Ο ισπανικός γίγαντας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Iberdrola δήλωσε την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να επενδύσει 41 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία, με έμφαση στην αναβάθμιση και την επέκταση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Reuters.

Το νέο σχέδιο βασίζεται στη στρατηγική στροφή που ανακοίνωσε η Iberdrola το 2022, όταν δήλωσε ότι θα ακολουθήσει μια πιο επιλεκτική προσέγγιση σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ιταλική Enel έκανε ένα παρόμοιο βήμα στα τέλη του περασμένου έτους.

Οι δύο κορυφαίες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της περιοχής προσελκύονται από τις σταθερές και προβλέψιμες αποδόσεις που προσφέρουν τα δίκτυα, ενώ ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει πληγεί από τα υψηλά επιτόκια, το αυξανόμενο κόστος χρέους και τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η προσαρμογή των δικτύων δεκαετιών από το παραδοσιακό μοντέλο των μεγάλων σταθμών παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στην αιολική και ηλιακή παραγωγή ενέργειας, καθώς και η κατασκευή νέων, όπου χρειάζεται, θα απαιτήσει επενδύσεις ύψους 584 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ευρώπη αυτή τη δεκαετία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και εταιρείες όπως η Iberdrola είναι σε καλή θέση για να επωφεληθούν από την προώθηση των δικτύων.

Οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα διοχετευθούν σε έργα που βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή, ανέφερε ο ισπανικός κολοσσός. Οι συνολικές καθαρές επενδύσεις για την Iberdrola θα ανέλθουν σε 36 δισ. ευρώ, καθώς περίπου 5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από εταίρους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την ανακοινωθείσα προσφορά ύψους 2,5 δισ. δολαρίων για την αγορά του 18,4% των μετοχών της αμερικανικής θυγατρικής Avangrid που δεν κατέχει.

Η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Ευρώπης με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς θα συνεχίσει την προσπάθειά της να επεκταθεί στις ΗΠΑ, παρά το ενδεχόμενο να εκλεγεί πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ αργότερα φέτος, ο οποίος θα μπορούσε να ακυρώσει την πράσινη ατζέντα του Τζο Μπάιντεν.

Οι ΗΠΑ θα λάβουν το 35% των παγκόσμιων καθαρών επενδύσεων, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Περίπου το 80% των δραστηριοτήτων της Iberdrola στις ΗΠΑ συνδέεται με τα δίκτυα, τα οποία ρυθμίζονται από τις πολιτείες αντί της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος Ιγνάσιο Σάντσεζ Γκαλάν σε επενδυτές και αναλυτές την Πέμπτη.

Ο Γκαλάν είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι ΗΠΑ προσφέρουν τις καλύτερες αποδόσεις στις επενδύσεις σε δίκτυα.