τοπικές κοινωνίες, έχουμε προωθήσει καινοτόμα project, ενώ μας διαφοροποιεί η κουλτούρα γύρω από τον τομέα της υγιεινής και της ασφάλειας των εργαζομένων. Εδώ και 11 χρόνια δεν έχει γίνει κάποιο ατύχημα γεγονός που αποτελεί αριθμό ρεκόρ στο Enel Group. Μαζικές επενδύσεις, πολλά ταυτόχρονα έργα μπορούν να γίνουν με γνώμονα την ασφάλεια», ανέφερε.
Υπενθυμίζεται πως το 50% του χαρτοφυλακίου της Enel στην Ελλάδα περιήλθε στον έλεγχο του αυστραλιανού fund Macquarie. Η ιταλική εταιρεία είχε ανακοινώσει την υπογραφή συμφωνίας με τη Macquarie Asset Management για την πώληση του 50% της Enel Green Power Hellas και την από κοινού δημιουργία μιας νέας εταιρείας κοινών συμφερόντων (joint venture). Η συμφωνία που έκλεισε ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις προβλέπει τίμημα για το 50% της θυγατρικής της Enel στην Ελλάδα, ύψους 345 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε συνολική αξία επιχείρησης (full Enterprise Value) περίπου 980 εκατ. ευρώ, με τους Αυστραλούς να αναλαμβάνουν και δάνειο 100 εκατ. ευρώ της εταιρείας. Η συνολική συναλλαγή είχε θετική επίδραση στο τακτικό και δημοσιευμένο EBITDA για το 2023 περίπου 400 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της επανεκτίμησης της αξίας της εναπομένουσας επένδυσης), παράλληλα με θετική επίδραση στον ενοποιημένο καθαρό δανεισμό του Ομίλου περίπου 350 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό δεν περιλαμβάνει τα περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ ως καθαρό χρέος το οποίο από-ενοποιήθηκε το 2022, καθώς η EGPH είχε ήδη αναφερθεί ως «Προοριζόμενη προς πώληση».
Το λογότυπο της νέας εταιρείας είναι ο κύκλος που απεικονίζει την τελειότητα και συμβολίζει την αιωνιότητα, την ολότητα, την ενότητα και τη συνέχεια. Για την Principia, o κύκλος είναι το σημείο από όπου εκπορεύεται η ενέργεια για να δώσει ζωή και να καλύψει κάθε ανάγκη, αλλά και ο πλανήτης τον οποίο οφείλουμε να προστατεύουμε με όλη μας τη δύναμη. Με σταθερή δέσμευση για περιβαλλοντική βιωσιμότητα, αειφόρο ανάπτυξη και καθαρές ενεργειακές λύσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο, η Principia βάζει σήμερα τα θεμέλια για την ενέργεια του αύριο. Με όχημα τη νέα γνώση, η νέα εταιρεία θα συνεχίσει να ηγείται των ενεργειακών εξελίξεων στη χώρα, αναπτύσσοντας το επιχειρηματικό της πλάνο και επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της προς καινοτόμες τεχνολογίες, όπως η αποθήκευση, οι οποίες αποτελούν το μέλλον στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.