Το μήνυμα ότι τα έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, είτε είναι αυτόνομα, είτε σε συνδυασμό με μονάδες ΑΠΕ (υβριδικά),αποτελούν μονόδρομο, έστειλε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Principia, Αριστοτέλης Χαντάβας.

Κατά την παρουσίαση του νέου λογότυπου της εταιρείας που προέκυψε από την πώληση του 50% της Enel Green Power Hellas στη Macquarie Asset Management, ο κ. Χαντάβας τόνισε ότι η εταιρεία ήταν από τις πρώτες, πριν από 5 έτη περίπου, που ξεκίνησε να αναπτύσσει έργα ΑΠΕ σε συνδυασμό με αποθήκευση (μπαταρίες). Ο κ. Χαντάβας σημείωσε ότι η εταιρεία θα ήθελε να είναι σε θέση να επενδύσει, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε τα έργα αυτά να γίνουν πραγματικότητα.

Η υλοποίηση των επενδύσεων εξαρτάται από το αν τα έργα λάβουν όρους σύνδεσης, κάτι που αποτελεί απόφαση των Διαχειριστών. Οι όροι σύνδεσης είναι προφανές ότι αποτελούν τον κυριότερο παράγοντα που συνδιαμορφώνει τα επιχειρησιακά σχέδια της εταιρείας. Όπως σημείωσε ο κ. Χαντάβας, χρειάζεται ένας πολύ σωστός ενεργειακός σχεδιασμός και να δοθεί «απόλυτη προτεραιότητα» στα έργα ΑΠΕ με αποθήκευση. Επιπλέον, με την προώθηση της αποθήκευσης, δεν χρειάζονται επενδύσεις στα δίκτυα, καθώς απελευθερώνεται ηλεκτρικός χώρος.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις περικοπές πράσινης ενέργειας, ο κ. Χαντάβας είπε ότι για τα έργα εν λειτουργία στην Ελλάδα κατέστη εμφανές πριν από ένα χρόνο περίπου ότι άρχισαν να έχουν περικοπές, οι οποίες σταδιακά γίνονται μεγαλύτερες. Η λύση στο πρόβλημα των αυξημένων περικοπών είναι ο συνδυασμός ΑΠΕ με μπαταρία, καθώς σε ένα περιβάλλον μειωμένης ζήτησης για ρεύμα και αυξημένης παραγωγής πράσινης ενέργειας, μπορούν να προσφέρουν ένα πράσινο φορτίο βάσης (green base load) στο ηλεκτρικό σύστημα και να φέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα με το ίδιο ύψος επένδυσης.

Κληθείς να σχολιάσει τις αλλαγές στην προτεραιοποίηση σύνδεσης των έργων ΑΠΕ στο δίκτυο, ο κ. Χαντάβας υπογράμμισε ότι «δεν είμαστε θιασώτες της αλλαγής προτεραιοποίησης», καθώς δεν συμβάλλουν στη σταθερότητα της αγοράς και την επενδυτική ασφάλεια. Πάντως, ο κ. Χαντάβας διευκρίνισε ότι η εταιρεία δεν ζητεί να γίνουν αλλαγές στο καθεστώς των προτεραιοτήτων σύνδεσης.