Το γερμανικό κράτος πρόκειται να γίνει ο μοναδικός ιδιοκτήτης του φορέα εκμετάλλευσης αγωγών φυσικού αερίου Wiga, καθώς η Κομισιόν άνοιξε το δρόμο για την πλήρη εξαγορά στις αρχές της εβδομάδας. Η Wiga είναι η εταιρεία χαρτοφυλακίου των διαχειριστών δικτύων φυσικού αερίου Gascade και Nel.

Οι αγωγοί τους έχουν συνολικό μήκος περίπου 4.000 χιλιόμετρα και μεταφέρουν φυσικό αέριο σε μεγάλους αγωγούς σε όλη τη Γερμανία. Αυτό περιλαμβάνει επίσης τους αγωγούς που συνδέονται με τα σημεία προσγείωσης των κατεστραμμένων ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2. Περίπου το 1/3 των αγωγών της Wiga χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά ρωσικού αερίου από τον Nord Stream 1.

Τώρα χρησιμοποιούνται εν μέρει για την εκφόρτωση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από άλλες χώρες. Στο μέλλον, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός δικτύου υδρογόνου στη Γερμανία.

Πώληση Wiga από Wintershall προς SEFE

Μέχρι σήμερα, το 50,02% της Wiga ανήκε στον όμιλο παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου Wintershall με έδρα το Κάσελ και το 49,98% στην SEFE, η οποία ονομαζόταν Gazprom Germania και κρατικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

Η Wintershall πωλεί τώρα όλες τις μετοχές της στη SEFE, όπως ανακοίνωσαν την Τρίτη (26.03.24) και οι δύο εταιρείες. Αυτό σημαίνει ότι οι αγωγοί φυσικού αερίου θα γίνουν πλήρως κρατικές.

Οι συζητήσεις για μια τέτοια συναλλαγή συνεχίζονται εδώ και μήνες, θυμίζει η Handelsblatt. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Φίλιπ Στάινμπεργκ, επικεφαλής του Τμήματος Οικονομικής Σταθεροποίησης και Ενεργειακής Ασφάλειας του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, δήλωσε στο ετήσιο συνέδριο της Handelsblatt για το φυσικό αέριο στο Βερολίνο ότι η γερμανική κυβέρνηση συζητά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια πιθανή πώληση.

Ωστόσο, η Κομισιόν δεν έχει ακόμη δώσει την έγκρισή της. Η Επιτροπή είχε εγκρίνει την κρατικοποίηση της SEFE κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης υπό όρους, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης εξαγορών. Ωστόσο, είναι δυνατόν να υπάρξουν εξαιρέσεις υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την περασμένη Τρίτη (26.03.24) ότι είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια τροποποίηση του αντίστοιχου όρου ήταν συμβατή με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Ωστόσο, η αλλαγή θα αντισταθμιστεί από άλλες πρόσθετες υποχρεώσεις εκ μέρους της Γερμανίας, για παράδειγμα μέσω πρόσθετων εκποιήσεων.

Η πώληση της Wiga υπόκειται πλέον στην έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον έλεγχο των συγκεντρώσεων. Ωστόσο, οι δύο εταιρείες αναμένουν ότι η πώληση θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2024.

Η τιμή πώλησης για τη Wiga δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Η SEFE ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να μην αποκαλύψει αυτές τις πληροφορίες. Η Wiga έχει τη λεγόμενη εποπτική κεφαλαιακή βάση των 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτή περιλαμβάνει τη συνολική κεφαλαιακή αξία των πάγιων περιουσιακών στοιχείων, βάσει των οποίων υπολογίζεται το κόστος της ρυθμιζόμενης επιχείρησης μεταφοράς φυσικού αερίου.

Οικονομικοί κύκλοι είχαν κατά καιρούς προτείνει ότι η Wiga θα μπορούσε να αποτιμηθεί σε 3 έως 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι εταιρείες της Wiga απασχολούν περίπου 500 άτομα.

Εργασίες για δίκτυο υδρογόνου στη Γερμανία

Λόγω των κλιματικών στόχων, η Γερμανία αναζητά όλο και περισσότερο εναλλακτικές λύσεις αντί του φυσικού αερίου. Το φιλικό προς το περιβάλλον υδρογόνο πρόκειται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση – για παράδειγμα, για τη λειτουργία σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου στο μέλλον.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η γερμανική κυβέρνηση υιοθέτησε μια νέα στρατηγική για το υδρογόνο τον περασμένο Ιούλιο.

Θέλει να δημιουργήσει ένα δίκτυο μεταφοράς υδρογόνου, ώστε ο ενεργειακός φορέας να μπορεί να μεταφέρεται από τις ακτές, όπου παράγεται με τη χρήση αιολικής ενέργειας, για παράδειγμα, σε μεγάλους καταναλωτές, όπως σταθμούς παραγωγής ενέργειας ή βιομηχανικές επιχειρήσεις. Το σχεδιαζόμενο δίκτυο υδρογόνου καλύπτει μήκος 9700 χιλιομέτρων και έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2032.

Η Wiga θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Ο διευθύνων σύμβουλος της SEFE, Έγκμπερτ Λέγκε, δήλωσε την περασμένη Τρίτη (26.03.24): «Με τη SΕFE ως μοναδικό μέτοχο της Wiga, θα διασφαλιστεί ότι η Gascade θα μπορεί να μετατρέψει την υπάρχουσα υποδομή υψηλής απόδοσης σε υδρογόνο στο μέλλον και έτσι να προωθήσει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια».

Wintershall: Πώληση της Wiga στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης

Ο προηγούμενος συνιδιοκτήτης της Wiga, η Wintershall, βρίσκεται η ίδια στη μέση μιας μεγάλης αναδιοργάνωσης: Η εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου ανήκε μέχρι σήμερα κυρίως στη BASF. Ωστόσο, η επιχειρηματική δραστηριότητα της Wintershall πρόκειται να πωληθεί στη βρετανική εταιρεία Harbour Energy.

Τμήματα της εταιρείας που δεν αποτελούν πλέον μέρος της βασικής δραστηριότητας δεν θα πωληθούν – για παράδειγμα η συμμετοχή στη Wiga. Η τρέχουσα ρωσική επιχείρηση της Wintershall θα διαχωριστεί επίσης νομικά από τον όμιλο μέχρι το καλοκαίρι και δεν θα πωληθεί. Η Wintershall έχει ήδη απαλλοτριωθεί ουσιαστικά από το ρωσικό κράτος όσον αφορά τις ρωσικές δραστηριότητές της.