Ο ηγέτης της αγοράς cloud, η  Amazon Web Services απέκτησε από την αμερικανική Talen Energy έναντι 650 εκατ. ευρώ ένα campus κέντρου δεδομένων που βρίσκεται σε έναν πυρηνικό σταθμό στην Πενσυλβάνια.

Η Amazon αγόρασε την πανεπιστημιούπολη κέντρων δεδομένων της Talen, γνωστή ως Cumulus Data, σύμφωνα με παρουσίαση της Talen σε επενδυτές. Η πώληση περιελάμβανε όλη τη γη, την υποδομή ενέργειας, το ηλεκτροδοτούμενο κέλυφος και τα άυλα στοιχεία της πανεπιστημιούπολης του κέντρου δεδομένων.

Η AWS με έδρα το Σιάτλ πρόκειται να αναπτύξει έως και μια πανεπιστημιούπολη κέντρων δεδομένων ισχύος 960MW στην περιοχή που βρίσκεται στη βορειοανατολική Πενσυλβάνια.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε πουλήσει σήμερα την πανεπιστημιούπολη των κέντρων δεδομένων της Cumulus, απελευθερώνοντας σημαντική αξία για την Talen», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Talen, Mac McFarland. «Η συναλλαγή αυτή παρέχει μια ελκυστική απόδοση της επένδυσης και του οράματος της Talen για την κατασκευή της Cumulus και δημιουργεί αξία μέσω της πώλησης καθαρής ενέργειας χωρίς άνθρακα από τον κορυφαίο πυρηνικό σταθμό Susquehanna», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την παρουσίαση της Talen για τους επενδυτές, η AWS έχει δύο επιλογές επέκτασης διάρκειας 10 ετών που συνδέονται με την ανανέωση των πυρηνικών αδειών, καθώς και ελάχιστες συμβατικές δεσμεύσεις ισχύος που αυξάνονται σε βήματα των 120 MW σε διάστημα αρκετών ετών.

Η Talen δήλωσε ότι θα προμηθεύει με απευθείας σύνδεση, χωρίς άνθρακα, ενέργεια στην πανεπιστημιούπολη του κέντρου δεδομένων της AWS καθώς αυτή κατασκευάζεται. Βάσει ξεχωριστής συμφωνίας, η Talen θα λάβει επίσης πρόσθετα έσοδα από την AWS που σχετίζονται με τις πωλήσεις ενέργειας χωρίς άνθρακα στο δίκτυο.

Σύμφωνα με τους όρους της πώλησης, η Amazon θα αποκτήσει την εγκατάσταση Cumulus και τη σχετική υποδομή ενέργειας. Μια άλλη εγκατάσταση στην περιοχή, η κρυπτομηχανή Nautilus, θα παραμείνει στην κοινή ιδιοκτησία της Talen και μιας εταιρείας που ονομάζεται TeraWulf.

Η συμφωνία δίνει στην AWS πρόσβαση σε 960MW ενέργειας

Ο πάροχος ενέργειας θα συνεχίσει επίσης να παρέχει στην Amazon άμεση πρόσβαση στο χυμό που παράγει ο πυρηνικός σταθμός. Τα επόμενα χρόνια η AWS αναμένει να έχει στη διάθεσή της το πολύ 960 μεγαβάτ. Ο γίγαντας του cloud έχει επίσης μια εφάπαξ επιλογή να περιορίσει τις δεσμεύσεις του στα 480 μεγαβάτ. Το εύρος του έργου του κέντρου δεδομένων της Amazon παραμένει ασαφές – εκπρόσωπος της AWS αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχέδια κατασκευής της.

Η συμφωνία σηματοδοτεί την τελευταία επένδυση της Amazon σε ενέργεια χωρίς άνθρακα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την τροφοδοσία του αυξανόμενου αποτυπώματος των κέντρων δεδομένων της. Τον περασμένο μήνα  υπέγραψε συμφωνία αγοράς ενέργειας με αιολικό πάρκο στην κομητεία Gilliam του Όρεγκον. Η επιχείρηση, που διαχειρίζεται η Avangrid, περιλαμβάνει 40 ανεμογεννήτριες ικανές να παράγουν συνδυαστικά 90 μεγαβάτ ενέργειας, ή περίπου 2,4 μεγαβάτ η καθεμία – όταν ο άνεμος φυσάει σωστά.

Η Amazon έχει επίσης διερευνήσει εναλλακτικές λύσεις έναντι των παραδοσιακών σταθμών παραγωγής ενέργειας. Στις αρχές του περασμένου έτους, αποκάλυψε ότι σχεδίαζε να τροφοδοτήσει τρεις τοποθεσίες χρησιμοποιώντας περίπου 75 μεγαβάτ κυψελών καυσίμου φυσικού αερίου και είχε την επιλογή να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία σε μια τέταρτη τοποθεσία. Αυτές οι γεννήτριες λειτουργούν παρόμοια με τις κυψέλες καυσίμου υδρογόνου που βρίσκονται στα διαστημόπλοια, αλλά παράγουν CO2 μαζί με ηλεκτρισμό και νερό.

Αν και οι γεννήτριες αυτές θα λειτουργούν αρχικά με φυσικό αέριο, μπορούν να μετατραπούν ώστε να λειτουργούν με υδρογόνο – κάτι που η Equinix, ειδικός σε θέματα colocation, διερευνά στο πλαίσιο μιας συνεργασίας με το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.