Η ιταλική διαχειρίστρια εταιρεία δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Terna ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα επενδύσει 16,5 δισ. ευρώ (18 δισ. δολάρια) τα επόμενα πέντε χρόνια για να βοηθήσει τη χώρα να ενσωματώσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην οικονομία της και να καταστήσει το δίκτυο ψηφιακό και πιο ευέλικτο.

Οι νέες επενδύσεις θα αντιπροσωπεύουν αύξηση 65% στις κεφαλαιουχικές δαπάνες στο σχέδιο 2024-2028 του ομίλου που έχει καταρτίσει η νέα διευθύνουσα σύμβουλος Τζουσεππίνα ντι Φότζια (Giuseppina Di Foggia), σε σύγκριση με μια προηγούμενη στρατηγική. Το σχέδιο δεν αναφέρει ρητά τις συγχωνεύσεις και εξαγορές, αλλά η Nτι Φότζια δήλωσε ότι η Terna εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς περιουσιακών στοιχείων διανομής.

Οι νέοι κανονισμοί δίνουν κίνητρα στους διανομείς ηλεκτρικής ενέργειας «να πουλήσουν ορισμένα περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για τη δραστηριότητά μας στη μεταφοράμ κάνουμε προκαταρκτικές εκτιμήσεις σχετικά με αυτό», δήλωσε η Nτι Φότζια, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τον περασμένο μήνα, η Terna θα μπορούσε να δαπανήσει 1,5 δισ. ευρώ για να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία διανομής από επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στην Ιταλία.

Στο βιομηχανικό της σχέδιο, η Terna ανέφερε ότι αναμένει να ενισχύσει τα προσαρμοσμένα βασικά κέρδη της κατά μέσο όρο πάνω από 8% κάθε χρόνο έως το 2028.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αναμένεται να φθάσουν τα 3,25 δισ. ευρώ το 2028 από 2,17 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν πέρυσι.

Η ιταλική κυβέρνηση στοχεύει να παράγει το 65% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030, καταργώντας σταδιακά τον άνθρακα έως το 2028 και μειώνοντας τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου, σύμφωνα με το σχέδιο σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα (PNIEC).

Η Terna θα εργαστεί για να προετοιμάσει το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας για τη διαχείριση των αυξανόμενων ποσοτήτων ανανεώσιμης ενέργειας, η οποία είναι κυρίως διαλείπουσα και θα προέρχεται από ευρέως διαδεδομένες πηγές.

Μεταξύ των έργων που προβλέπονται στο σχέδιο είναι το Tyrrhenian Link, ένα υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέει τη Σικελία με την Καμπανία και τη Σαρδηνία- το Adriatic Link, μια σύνδεση μεταξύ των περιφερειών Abruzzo και Marche- και μια διασύνδεση μεταξύ της Ιταλίας και της Τυνησίας.

Ο όμιλος, ο οποίος μετρά την State Grid of China ως έναν από τους μετόχους του, δήλωσε ότι η νέα μερισματική πολιτική του προβλέπει 4% ελάχιστη ετήσια αύξηση του μερίσματος ανά μετοχή, λαμβάνοντας ως έτος αναφοράς το 2023.

Είπε ότι θα καταβάλει 0,3396 ευρώ ανά μετοχή για τα αποτελέσματα του 2023, ενώ για το 2024 το μέρισμα ανά μετοχή (DPS) θα είναι ίσο με ό,τι είναι υψηλότερο μεταξύ της αύξησης 4% σε σχέση με το 2023 και ενός ποσοστού διανομής 75%.

Ο όμιλος δήλωσε επίσης ότι θα μπορούσε να εκδώσει υβριδικό χρέος για να διατηρήσει την πιστοληπτική του ικανότητα σταθερή.