Επενδύσεις 2 δισ. ευρώ προγραμματίζει για την επόμενη δεκαετία η ΕΥΔΑΠ, προωθώντας έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, ενεργειακά έργα και έργα στο δίκτυο ύδρευσης.
Ταυτόχρονα προωθεί ειδικές μελέτες για την αναζήτηση των βέλτιστων τρόπων αξιοποίησης του ανακυκλωμένου νερού, των δυνατοτήτων της ανάπτυξης στον ενεργειακό κλάδο και το νέο κύκλο επενδύσεων βιώσιμης ανάπτυξης στην Ψυττάλεια, όπως ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ σε παρουσίαση σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο επίσκεψης στην Ψυττάλεια.
Ειδικότερα, το επενδυτικό πρόγραμμα των 2 δισ. ευρώ που ήδη έχει εκπονήσει η εταιρεία, αφορά επενδύσεις 900 εκατ. ευρώ για τα έργα στην Ανατολική Αττική, εκ των οποίων το 90% χρηματοδοτείται από την ΕΕ, έργα μετασχηματισμού ύψους 350 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνουν έξυπνο δίκτυο και μετρητές, ενεργειακά έργα νέα συστήματα οικονομικών υπηρεσιών και εφοδιαστικής αλυσίδας, άλλα έργα αποχέτευσης αξία 200 εκατ. ευρώ και έργα αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης για τη μείωση των διαρροών, επένδυση 400 εκατ. ευρώ.
Το επόμενο διάστημα προτεραιότητα της εταιρείας είναι να εντάξει και τα υπόλοιπα έργα, πέρα από τις επενδύσεις της Ανατολικής Αττικής σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Και ακολούθως να δει τι μέρος των πόρων που απαιτούνται στη δεκαετία ενδεχομένως θα χρειαστεί να καλύψει από ρυθμιστικά έσοδα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης, στο δεύτερο εξάμηνο του 2024, θα έχει σχηματίσει η εταιρεία εικόνα για τα κεφάλαια που χρειάζεται και τότε θα διαμορφώσει την πρότασή της προς τη ΡΑΑΕΥ, σχετικά με ενδεχόμενη αύξηση των τιμολογίων νερού, κάτι που όπως είπε χθες ο κ. Χάρης Σαχίνης ακόμη δεν έχει αποφασιστεί.
«Δεν έχουμε αλλάξει τα τιμολόγια εδώ και 15 χρόνια και έχουμε το δεύτερο φθηνότερο νερό στον κόσμο και ταυτόχρονα το ποιοτικότερο», σημείωσε ο επικεφαλής της εταιρείας.
Η ΕΥΔΑΠ στον τομέα της ύδρευσης διαθέτει τέσσερις μονάδες επεξεργασίας νερού και ένα δίκτυο που φέρνει νερό από το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα, σε ένα πυκνό δίκτυο πόλης.
Όσον αφορά τη μελέτη για τον τρόπο που μπορεί να αναπτυχθεί στον τομέα της ενέργειας, η εταιρεία την έχει αναθέσει στην Deloitte και θα έχει τα αποτελέσματά της σε τρεις μήνες.
Έργα αποχέτευσης
Όσον αφορά την αποχέτευση, στρατηγική της εταιρείας είναι πραγματοποιήσει νέες επενδύσεις στην Ψυττάλεια αλλά και να αυξήσει τα αυτόνομα ΚΕΛ που λειτουργούν στην Αττική, πραγματοποιώντας βιολογικό καθαρισμό στα λύματα παράγοντας νερό έτοιμο για επαναχρησιμοποίηση στην άρδευση ή για βιομηχανικές χρήσεις.
Επίσης αναζητά τρόπους αύξησης των πελατών των υπαρχόντων ΚΕΛ, και στο πλαίσιο αυτό συζητά τη συνεργασία με το ΔΑΑ για την μεταφορά των λυμάτων στο ΚΕΛ Κορωπίου αλλά και με πολλές άλλες βιομηχανίες και πελάτες.
Ταυτόχρονα η εταιρεία προωθεί την τεχνολογία Sewer Mining που αποτελεί μια κινητή μονάδα επεξεργασίας λυμάτων που ήδη έχει λειτουργήσει η εταιρεία στο ΚΕΡΕΦΥΤ στη Μεταμόρφωση και στο Φυτώριο του Δήμου Αθηναίων. Χθες ο κ. Σαχίνης πραγματοποίησε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Χαρδαλιά για να συζητήσει την πρόταση της ΕΥΔΑΠ για δημιουργία 25 κινητών μονάδων επεξεργασίας λυμάτων σε πάρκα και άλση στην Αττική, με ταυτόχρονη παροχή ανακυκλωμένου νερού για τα 25 πάρκα.
Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας
Η κύρια μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, με μέση παροχή εισερχομένων λυμάτων της τάξης των 730.000 κ.μ. ημερησίως, είναι το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ). Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ευρώπη και διεθνώς, με δυναμικότητα ισοδύναμου πληθυσμού 5.600.000 κατοίκων. Σήμερα τα 700.000 κυβικά νερού που επεξεργάζεται το Κέντρο της Ψυττάλειας, επιστρέφει καθαρό στη θάλασσα. Στόχος της εταιρείας είναι να βρει τρόπους να αξιοποιήσει αυτά τα 2.100 κυβικά/ημέρα που παράγει η Ψυττάλεια, ώστε να επαναχρησιμοποιηθεί, εξοικονομώντας αντίστοιχη ποσότητα πόσιμου νερού.
Όπως αναφέρθηκε στο δεύτερο εξάμηνο θα προκηρύξει διαγωνισμό για να γίνει μελέτη για τον τρόπο που μπορεί συνολικά να αξιοποιηθεί η Ψυττάλεια, με νέες επενδύσεις, που θα την οδηγήσουν στο επόμενο επίπεδο επεξεργασίας νερού με αξιοποίηση της παραγόμενης λάσπης, και των υποπροϊόντων της.
Οι εγκαταστάσεις του ΚΕΛ Ψυττάλειας περιλαμβάνουν προεπεξεργασία λυμάτων στις εγκαταστάσεις του Ακροκεράμου, με απομάκρυνση των βαρέων στερεών, εσχάρωση, εξάμμωση και απόσμηση καθώς και προεπεξεργασία των λυμάτων της Σαλαμίνας στην Κυνόσουρα Σαλαμίνας. Τα προεπεξεργασμένα λύματα μεταφέρονται με υποθαλάσσιους αγωγούς στη νήσο Ψυττάλεια. Εκεί συνεχίζεται η επεξεργασία των λυμάτων στις δεξαμενές πρωτοβάθμιας καθίζησης στις οποίες συλλέγεται η πρωτοβάθμια ιλύς. Στην συνέχεια τα πρωτοβάθμια επεξεργασμένα λύματα υφίστανται προχωρημένη δευτεροβάθμια βιολογική επεξεργασία με το σύστημα της ενεργού ιλύος για την απομάκρυνση του οργανικού φορτίου και τη σημαντική ελάττωση του φορτίου αζώτου. Αυτή η επεξεργασία συντελείται στη βιολογική βαθμίδα, που αποτελείται από τους βιοαντιδραστήρες και τις δεξαμενές τελικής καθίζησης, στις οποίες καθιζάνει η βιολογική ιλύς. Η τελική εκροή του ΚΕΛΨ έχει αποδέκτη τον Σαρωνικό Κόλπο στον οποίο διατίθεται μέσω υποθαλάσσιου συστήματος αγωγών βαθιάς διάχυσης. Μέσω της επεξεργασίας τα αιωρούμενα στερεά και το οργανικό φορτίο των λυμάτων μειώνονται κατά 93% περίπου και το ολικό άζωτο μειώνεται κατά 80% περίπου.