Η Eni, μια παγκόσμια ενεργειακή εταιρεία, η Fincantieri, ένας από τους μεγαλύτερους ναυπηγικούς ομίλους στον κόσμο, ο μοναδικός που δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς της ναυτιλιακής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας, και η RINA, μια πολυεθνική συμβουλευτική εταιρεία επιθεώρησης, πιστοποίησης και μηχανικής, υπέγραψαν συμφωνία για την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών για την ενεργειακή μετάβαση.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση των εταιρειών, η σύμπραξη επισημοποιεί τη δέσμευση για την ανάπτυξη κοινών έργων, σύμφωνα με τις στρατηγικές των εταίρων, για την απαλλαγή του ναυτιλιακού τομέα από τον άνθρακα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα με στόχο την επίτευξη του Net Zero μέχρι το 2050. Επιπλέον, θα αξιολογηθεί η δημιουργία ενός μόνιμου παγκόσμιου παρατηρητηρίου σχετικά με τις μελλοντικές τεχνολογικές, ρυθμιστικές και αγοραίες εξελίξεις.

Οι τρεις εταιρείες θα προβούν σε ολοκληρωμένη ανάλυση και αξιολόγηση των πιο βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων για την υποστήριξη της πορείας απαλλαγής από τον άνθρακα στον θαλάσσιο τομέα. Αυτό θα βασιστεί επίσης στην ανάπτυξη συμπληρωματικών λύσεων σε σχέση με τα καύσιμα που είναι ήδη διαθέσιμα για άλλους τομείς που είναι δύσκολο να μειωθούν. Οι τομείς ενδιαφέροντος της σύμπραξης περιλαμβάνουν επίσης την ανάλυση της ενεργειακής υποδομής αναφοράς και την ανάπτυξη νέων δομών εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων που απαιτεί ο τομέας.

Ο Τζιουζέπε Ρίτσι, Γενικός Διευθυντής Επιχειρήσεων για την Ενεργειακή Εξέλιξη της Eni, σχολίασε: «Η συνεργασία με την Fincantieri και την RINA, δύο σημαντικούς ιταλικούς φορείς, αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην πορεία μας προς τη μετάβαση και την απαλλαγή των θαλάσσιων μεταφορών από τις ανθρακούχες εκπομπές».

Ο Πιερρομπέρτο Φολιέρο, Διευθύνων Σύμβουλος και Managing Director της Fincantieri, δήλωσε: “Είμαστε ιδιαίτερα αφοσιωμένοι στην υποστήριξη των πελατών μας για την αντιμετώπιση των βιομηχανικών προκλήσεων της ενεργειακής μετάβασης στη ναυτιλία και η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί αρχικά στη δημιουργία ενός κόμβου μελέτης για την αξιοποίηση της εξαιρετικής τεχνογνωσίας της Ιταλίας στις νέες τεχνολογίες, τα νέα καύσιμα και τις βαθιές βιομηχανικές επιπτώσεις τους στο σύστημα των πλοίων. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Eni και την RINA σε μια συμμαχία για την υλοποίηση των υφιστάμενων λύσεων και για να ανοίξουμε το δρόμο για το μέλλον με μια προληπτική προσέγγιση του οικοσυστήματος».

Ο Κάρλο Λουζάττο, Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της RINA, δήλωσε: «Πιστεύουμε ακράδαντα στην αξία της συνεργασίας και στις ευκαιρίες που προσφέρει, ιδίως όταν σε αυτήν συμμετέχουν φορείς διεθνούς βεληνεκούς όπως η Eni και η Fincantieri. Μαζί, έχουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε γνώσεις και εμπειρία και να συμβάλουμε σε πιο βιώσιμες λύσεις που υποστηρίζουν τη ναυτιλιακή εφοδιαστική αλυσίδα. Η RINA φέρνει στη σύμπραξη τις μηχανολογικές και τεχνολογικές δεξιότητές της, που έχουν αναπτυχθεί σε διάφορους τομείς, για να υποστηρίξει τη ναυτιλία στο ταξίδι της προς τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, χωρίς να αποκλείει καμία ενεργειακή επιλογή».