Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται το East to Med Data Corridor (EMC), το διεθνές έργο υποθαλάσσιας σύνδεσης της Ασίας με την Ευρώπη, καθώς η ΔΕΗ δεσμεύτηκε να καλύψει με ίδια κεφάλαια τη συμμετοχή της κατά 25% στο έργο.

Ειδικότερα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε στο ΓΕΜΗ τη δέσμευσή της να καλύψει με ίδια κεφάλαια τη συμμετοχή της κατά 25% στην EMC Subsea Cable Company Ltd παραχωρώντας στη συνδεδεμένη με αυτήν εταιρεία εμπράγματες εξασφαλίσεις περιουσιακών της στοιχείων. Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται, ωστόσο το ύψος των εξασφαλίσεων που παρέχεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη γίνει επαφές για τη χρηματοδότηση του έργου από τις ελληνικές τράπεζες, Εθνική, Πειραιώς και Alpha, αλλά και την σαουδαραβική Bank Aljazira, οι οποίες θα αναλάβουν το 60% της χρηματοδότησης του ΕΜC με το υπόλοιπο 40% να αποτελεί το μετοχικό κεφάλαιο.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η ΔΕΗ πέρα από τη συμμετοχή θα καλύψει και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις της TTSA CY που συμμετέχει στην κοινοπραξία κατά 2,841%. H ΤΤSA συμμετέχει μετοχικά στην εγγεγραμμένη στην Κύπρο εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) που συστάθηκε για την επίβλεψη του έργου, και στην οποία έπειτα από την αποχώρηση της Cyta, συμμετέχουν επίσης η Saudi Telecom ( θυγατρική της center3) με 72% και η ΔΕΗ με 25%.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ από κοινού με τις εταιρείες TTSA CY και Centers συνέστησαν το κοινοπρακτικό σχήμα με την επωνυμία EMC Subsea Cable Company Ltd, το οποίο αποτελεί φορέα υλοποίησης του έργου διασύνδεσης δεδομένων μεταξύ της Ευρώπης και της Σαουδικής Αραβίας.

Το Joint Venture προβλέπει την εγκατάσταση ενός καλωδίου μεταφοράς δεδομένων μεταξύ της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας που αποτελεί τον Περιφερειακό Ψηφιακό Κόμβο ανάμεσα σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική και Ασία.

Το «MENA Hub», είναι ο βραχίονας διεθνούς συνδεσιμότητας και Κέντρων Δεδομένων της STC της Σαουδικής Αραβίας, που θα κατασκευάσει την καλωδιακή υποδομή σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και δορυφορικών εφαρμογών TTSA.

Τι είναι το East to Med data Corridor (EMC)

Το «East to Med data Corridor» (έργο EMC) είναι ένα νέο υποθαλάσσιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων που θα διασυνδέσει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. Το έργο θα καταστήσει την Ελλάδα την ανατολική πύλη της Ε.Ε. για τη μεταφορά δεδομένων και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας περιφερειακό ψηφιακό κόμβο.

Το έργο αναμένεται να αξιοποιήσει τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας για να δημιουργήσει έναν απαραίτητο για την παγκόσμια οικονομία διάδρομο μεταφοράς δεδομένων, τοποθετώντας ταυτόχρονα τις δύο χώρες στο επίκεντρο μεταφοράς, αποθήκευσης και δημιουργίας δεδομένων στην Ευρασία. Η Ελληνική Δημοκρατία και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας δεσμεύονται να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να επιταχυνθεί η έναρξη του σημαντικού και φιλόδοξου αυτού έργου.