Η κινεζική Longi, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής φωτοβολταϊκών συστημάτων στον κόσμο, μειώνει σχεδόν το ένα τρίτο του προσωπικού της για να ρίξει το κόστος σε έναν κλάδο που παλεύει με την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και τον έντονο ανταγωνισμό.

Η Longi σχεδιάζει να περικόψει έως και το 30% του εργατικού δυναμικού της, το οποίο πέρυσι ανερχόταν σε περίπου 80.000, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την επιτάχυνση των περικοπών θέσεων εργασίας που ξεκίνησε η Longi τον Νοέμβριο, όταν άρχισε να απολύει χιλιάδες άτομα που ήταν κυρίως εκπαιδευόμενοι στη διοίκηση και εργοστασιακές προσλήψεις. Πρόκειται για μία εκ των πραγμάτων μια αντιστροφή μετά από χρόνια ιλιγγιώδους επέκτασης σε ολόκληρη την παγκόσμια ηλιακή βιομηχανία. Δεν είναι σαφές πόσοι εργαζόμενοι είχαν απολυθεί πριν από αυτή την τελευταία απόφαση.

Η Longi απέρριψε ως λανθασμένη την πρόταση ότι θα περικόψει το 30% του προσωπικού και δήλωσε ότι οι μειώσεις θα αφορούν περίπου το 5% του συνόλου των εργαζομένων.

Ο τομέας της ηλιακής ενέργειας αντιμετωπίζει ένα «όλο και πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. «Προκειμένου να προσαρμοστούμε στις αλλαγές της αγοράς και να βελτιώσουμε την οργανωτική αποτελεσματικότητα, η Longi βελτιστοποιεί το εργατικό δυναμικό μας».

Η βιομηχανία φωτοβολταϊκών της Κίνας κυριαρχεί στην παγκόσμια παραγωγή, αλλά έχει υποφέρει από απολύσεις και αναστολή επενδυτικών σχεδίων τους τελευταίους μήνες. Οι κατασκευαστές έχουν αναγκαστεί να πωλούν στο κόστος παραγωγής ή κάτω από αυτό, αφού οι τιμές των φωτοβολταϊκών έπεσαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ πέρυσι. Το αποτέλεσμα είναι ότι μια βιομηχανία που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση παλεύει με την υπερβολική παραγωγική ικανότητα, την ενοποίηση και το ενδεχόμενο χρεοκοπιών.

Πέρα από την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και τα ζητήματα ανταγωνισμού, υπήρξαν και άλλοι πονοκέφαλοι για τον Longi και τον κλάδο: οι εξαγωγές ορισμένων κινέζων κατασκευαστών προς τις ΗΠΑ έχουν ανασταλεί λόγω υποτιθέμενων καταχρήσεων αναγκαστικής εργασίας στην περιοχή Xinjiang της Κίνας, κατηγορίες τις οποίες το Πεκίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί. Η Longi είδε την αμερικανική κοινοπραξία της στο Οχάιο, την οποία δημιούργησε με έναν τοπικό εταίρο, να αντιμετωπίζει αντιδράσεις καθώς οι πολιτικές εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον αυξήθηκαν.