Η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία Chevron αποκάλυψε τα σχέδιά της να κατασκευάσει και να λειτουργήσει μια εγκατάσταση παραγωγής ηλιακού υδρογόνου στην Καλιφόρνια. Το έργο των 5 MW θα χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από τον ήλιο για τη διάσπαση μη πόσιμου νερού σε καύσιμο υδρογόνο, σύμφωνα με το περιοδικό pv.

Το έργο σηματοδοτεί την πρώτη άμεση επένδυση της Chevron σε δικό της έργο υδρογόνου. Η Deloitte εκτιμά ότι η παγκόσμια αγορά υδρογόνου θα μπορούσε να φτάσει τα 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2050.

Το καύσιμο υδρογόνο δημιουργείται με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για τη διάσπαση ενός μορίου νερού σε μια διαδικασία που ονομάζεται ηλεκτρόλυση. Όταν καίγεται ως καύσιμο, εκπέμπει υδρατμούς και θερμό αέρα, αντί για διοξείδιο του άνθρακα. Ωστόσο, σήμερα, περίπου το 95% του συνόλου του υδρογόνου παράγεται από την αναμόρφωση με ατμό του φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

Η Chevron δήλωσε ότι αναμένει ότι το εργοστάσιο θα παράγει 2,2 τόνους υδρογόνου ημερησίως από το 2025. Αυτό ισοδυναμεί με την τροφοδοσία 54.000 κατοικιών, ανέφερε η εταιρεία σε δελτίο τύπου.

Στόχος της Chevron η παραγωγή 150.000 τόνων υδρογόνου ετησίως

Το υδρογόνο λειτουργεί ως μέσο αποθήκευσης ενέργειας για γεννήτριες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική. Πρόκειται για καύσιμο με μεγάλη δυνατότητα κατανομής και μεγάλης διάρκειας, καθιστώντας το διαθέσιμο για την εξυπηρέτηση ενός διαφορετικού συνόλου περιπτώσεων χρήσης από την αποθήκευση μπαταριών ιόντων λιθίου, η οποία αποτελεί επί του παρόντος την κορυφαία μορφή αποθήκευσης νέας κατασκευής που αναπτύσσεται για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το έργο αποτελεί μέρος του σχεδίου της Chevron να φτάσει τους 150.000 τόνους παραγωγής καυσίμου υδρογόνου ετησίως, προμηθεύοντας πελάτες βιομηχανίας, ενέργειας και βαρέων οχημάτων.

Η εταιρεία δαπανά 2 δισεκατομμύρια δολάρια για έργα «χαμηλότερου άνθρακα» το 2024, αν και ένα σημαντικό μέρος αυτών των επενδύσεων είναι επεκτάσεις ανανεώσιμου ντίζελ και δέσμευσης άνθρακα, παρά επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Chevron ανακοίνωσε ένα σχέδιο κεφαλαιακών δαπανών ύψους 16 δισ. δολαρίων σε ολόκληρη την εταιρεία για το 2024.

Μια πρόσφατη έκθεση του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ δείχνει πώς το υδρογόνο συν την αποθήκευση μπαταριών που φορτίζονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσε να βοηθήσει πολλά έθνη να μειώσουν το ετήσιο ενεργειακό τους κόστος κατά περίπου 61%.

Τον Φεβρουάριο, η εταιρεία αποθήκευσης ενέργειας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας Energy Vault ανακοίνωσε ένα πρώτο στο είδος του έργο αποθήκευσης ενέργειας και υδρογόνου 293 MWh στην Καλιφόρνια. Με την ολοκλήρωσή του, θα είναι το μεγαλύτερο έργο αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης διάρκειας και υβριδικού πράσινου υδρογόνου στις Ηνωμένες Πολιτείες.