Στο ιδιαίτερο επιχειρηματικό μοντέλο το οποίο ακολουθεί ο κορυφαίος ενεργειακός όμιλος της Γερμανίας, E.ON αποδίδουν αναλυτές την κερδοφορία των μετοχών της. Με τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα για το οικονομικό έτος 2023, η εισηγμένη στο DAX εταιρεία ξεπέρασε ακόμη και τις δικές της προβλέψεις.
Η τιμή της μετοχής αυξήθηκε κατά περίπου 6% την περασμένη εβδομάδα και διαπραγματεύεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών. Το «μυστικό» της εκτίναξης της τιμής μετοχής της E.ON βρίσκεται στις γιγάντιες δαπάνες για την ανάπτυξη του δικτύου της, οδηγώντας σε πολύ υψηλά επίπεδα απόδοσης ιδίων κεφαλαίων.
Ειδικά οι προοπτικές για τα επόμενα χρόνια δημιουργούν ελπίδες στους επενδυτές, εξηγεί -μιλώντας στην Handelsblatt- ο αναλυτής Έρκαν Άσισεκ της τοπικής τράπεζας του κρατιδίου της Βάδης Βιτεμβέργης (Landesbank Baden-Württemberg), σημειώνοντας πως «η E.ON αύξησε την πρόβλεψή της για τα EBITDA από 9 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2027 σε πάνω από 11 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2028. Η περίοδος για τον νέο στόχο είναι ένα χρόνο μεγαλύτερη, αλλά το άλμα των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι ένα σαφές μήνυμα».
Και μόνο το γεγονός ότι η E.ON προβλέπει αποτελέσματα για μια τόσο μακρά περίοδο είναι ασυνήθιστο. Αν θέλει να καταλάβει κανείς τι έφερε πρόσφατα στην E.ON τόσο υψηλά κέρδη και ποιοι παράγοντες είναι καθοριστικοί για τη μελλοντική απόδοση της μετοχής, θα πρέπει να κατανοήσει πραγματικά το ιδιαίτερο επιχειρηματικό μοντέλο της ενεργειακής εταιρείας.
Το πρώτο στοιχείο είναι τα υψηλά κέρδη από τις διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας.
Η E.ON έχει δύο κύριους τομείς. Ο πρώτος τομέας είναι οι λύσεις πελατών και ο δεύτερος τα ενεργειακά δίκτυα:
- Κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, η E.ON επωφελήθηκε ιδιαίτερα από τις λύσεις πελατών. Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (προσαρμοσμένο EBITDA) σε αυτόν τον τομέα αυξήθηκαν κατά 65% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και ανήλθαν σε 2,8 δισ. ευρώ.
- Η πτώση των τιμών της ενέργειας ήταν η κινητήρια δύναμη για τα κέρδη. Η E.ON μπόρεσε να αγοράσει και πάλι φτηνά ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο στη χονδρική αγορά. Ωστόσο, πολλοί από τους 14 εκατομμύρια πελάτες της E.ON εξακολουθούν να έχουν ακριβά τιμολόγια από την εποχή που η ενέργεια ήταν ακριβή. Ο αναλυτής Γκίντο Χόιμαν από την Bankhaus Metzler λέει πως «η E.ON κέρδισε πρόσφατα καλά στα περιθώρια μεταξύ των αγορών ενέργειας και των πωλήσεων ενέργειας». Το αποτέλεσμα οφείλεται στις ασυνήθιστα έντονες διακυμάνσεις της αγοράς. Αφού η Ρωσία διέκοψε την παροχή αερίου από αγωγό στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2022, οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ. Τώρα έχουν επανέλθει στα προ της κρίσης επίπεδα.
Η E.ON δεν μπορεί να υπολογίζει ότι αυτή η ευκαιρία για κέρδη θα επαναληφθεί τα επόμενα χρόνια. Κατ’ αρχήν, ωστόσο, η εταιρεία αναμένει υψηλά κέρδη από αυτόν τον τομέα τα επόμενα χρόνια – και μόλις αύξησε τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις της.
Για το 2027, η E.ON είχε ως στόχο EBITDA 2,3 έως 2,6 δισ. ευρώ στον τομέα των λύσεων για πελάτες. Ο όμιλος προβλέπει τώρα περίπου 2,95 δισ. ευρώ για το 2028.
Τα δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου ως βασικός παράγοντας κερδοφορίας της E.ON
Ωστόσο, ο δεύτερος επιχειρηματικός τομέας είναι ούτως ή άλλως πολύ πιο σημαντικός, δηλαδή τα δίκτυα ενέργειας.
Η E.ON είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύων της Γερμανίας. Τα δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού συνέβαλαν με 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ στα προσαρμοσμένα EBITDA κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, δηλαδή με το 70% του συνόλου.
Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια γιγαντιαία επιχείρηση ανάπτυξης, καθώς θα πρέπει να επεκταθούν μαζικά τα επόμενα χρόνια προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ενεργειακή μετάβαση. Εξάλλου, η ενεργειακή μετάβαση σημαίνει εξηλεκτρισμό σε πολλούς τομείς:
- Τα αυτοκίνητα κινούνται με ηλεκτρισμό αντί για βενζίνη
- Τα συστήματα θέρμανσης χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό αντί για πετρέλαιο και φυσικό αέριο
- Οι επιχειρήσεις παράγουν θερμότητα με ηλεκτρισμό αντί για άνθρακα
Για τη μεταφορά των μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας απαιτούνται νέες γραμμές και έξυπνα στοιχεία δικτύου. Η E.ON αύξησε πρόσφατα και πάλι σημαντικά τις προγραμματισμένες επενδύσεις της σε νέα δίκτυα.
Προηγουμένως, ο όμιλος είχε αναλάβει επενδύσεις σε δίκτυα συνολικού ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα έτη 2023 έως 2027. Τώρα υπολογίζει 34 δισ. ευρώ για τα έτη 2024 έως 2028. Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά για τους επενδυτές, τα επερχόμενα δισεκατομμύρια δαπανών είναι καλά νέα, σημειώνει η Handelsblatt.
Ο αναλυτής, Ίνγκο Μπέκερ από την τράπεζα Kepler Cheuvreux γράφει στην τελευταία του μελέτη πως «η ανοδική πορεία των εσόδων είναι η λογική συνέπεια των περισσότερων δαπανών, κάτι που είναι προτιμότερο στο σημερινό περιβάλλον της αγοράς». Και αυτό γιατί η επιχείρηση των δικτύων είναι μια ιδιαίτερη επιχείρηση, επειδή ρυθμίζεται από το κράτος.
Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύων της Γερμανίας ρυθμίζει πόσα χρήματα επιτρέπεται να κερδίζουν η E.ON και άλλοι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων με τις υποδομές τους. Καθορίζει το λεγόμενο επιτόκιο ιδίων κεφαλαίων. Αυτό καθορίζει την απόδοση που επιτρέπεται να κερδίζουν οι εταιρείες από τα κεφάλαια που επενδύουν. Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων για τα υφιστάμενα δίκτυα είναι 5,07% – η οποία είναι πολύ χαμηλή από την άποψη της E.ON.
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι οι επενδυτές έχουν πάρα πολλές εναλλακτικές λύσεις με παρόμοιες υψηλές αποδόσεις στο σημερινό περιβάλλον επιτοκίων. Ωστόσο, η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων για τα δίκτυα που κατασκευάζει η E.ON είναι 7,09% από την αρχή του έτους.
Συνεπώς, τα νέα δίκτυα αξίζουν τον κόπο για την E.ON. Όσο μεγαλύτερη είναι η λεγόμενη «Regulated Asset Base» (RAB) – δηλαδή το κεφάλαιο που έχει επενδύσει η E.ON στα δίκτυα – τόσο περισσότερα μπορεί να κερδίσει η εταιρεία.
Αυτό πληρώνεται από τους πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας: Μέρος του λογαριασμού τους για το ηλεκτρικό ρεύμα αντιπροσωπεύεται από τα τέλη δικτύου που εισρέουν στους διαχειριστές δικτύων, όπως η E.ON.
Μετοχή E.ON: Προγραμματιζόμενα μερίσματα
Το ασυνήθιστο επιχειρηματικό μοντέλο των φορέων εκμετάλλευσης δικτύων προσφέρει στους μετόχους ορισμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Ο αναλυτής Άσισεκ από την Landesbank Baden-Württemberg λέει πως «η επιχείρηση δικτύου είναι ίσως λίγο βαρετή κατά καιρούς. Δεν είναι εκτεθειμένη σε τόσο έντονες διακυμάνσεις όπως η παραγωγή ενέργειας στην RWE, για παράδειγμα. Προσφέρει όμως υψηλό βαθμό σταθερότητας και ασφάλειας σχεδιασμού».
Η ασφάλεια αυτή είναι εμφανής και στα ομόλογα συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ που εξέδωσε η E.ON στις αρχές της εβδομάδας και τα οποία προσφέρουν στους επενδυτές ένα συγκριτικά χαμηλό επιτόκιο.
Τα ομόλογα αξιολογούνται πιο ελκυστικά από ό,τι συνήθως με την αξιολόγηση «ΒΒΒ» επειδή θεωρούνται «ασφαλές καταφύγιο» για επενδύσεις. Ο Άσισεκ βλέπει επί του παρόντος «μικρό πτωτικό κίνδυνο στο μέρισμα, αλλά μια ανοδική ευκαιρία».
Η ευκαιρία αυτή δεν είναι απείρως υψηλή. Αλλά η E.ON έχει ανακοινώσει ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω επενδύσεις μεταξύ 5 και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, εάν προκύψουν ενδιαφέρουσες ευκαιρίες. Αυτό θα πρέπει στη συνέχεια να εξασφαλίσει και υψηλότερα κέρδη.
Το Εκτελεστικό και το Εποπτικό Συμβούλιο θα προτείνουν μέρισμα 53 λεπτών ανά μετοχή στη φετινή Ετήσια Γενική Συνέλευση, έναντι 51 λεπτών το προηγούμενο έτος.
Για τα επόμενα χρόνια, η E.ON αναμένει ετήσια αύξηση του μερίσματος έως και 5%. Ο αναλυτής Χόιμαν είναι αισιόδοξος ότι η E.ON θα μπορέσει να επιτύχει αυτόν τον στόχο και λέει πως «η αύξηση του μερίσματος είναι πολύ πιθανή και είναι επίσης βασικά εφικτή».
Ο εμπειρογνώμονας της Kepler-Cheuvreux, Μπέκερ γράφει επομένως στην τρέχουσα μελέτη του πως «η E.ON είναι μία από τις αγαπημένες μας μετοχές του κλάδου και τη συνιστούμε και πάλι».
Δεν είναι ο μόνος σε αυτό, όπως δείχνουν τα στοιχεία της χρηματοπιστωτικής υπηρεσίας LSEG: Σύμφωνα με αυτά, 17 από τους 23 αναλυτές συνιστούν σήμερα τη μετοχή ως αγορά, ενώ οι υπόλοιποι έξι ως διακράτηση. Η μέση τιμή-στόχος 52 εβδομάδων είναι 14 ευρώ. Σε σύγκριση με την τρέχουσα τιμή της μετοχής, αυτό θα αποτελούσε αύξηση άνω του 10%.