Τον υπερδιπλασιασμό της παραγωγικής ικανότητας της ΑDNOC (Άμπου Ντάμπι) θα φέρει η υλοποίηση της συμφωνίας της με τη γερμανική κρατική εταιρεία SEFE για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), η οποία συνήφθη την περασμένη Δευτέρα (18.03.24).

Η συμφωνία SEFE – ADNOC θα προμηθεύει περίπου ένα εκατομμύριο τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως για μια περίοδο 15 ετών από το 2028, όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες.

Το αέριο θα προέρχεται από το έργο Ruwais χαμηλών εκπομπών άνθρακα – την πρώτη μονάδα εξαγωγής LNG στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική που θα τροφοδοτείται με καθαρή ηλεκτρική ενέργεια. Η συμφωνία LNG υπόκειται στην τελική επενδυτική απόφαση για το έργο Ruwais.

Η SEFE είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες φυσικού αερίου στη Γερμανία, μαζί με τον όμιλο Uniper με έδρα το Ντίσελντορφ και τη θυγατρική VNG της EnBW με έδρα τη Λειψία. Η πρώην Gazprom Germania κρατικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

Η SEFE είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να διαφοροποιήσει την προμήθεια φυσικού αερίου μετά τη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της SEFE, το έργο Ruwais LNG αναπτύσσεται επί του παρόντος στη βιομηχανική πόλη Al Ruwais, στο Άμπου Ντάμπι.

To γεγονός ότι η εν λόγω εγκατάσταση θα είναι η πρώτη εγκατάσταση εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (περιοχή MENA) που θα τροφοδοτείται με καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, την καθιστά μία από τις εγκαταστάσεις LNG με τις χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο.

Μόλις ολοκληρωθεί, το έργο, το οποίο αποτελείται από δύο μονάδες υγροποίησης LNG συνολικής δυναμικότητας 9,6 εκατομμυρίων τόνων ετησίως, θα υπερδιπλασιάσει την παραγωγική ικανότητα της ADNOC σε LNG και θα συμβάλει στην κάλυψη της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης για φυσικό αέριο.

Η συμφωνία αυτή ενισχύει επίσης τη διμερή συνεργασία στους τομείς της ενεργειακής ασφάλειας, της απαλλαγής από τον άνθρακα και της δράσης για το κλίμα στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ενεργειακή ασφάλεια και τον επιταχυντή της βιομηχανίας (ESIA) που υπέγραψαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γερμανία το 2022.

Η Φατέρνα Αλ Νουάιμι, εκτελεστική αντιπρόεδρος της ADNOC δήλωσε πως «αυτή η συμφωνία είναι η πρώτη για το έργο χαμηλών εκπομπών άνθρακα Ruwais με μια ευρωπαϊκή εταιρεία και υπογραμμίζει τη θέση της ADNOC ως αξιόπιστου και υπεύθυνου παγκόσμιου προμηθευτή ενέργειας. Το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο της πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας της Γερμανίας και προσβλέπουμε στην υποστήριξη των προσπαθειών της Γερμανίας να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας και να βελτιώσει την ενεργειακή της ασφάλεια».

Ο Φρεντερίκ Μπαρνό, Διευθύνων Σύμβουλος της Sefe Marketing & Trading και Εμπορικός Διευθυντής της SEFE, τόνισε πως «η SEFE και η ADNOC έχουν 15ετή συνεργασία. Αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στη συνεργασία μας. Στο μέλλον, θέλουμε να αξιοποιήσουμε την υφιστάμενη συνεργασία μας και να αξιοποιήσουμε από κοινού τις δυνατότητες της ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Η συμφωνία προμήθειας με το Ruwais, ένα από τα έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου με τις χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως, αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα».

«Με τη συμφωνία αυτή, η SEFE αποδεικνύει για άλλη μια φορά την ικανότητά της να εξασφαλίζει μακροπρόθεσμα τον ενεργειακό εφοδιασμό της Γερμανίας, της Ευρώπης και των διεθνών πελατών από διαφοροποιημένες πηγές αξιόπιστων και αξιόπιστων παραγωγών», πρόσθεσε ο δρ Έγκμπερντ Λέγκε, Διευθύνων Σύμβουλος της SEFE. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να είμαστε ο πρώτος Ευρωπαίος αγοραστής LNG από το έργο χαμηλών εκπομπών άνθρακα Ruwais της Adnoc και είμαστε βέβαιοι ότι η σύμβαση αυτή θα θέσει τα θεμέλια για στενότερη συνεργασία σε θέματα LNG και εναλλακτικών λύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα για τον ενεργειακό εφοδιασμό».

Ποια είναι η SEFE

Η SEFE (Securing Energy for Europe), μια ολοκληρωμένη κρατική εταιρεία μεσαίου ενεργειακού ρεύματος με έδρα το Βερολίνο, διασφαλίζει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στη Γερμανία και την Ευρώπη και προωθεί τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Η SEFE δραστηριοποιείται στον τομέα της εμπορίας και της διαχείρισης χαρτοφυλακίου, των πωλήσεων, της μεταφοράς και της αποθήκευσης ενέργειας και έχει την ισχυρότερη παρουσία της στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η SEFE απασχολεί περίπου 1.500 άτομα και προμηθεύει πάνω από 50.000 πελάτες, ιδίως βιομηχανικούς πελάτες και δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στη Γερμανία και σε επτά άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Με όγκο πωλήσεων περίπου 200 TWh ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, η SEFE διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη σταθερότητα του ενεργειακού εφοδιασμού στη Γερμανία και την Ευρώπη.

Ποια είναι η ADNOC

Η ADNOC είναι μια κορυφαία διαφοροποιημένη εταιρεία ενέργειας και πετροχημικών που ανήκει εξ ολοκλήρου στο εμιράτο του Άμπου Ντάμπι.

Στόχος της ADNOC είναι να αξιοποιήσει τα σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του Άμπου Ντάμπι μέσω υπεύθυνης και βιώσιμης έρευνας και παραγωγής πόρων για να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη και διαφοροποίηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.