Ο γαλλικός κολοσσός TotalEnergies υπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά του 100% Talos Low Carbon Solutions (TLCS), μιας αμερικανικής εταιρείας που δραστηριοποιείται σε πρώιμο στάδιο και επικεντρώνεται στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, έναντι 148 εκατ. δολαρίων.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η TotalEnergies θα κατέχει μερίδιο 25% στο έργο Bayou Bend CCS που διαχειρίζεται η Chevron και βρίσκεται στην ακτή του Κόλπου του Τέξας. Η πώληση, περιλαμβάνει τα τρία έργα της κατά μήκος της ακτής του Κόλπου των ΗΠΑ.

Η Talos σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την πώληση για την άμεση αποπληρωμή δανείων στο πλαίσιο της πιστωτικής της διευκόλυνσης και για άλλους εταιρικούς σκοπούς, αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Η Talos δικαιούται πρόσθετες μελλοντικές πληρωμές σε μετρητά με την επίτευξη ορισμένων ορόσημων ή με μεταγενέστερη πώληση των εν λόγω έργων από την TotalEnergies, σημειώνεται στηνανακοίνωση.

«Η συναλλαγή θα επιτρέψει περαιτέρω στην Talos να δώσει προτεραιότητα στη δημιουργία ταμειακών ροών και στη βέλτιστη κατανομή κεφαλαίων στην κύρια δραστηριότητά μας στο Upstream. Συνεχίζουμε επίσης να διερευνούμε ευκαιρίες επιχειρηματικής ανάπτυξης και στρατηγικών εξαγορών και συγχωνεύσεων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Τίμοθι Ντάνκαν (Timothy Duncan).

Ο διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies, Πατρίκ Πουγιάν (Patrick Pouyanne) δήλωσε: «Η TotalEnergies είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες που έχουν αναπτύξει το έργο: «Σε ιδανική τοποθεσία κοντά στο διυλιστήριό μας στο Port Arthur και στα πετροχημικά μας περιουσιακά στοιχεία στο La Porte, το έργο αυτό θα συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των άμεσων εκπομπών από τις δραστηριότητές μας στις ΗΠΑ.

«Η συναλλαγή αυτή δίνει ώθηση στην απεξάρτηση από τον άνθρακα των δύσκολα περιορίσιμων εκπομπών στις ΗΠΑ και σηματοδοτεί ένα ορόσημο στο ταξίδι μας για να φτάσουμε στο καθαρό μηδέν μέχρι το 2050, μαζί με την κοινωνία», πρόσθεσε.

Η Talos δήλωσε ότι το τίμημα αγοράς των 125 εκατομμυρίων δολαρίων συμπληρώνεται από τις συνήθεις επιστροφές, προσαρμογές και παρακράτηση μετρητών, γεγονός που ανεβάζει το συνολικό ποσό σε περίπου 148 εκατομμύρια δολάρια.

Θα μπορούσε να εξασφαλίσει πρόσθετες πληρωμές σε μετρητά όταν επιτευχθούν ορισμένα ορόσημα στο Harvest Bend ή στο Coastal Bend ή όταν η TotalEnergies πωλήσει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.

Οι μετοχές της Talos σημείωναν άνοδο 2,3% στις πρωινές συναλλαγές.