Η γνώση και οι νέες τεχνολογίες αποτελούν το κλειδί για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Siemens Σερβίας, Medeja Lončar. Η Siemens μείωσε στο μισό το αποτύπωμα άνθρακα των δραστηριοτήτων της από το 2019 και ο στόχος για το 2030 είναι να το μειώσει κατά 90%, σύμφωνα με το Balkan Green Energy News.

Όταν πρόκειται για τη φροντίδα του πλανήτη, υποτίθεται ότι δεν πρέπει να πρόκειται για ένα egosystem, αλλά για ένα ecosystem, δήλωσε η Lončar στο Kopaonik Business Forum.

«Σε μια εποχή που γινόμαστε μάρτυρες πολλών προκλήσεων για την παγκόσμια οικονομία, στη γεωπολιτική κατάσταση και όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, η ανάγκη επιτάχυνσης του ψηφιακού και βιώσιμου μετασχηματισμού δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη», δήλωσε. Η γνώση και οι νέες τεχνολογίες αποτελούν το κλειδί για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, επισήμανε ο Lončar.

Μιλώντας σε πάνελ για το σχέδιο δράσης για την πράσινη μετάβαση στη Σερβία, η επικεφαλής της θυγατρικής της Siemens τόνισε ότι η εταιρεία μείωσε στο μισό το αποτύπωμα άνθρακα των δραστηριοτήτων της από το 2019 και σημείωσε ότι στόχος είναι να επιτευχθεί μείωση κατά 90% έως το 2030.

Πρέπει να αλλάξουν οι συνήθειες για να σωθεί ο πλανήτης

Η καινοτόμος τεχνολογία έχει βασικό ρόλο στη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος, δήλωσε η Medeja Lončar. Η επίδραση της υπεύθυνης επιχειρηματικής δραστηριότητας στη βιωσιμότητα, και μαζί με αυτήν στη ζωή όλων μας, είναι εμφανής από το γεγονός ότι μόνο τα προϊόντα της Siemens που θα πωληθούν κατά το οικονομικό έτος 2023 θα αποτρέψουν εκπομπές που αντιστοιχούν σε 190 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το τέλος του κύκλου ζωής τους, υπογράμμισε.

Είναι περισσότερο από το σύνολο των ετήσιων εκπομπών στην Ολλανδία, δήλωσε η Lončar και παρέπεμψε στα ευρήματα της έκθεσης βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας για το οικονομικό έτος 2023, το οποίο έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα λόγια της, όλοι πρέπει να αλλάξουν τις συνήθειές τους για να σώσουν τον πλανήτη.

«Το μέλλον εξαρτάται από όλους μας: θεσμούς, οργανισμούς, εταιρείες, καθώς και από κάθε άτομο, από το πώς αντιμετωπίζουμε τη φύση και την κοινωνία και το πώς επιχειρούμε», διαβεβαίωσε η επικεφαλής της Siemens στη Σερβία.

Σημείωσε ότι το 2015 έγινε μία από τις πρώτες παγκόσμιες εταιρείες που ορκίστηκαν να γίνουν ουδέτερες ως προς τον άνθρακα μέχρι το 2030. Στο πλαίσιο DEGREE, η Siemens έχει έναν επιπλέον στόχο – να μειώσει τις εκπομπές CO2 εντός της εφοδιαστικής της αλυσίδας κατά 20% την ίδια περίοδο.

Η σημασία της γνώσης για την εταιρεία φαίνεται με τον καλύτερο τρόπο από το γεγονός ότι επένδυσε 416 εκατ. ευρώ το οικονομικό έτος 2023 στην εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων της, σύμφωνα με το δελτίο τύπου. Αυτό διασφαλίζει τη βιώσιμη απασχολησιμότητα σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας, αναφέρει η Siemens Σερβίας.